Όσοι από εμάς παλεύουμε να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωσή μας, χρειαζόμαστε γύρω μας ανθρώπους που υποστηρίζουν το εγχείρημά μας.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι κατά το οποίο συνεχώς μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.

Πολύ συχνά χρειάζεται να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας και να αναδιαμορφώσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, προκειμένου να πλησιάσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Οι φίλοι, φυσικά, δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος.

Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που δε συμπορεύονται με τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μας.

Πολλοί, μάλιστα, μπορεί να αποτελέσουν και εμπόδιο κατά την υλοποίησή τους.

Τότε είναι που χρειάζεται να διακρίνουμε με ποιους από αυτούς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στη ζωή μας και με ποιους όχι.

Διαβάστε εδώ: Πώς να χτίσετε φιλίες που αντέχουν στο χρόνο…

Όπως διαβάζουμε στο powerofpositivity υπάρχουν  4 τύποι φίλων που δε χρειαζόμαστε στη ζωή μας:

Εκείνος που συνεχώς παραπονιέται

Το να σε σχετιζόμαστε με ανθρώπους που συνεχώς παραπονιούνται, όχι μόνο μπορεί να εξαντλήσει τα ψυχικά μας αποθέματα, αλλά μπορεί, επίσης, να κάνει και εμάς τους ίδιους να γκρινιάζουμε για το παραμικρό.

Σε σχετική μελέτη με συμμετέχοντες συγκάτοικους φοιτητές διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που συγκατοικούσαν με κάποιον που υιοθετούσε αρνητικά μοτίβα σκέψης, ακόμα κι αν ο ίδιοι ξεκινούσαν τη χρονιά με αισιοδοξία, στο τέλος ανέπτυσσαν κι αυτοί μια πιο αρνητική στάση για τη ζωή.

Ακόμα και αν επιλέξουμε να κρατήσουμε ανθρώπους που συνεχώς παραπονιούνται στη ζωή μας, προσπαθώντας να τους μεταδώσουμε μία πιο θετική προοπτική για τα πράγματα. Στο τέλος το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να εξαντλήσουμε τους εαυτούς μας.

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως δεν έχουν επίγνωση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται και συχνά αντιστέκονται στη θετική ενίσχυση και τις συμβουλές.

Εκείνος που συνεχώς αρνείται

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς αρνητές γύρω του.

Είτε πρόκειται για φίλο είτε για γνωστό είτε για κάποιο οικογενειακό πρόσωπο, όλοι οι αρνητές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Απαντούν σε όλα “όχι” κι επιστρατεύουν και μία λίστα από αιτίες που δικαιολογούν την απάντησή τους.

Η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από τον φόβο τους να ρισκάρουν.

Εάν περιτριγυρίζεται από αρνητές, είναι πολύ πιθανόν σύντομα να συμπεριληφθείτε στην ομάδα τους.

Εκείνος που συνεχώς αμφισβητεί

Αυτό το είδος φίλου είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από εκείνο του αρνητή. Ενώ φαίνεται να είναι υποστηρικτικός, στην πραγματικότητα υπονομεύει τις προσπάθειές μας.

Συχνά, μάλιστα, μας δημιουργεί αμφιβολίες για τις ικανότητές μας να αντιμετωπίσουμε μία πρόκληση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αιτία για τις αποτυχίες μας από τις αμφιβολίες για τον εαυτό μας.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε οτιδήποτε θελήσουμε.

Κρατήστε, λοιπόν, όσους σας αμφισβητούν μακριά σας και περιτριγυριστείτε με φίλους που πιστεύουν σε σας περισσότερο από ότι πιστεύετε στον εαυτό σας.

Διαβάστε εδώ: Δεν είσαι καλά; Μίλα με έναν φίλο!

Εκείνος που καυχιέται συνεχώς

Σε όλους μας αρέσει να περιγράφουμε τα επιτεύγματά μας, ιδιαίτερα όταν είμαστε ενθουσιασμένοι.

Το να ανταλλάσσουμε περιστασιακά τις σκέψεις μας για όσα επιτυγχάνουμε με τους φίλους μας είναι φυσιολογικό.

Όταν όμως η καυχησιολογία γίνεται υπερβολική, χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας.

Φαίνεται πως ο καυχησιάρης φίλος μας έχει έντονη την ανάγκη να έχει όλη την προσοχή επάνω του και χρειάζεται από μας συνεχή επιβεβαίωση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ΄όση υποστήριξη και να του παρέχουμε, η υψηλή αυτοεκτίμηση πηγάζει είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας.

Αν προσπαθήσετε να σταθείτε δίπλα σε έναν τέτοιο άνθρωπο, το πιο πιθανόν είναι να εξαντλήσετε τα ψυχικά αποθέματα που σας είναι απαραίτητα για να κατακτήσετε τους δικούς σας στόχους.

Οφείλουμε στον εαυτό μας να τον περιβάλλουμε με ανθρώπους πρόθυμους να συμπορευτούν με το όραμά μας.

Χρειαζόμαστε διαφορετικούς τύπους φίλων να συνθέσουν το μοναδικό τοπίο της ζωής μας.

Όταν περιτριγυριζόμαστε από διαφορετικούς ανθρώπους που φέρνουν ποικίλα χαρακτηριστικά στην καθημερινότητά μας, αισθανόμαστε πιο πλούσιοι χτίζοντας μαζί τους  εμπειρίες.

Διαβάστε ακόμη: Μήπως η φιλία σας είναι τοξική;

και Γιατί δεν μπορώ να κάνω φίλους;

Write A Comment