Η αναβλητικότητα είναι η πράξη της άσκοπης αναβολής αποφάσεων ή πράξεων. Για παράδειγμα, ένα αναβλητικό άτομο θα καθυστερήσει να εργαστεί σε μια εργασία μέχρι ακριβώς πριν από την καταληκτική ημερομηνία της χωρίς λόγο, παρόλο που γνωρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για αυτόν να ξεκινήσει νωρίτερα.

Οι αναβλητικοί  γνωρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά τους πληγώνει , αλλά συνεχίζουν  να το κάνουν ακόμα κι αν θέλουν να σταματήσουν.

Συχνά διερωτώνται:

«Γιατί το αναβάλλω τόσο πολύ;»

«Γιατί συνεχίζω να καθυστερώ παρόλο που ξέρω ότι είναι κακό για μένα;».

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντική, γιατί για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τα γενεσιουργά αίτιά της.

Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι είναι αναβλητικοί και χρονοτριβούν;

Οι άνθρωποι χρονοτριβούν, επειδή η επιθυμία τους για καθυστέρηση είναι παράλογα ισχυρότερη από την ορμή τους για δράση .

Αυτό συμβαίνει όταν ο αυτοέλεγχος και τα κίνητρά τους αποδυναμώνονται από ζητήματα, όπως η εξάντληση, και προσκρούουν σε συναισθήματα, όπως ο φόβος .

Ακολουθούν 10 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναβάλλουν, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο solving procrastination:

1. Προτεραιότητα της βραχυπρόθεσμης διάθεσης

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουν, επειδή δίνουν προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη διάθεσή τους σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα επιτεύγματα και την ευημερία τους.

Για παράδειγμα, ένας μαθητής μπορεί να καθυστερήσει να κάνει μια σημαντική εργασία που βρίσκει αγχωτική , επειδή αυτό τον βοηθά να αισθάνεται καλύτερα βραχυπρόθεσμα .

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι άνθρωποι αναβάλλουν να κάνουν κάτι που αναμένουν ότι θα τους προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι αναβάλλουν κάτι για να δημιουργήσουν, να αυξήσουν ή να παρατείνουν θετικά συναισθήματα, συνήθως εμπλεκόμενοι με ελκυστικές ασχολίες, όπως η ψηφιακή ψυχαγωγία .

2. Αποστροφή εργασιών

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουν μια ενέργεια, επειδή τη θεωρούν δυσάρεστη. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να καθυστερήσει να κάνει ένα δυσάρεστο τηλεφώνημα, για να καθυστερήσει παράλληλα τα αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσε να φέρει αυτό το τηλεφώνημα.

3. Άγχος και φόβος

Οι άνθρωποι συχνά είναι αναβλητικοί, επειδή ανησυχούν ή φοβούνται για κάτι. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να καθυστερήσει να ελέγξει τους λογαριασμούς του, επειδή αισθάνεται άγχος να δει πόσα πρέπει να πληρώσει.

Ομοίως, ένας συγγραφέας μπορεί να καθυστερήσει να λάβει σχόλια για το βιβλίο του, επειδή φοβάται την αρνητική κριτική.

4. Υπερένταση

Ορισμένες φορές οι άνθρωποι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επειδή νιώθουν καταπονημένοι.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να καθυστερήσει να καθαρίσει το σπίτι του, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνει που δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει.

5.Τελειομανία

Οι άνθρωποι αναβάλλουν και λόγω της τελειομανίας τους.

Για παράδειγμα, ένας ερευνητής μπορεί να συνεχίσει να εξετάζει το προσχέδιο μιας εργασίας ακόμα και όταν είναι αρκετά καλή για να την υποβάλει, επειδή δεν είναι πρόθυμος να αποδεχθεί ότι μπορεί να έχει λάθη (ακόμη και ασήμαντα).

6.Αποσύνδεση από τον μελλοντικό μας εαυτό

Η αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι νιώθουν αποκομμένοι από τον μελλοντικό τους εαυτό.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να καθυστερήσει να βελτιώσει τη διατροφή του, επειδή βλέπει τις συνέπειες μιας κακής διατροφής ως ένα πρόβλημα που κάποιος άλλος (δηλαδή, ο μελλοντικός εαυτός του) θα πρέπει να αντιμετωπίσει .

7.Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουν, επειδή υποβαθμίζουν την αξία των μελλοντικών αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να καθυστερήσει να εργαστεί σε ένα έργο του οποίου την ανταμοιβή θα λάβει σε ένα μήνα, επειδή αυτή η ανταμοιβή είναι τόσο μακριά που δε μοιάζει αληθινή

Ουσιαστικά, η καθυστέρηση του αποτελέσματος μειώνει την αξία των αποτελεσμάτων που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι , γεγονός που μειώνει τα κίνητρα των ανθρώπων να δράσουν.

Αυτό το φαινόμενο , που ονομάζεται προσωρινή έκπτωση (και επίσης μελλοντική έκπτωση και  προεξόφληση με καθυστέρηση ), ισχύει τόσο για θετικά αποτελέσματα όσο και για αρνητικά (δηλαδή, τόσο για ανταμοιβές  όσο και για τιμωρίες ).

8.Χαμηλό κίνητρο

Συχνά οι άνθρωποι  χρονοτριβούν, επειδή το κίνητρό τους για δράση δεν είναι ισχυρό.

Για παράδειγμα, ένας μαθητής μπορεί να καθυστερήσει να μελετήσει για ένα τεστ αν δεν τον ενδιαφέρει να πάρει καλούς βαθμούς.

9. Η καταβολή προσπάθειας

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουν, επειδή η ανάληψη δράσης απαιτεί προσπάθεια που διστάζουν να καταβάλουν.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αναβάλει μια εργασία, επειδή περιμένει ότι θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά, την οποία δεν προτίθεται να κάνει.

Όσο περισσότερη προσπάθεια τόσο  μεγαλύτερη η αναβλητικότητα.

Η προσπάθεια μπορεί να λάβει διάφορες μορφές , όπως σωματική ή πνευματική καταπόνηση. Οι άνθρωποι ενδέχεται επίσης να υποτιμήσουν τα αποτελέσματα που απαιτούν προσπάθεια.

10. Αφηρημένοι στόχοι

Στόχοι που είναι ασαφείς μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο πιθανό να χρονοτριβούν από τους στόχους που είναι συγκεκριμένοι και με σαφήνεια καθορισμένοι.

Για παράδειγμα, στόχοι όπως «να αποκτήσω φόρμα» ή «να ξεκινήσω την άσκηση» είναι ασαφείς και, επομένως, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αναβλητικότητα.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί όταν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης , όπως «πηγαίνω στο γυμναστήριο τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή αμέσως μετά τη δουλειά και αφιερώνω τουλάχιστον 20 λεπτά τρέχοντας στον διάδρομο κάθε φορά».

Διαβάστε ακόμη:Pomodoro Technique: Η μέθοδος  που τονώνει την παραγωγικότητά σας!

Γιατί μας αρέσει η αφηρημένη τέχνη;

10 φράσεις του Μπρους Γουίλις

Write A Comment