Στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασής μας με τους άλλους είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθη -άλλοτε μικρότερης και άλλοτε μεγαλύτερης σημασίας.

Ενδέχεται να πληγώσουμε κάποιον που αγαπάμε, να προδώσουμε την εμπιστοσύνη του, να τον κάνουμε να αισθανθεί άσχημα.

Σε περίπτωση που συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε βλάψει τον Άλλο, είναι σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη μας για αυτό και να του ζητήσουμε συγγνώμη.

Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος για να ζητήσουμε συγγνώμη;

Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να ζητήσουμε συγγνώμη, αλλά είναι σημαντικό να μπούμε στη θέση του άλλου και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την άποψή του. Μπορεί η αλλαγή του παρελθόντος να μην είναι δυνατή, αλλά υπάρχει πάντα χρόνος, για να προσπαθήσουμε να σώσουμε μια σχέση.

1. Να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να ανατρέξει κανείς στη συμπεριφορά του, να αναλύσει τα συναισθήματα που ένιωσε, χωρίς επίκριση. Πρέπει να είναι μια απόλυτα διαφανής και ειλικρινής αυτοανάλυση.

Επίσης, είναι σημαντικό να εισέλθουμε στη θέση του προσβεβλημένου ατόμου.

Το κλειδί για να ζητήσουμε συγγνώμη με ειλικρίνεια και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος είναι να επιχειρήσουμε να καταλάβουμε τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου προσώπου.

2. Να αναλάβουμε την ευθύνη μας.

Αν στραφούμε στο άλλο μέρος για να ζητήσουμε συγγνώμη, είναι αναγκαίο να επικοινωνήσουμε με ήρεμο τρόπο και με μια στάση που μεταδίδει ανοιχτό πνεύμα απέναντί ​​του και ειλικρινή επιθυμία για ειρήνη .

Πρέπει να αποφύγουμε να βρούμε δικαιολογίες. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι μπορούμε να μιλήσουμε για τα συναισθήματα μας χωρίς δεύτερες σκέψεις.

3. Να πάρουμε το μάθημά μας.

Για να μην είναι η συγγνώμη κενή περιεχομένου, είναι απαραίτητο να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Και πάλι, μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσετε απευθείας το άτομο που ζητάτε συγγνώμη, εάν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε για να επανορθώσετε.

Η συμπεριφορά που θα λάβει χώρα μετά τη συγγνώμη είναι, στην πραγματικότητα, το τελευταίο βήμα του μονοπατιού που ξεκίνησε με τη διαδικασία αυτοανάλυσης. Αυτό δεν το κάνει λιγότερο σημαντικό από τις άλλες φάσεις, αντιθέτως.

Αν η συγγνώμη ήταν ειλικρινής, θα είναι πολύ πιο εύκολο να μην υποπέσουμε στα ίδια λάθη, πληγώνοντας τον εαυτό μας και τον άλλο.

Πηγή: psiche

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΑυτοσυγχώρεση μέσα από 7 απλά βήματα

Η επιστήμη εξηγεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κάποιου που παραπονιέται κάθε μέρα

Η επιστήμη της συγχώρεσης και τα οφέλη της για την υγεία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.