«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε.» Virginia Satir, Αμερικανίδα συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια.

Για όλους μας, είναι ισχυρή η σύνδεση της αγκαλιάς με την ασφάλεια, την τρυφερότητα, τη λύτρωση.

Η αγκαλιά μαρτυρά την ανάγκη μας να συνδεθούμε με τον άλλο, γκρεμίζοντας τα τείχη που υψώνονται ανάμεσά μας.

Όταν τείνουμε τα χέρια μας για να αγκαλιάσουμε κάποιον, εκφράζουμε την πρόθεσή μας να μοιραστούμε, να συνυπάρξουμε.

Η αγκαλιά είναι μια διεθνής γλώσσα που υπακούει μόνο στους κανόνες της καρδιάς.

Άλλοτε αγκαλιάζουμε κάποιον σε ένδειξη τρυφερότητας και άλλοτε η αγκαλιά του άλλου  γίνεται για εμάς παρηγοριά, ένα καταφύγιο για να προστατεύσουμε τον πληγωμένο εαυτό μας, να ακουμπήσουμε τη θλίψη μας, να απαλύνουμε τη μοναξιά μας.

Καθένας από εμάς μπορεί να επιβεβαιώσει τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς, ενθυμούμενος ίσως την ανακούφιση ή τη ζεστασιά που βίωσε αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο του πρόσωπο ή αναλογιζόμενος τον αφόρητο πόνο μιας άδειας αγκαλιάς.

Ωστόσο, πολλές είναι και οι επιστημονικές μελέτες που τονίζουν τα οφέλη της αγκαλιάς για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ποια είναι, όμως, αυτά;  

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο happiness, η αγκαλιά:

1.  Μας βοηθά να διαχειριστούμε τον πόνο και το άγχος

Μελέτη που διεξήχθη το 2010 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον σωματικό πόνο και το άγχος που σχετίζεται με δυσάρεστες καταστάσεις, αν ήταν αγκαλιά με τους συντρόφους τους.

Πιο πρόσφατη έρευνα (2018) κατέδειξε ότι οι αγκαλιές μπορεί να μας προφυλάξουν σε κάποιο βαθμό από τον αντίκτυπο των αρνητικών εμπειριών. Οι Michael LM Murphy, Denise Janicki-Deverts και Sheldon Cohen από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ πραγματοποίησαν μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 ενήλικες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τις αρνητικές εμπειρίες, όταν δεχόμαστε μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

Άλλωστε, είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν χαμηλή διάθεση ή αυξημένο άγχος, επειδή στερούνται το άγγιγμα.

2.  Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη της αγκαλιάς είναι και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.  Μελέτη του 2014  από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon  σε περίπου 400 άτομα έδειξε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό του κοινού κρυολογήματος είναι χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που ένιωθαν ότι είχαν ισχυρή υποστήριξη και τους αγκάλιαζαν συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ψυχολόγος Dr. Sheldon Cohen, δήλωσε στο Psychological Science:  «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν συνεχείς συγκρούσεις με άλλους είναι λιγότερο ικανοί να καταπολεμήσουν τους ιούς του κρυολογήματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι έχουν κοινωνική υποστήριξη προστατεύονται εν μέρει από τις επιπτώσεις του στρες σε ψυχολογικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και το άγχος».

3.  Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill  ανακάλυψαν ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία είναι ακόμη μια θετική προέκταση της αγκαλιάς. Η μελέτη του 2003 έδειξε ότι ακόμη και μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων με το σύντροφο μας έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της βελτίωσης της ικανότητας μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος.

Φαίνεται πως η αγκαλιά είναι πράγματι μια υπόθεση καρδιάς…

Σύμφωνα και με το innerdrive, η αγκαλιά:

4.  Είναι παράγοντας ψυχικής ευεξίας

Μια αγκαλιά μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση  της μοναξιάς και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι. Έρευνα από έναν οίκο ευγηρίας στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι οι τρόφιμοι που δέχονταν τουλάχιστον τρεις αγκαλιές την ημέρα ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ύπνου, βελτιωμένη συγκέντρωση και μειωμένα συναισθήματα θλίψης και κενότητας.

Βέβαια, μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της αγκαλιάς και με άψυχα αντικείμενα, όπως ένα αρκουδάκι. Έρευνες δείχνουν ότι και  το αγκάλιασμα άψυχων αντικειμένων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων άγχους και φόβου σε άτομα που υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση .

5.  Αυξάνει την παραγωγή της «ορμόνης της αγάπης»

Η αγκαλιά απελευθερώνει επίσης την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως «ορμόνη της αγκαλιάς» ή «ορμόνη της αγάπης», επειδή το σώμα μας την παράγει, όταν βρισκόμαστε σε φυσική εγγύτητα με άλλους.

Η παραγωγή ωκυτοκίνης μάς ανακουφίζει από το αίσθημα του στρες, καθώς περιορίζει την παραγωγή της ορμόνης του στρες, νορεπινεφρίνης, και μας ηρεμεί. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερες αγκαλιές λάμβανε μια γυναίκα από τον σύντροφό της, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης κατά την ολοκλήρωση μιας στρεσογόνου εργασίας.

 

Τα οφέλη της αγκαλιάς δηλώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την αξία της ανθρώπινης επαφής. Πολλοί, βέβαια,  είναι εκείνοι που δηλώνουν ευθαρσώς πως δε χρειάζονται κανέναν.

Ίσως, να έχουν δίκιο.

Δεν είναι η ανάγκη που πρέπει να σε σπρώχνει στην αγκαλιά του άλλου∙ είναι αυτή η ριζωμένη βαθιά μέσα σου επιθυμία να διευρύνεις για λίγο τα όρια του εαυτού σου, αφήνοντας  την ψυχή σου να χαθεί στο φιλόξενο σύμπαν μιας άλλης ύπαρξης.

«Μια αγκαλιά συγκοινωνούν αποστακτήριο ψυχής»  (Αθηνά Μελή)

Διαβάστε εδώ 10 φράσεις της Louise L. Hay για εσωτερική μεταμόρφωση.

Write A Comment