Δαλάι Λάμα και Ντέσμοντ Τούτου. Σε αυτό το βιβλίο ενώθηκαν δύο κορυφαίες προσωπικότητες μπροστά στα μάτια του αναγνωρισμένου διεθνώς συγγραφέα Douglas Abrams.

Από τη μια, ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, Νομπελίστας Ειρήνης το 1984 και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2021 και μείναμε φτωχότεροι.

Και από την άλλη, ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ και Νομπελίστας της Ειρήνης το 1989.

Για το Πεκίνο ένας «λύκος με ράσα μοναχού» και για όλον τον υπόλοιπο κόσμο το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόσωπο της αυτονομίας του Θιβέτ.

Δύο παγκόσμιοι ηγέτες που για πάνω από πενήντα χρόνια έζησαν την εξορία, τη βία και την καταπίεση, μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεδιπλώνονται σαν δύο μικρά παιδιά γεμάτα ζωή και χαρά.

Το απόσταγμα της φιλίας τους, της στάσης ζωής και της φιλοσοφίας τους μοιράζεται απλόχερα στον αναγνώστη που αναζητά την ευτυχία σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Το βιβλίο αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2015.

Τότε όπου ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ταξίδεψε στον τόπο κατοικίας του Δαλάι Λάμα, στην Νταραμσάλα της Ινδίας, για να γιορτάσουν τα ογδοηκοστά γενέθλια του δεύτερου.

Και όχι μόνο. Με αυτή τους την συνάντηση θέλησαν να εκπληρώσουν μία επιθυμία τους: να δημιουργήσουν μαζί κάτι που ευελπιστούσαν ότι θα γινόταν το δώρο τους στους ανθρώπους.

Για εμένα, προσωπικά αποτελεί ένα από τα μεγάλα δώρα που θεωρώ ότι έκανα στον εαυτό μου.

Μπόρεσα όχι μόνο να με κατανοήσω περισσότερο, αλλά και να συγχωρέσω πρώτα εμένα και μετά τους άλλους.

Η καλοσύνη είναι στάση ζωής. Το ίδιο και το χαμόγελο, παρά τις όποιες συνθήκες. Ακόμη και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, πάντα υπάρχει χώρος για το φως, αρκεί να είσαι παρατηρητικός και δεκτικός.

Κάθε δοκιμασία που περνάμε, μικρή ή μεγάλη, έχει το δικό της αποτύπωμα. Στο βάθος του χρόνου, ωστόσο, και καθώς έχει περάσει ο καιρός εκείνο που έχει σημασία είναι αν εσύ παρέμεινες όχι ίδιος, αλλά πιστός.

Πού; Στις αρχές, στις αξίες, στα ιδανικά, στο μικρό παιδί που ήθελε να μεγαλώσει σε έναν πιο δίκαιο και γεμάτο καλοσύνη και αγάπη κόσμο.

Και όχι μόνο. Πιστός στο ότι θα κάνεις ό,τι μπορείς να μην σε αγγίξει η φθορά της ύλης, το εφήμερο, το ψεύτικο, το δήθεν…

«Το βιβλίο της ΧΑΡΑΣ» είναι  ένα «διαμάντι» για όποιον θέλει να ψάξει βαθύτερα και δεν ξέρει πώς.

Οι δύο αυτοί κορυφαίοι ηγέτες, όπως διαβάζουμε και στην περιγραφή του βιβλίου από τις εκδόσεις Πεδίο «ανατρέχοντας στον μακρύ και πολυτάραχο βίο τους, προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα:

Πώς μπορούμε να βρούμε τη χαρά μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο και ανώφελα βάσανα;

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, οι δυο τους αφηγούνταν προσωπικές ιστορίες, αντάλλασσαν πνευματικές πρακτικές, ενώ την ίδια στιγμή αστειεύο­νταν και πείραζαν συνεχώς ο ένας τον άλλο.

Το βιβλίο αυτό μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συνύπαρξή τους εκείνη την εκπληκτική εβδομάδα, από την πρώτη τους συνάντηση ως τον τελευταίο τους αποχαιρετισμό.

Τους βλέπουμε να εξερευνούν τη Φύση της Αληθινής Χαράς αλλά και όσα μας εμποδίζουν να τη νιώσουμε – τον φόβο, την ένταση, τον θυμό, τη θλίψη, την αρρώστια και τον θάνατο.

Μαθαίνουμε για τους Οκτώ Πυλώνες της Χαράς, που αποτελούν το θεμέλιο της διαρκούς ευτυχίας.

Διαβάζουμε ιστορίες, αποστάγματα σοφίας και πορίσματα της επιστήμης, και φυσικά εξασκούμαστε στις Πρακτικές της Χαράς.

Σε αυτό το εξαιρετικό έργο μαθαίνουμε για τη γεμάτη πόνο και ανατροπές ζωή δύο μεγάλων ηγετών, αλλά και για το πώς κατάφεραν να ανακαλύψουν τη γαλήνη, το κουράγιο και τη χαρά που όλοι επιθυμούμε και για τη δική μας ζωή».

Mακάρι να βρείτε και εσείς μέσα στις σελίδες του μία πύλη για να αρχίσετε να δουλεύετε επάνω στον καλύτερο εαυτό σας…

Ευλαμπία.

Διάβασε και αυτό: Ζήσε τη ζωή σου με τόλμη! 

Write A Comment