Η επούλωση των συναισθηματικών σας πληγών είναι απαραίτητη για να μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι. Άλλωστε, οι συναισθηματικές σας πληγές μπορεί συχνά να είναι η πηγή των καθημερινών σας δυσκολιών.

Επομένως, θεραπεύοντας τις συναισθηματικές σας πληγές είστε σε θέση να μειώσετε το στρες και το άγχος που βιώνετε κάθε μέρα.

Υπάρχει ένας μικρός κατάλογος συναισθηματικών πληγών που μπορούν να θεωρηθούν καθολικές, δεδομένου ότι επηρεάζουν όλους μας σε κάποιο βαθμό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις βιώνουμε σε πολύ νεαρή ηλικία και ως εκ τούτου δεν έχουμε επίγνωση του αντίκτυπου που έχουν στη ζωή μας.

Ποιες είναι, όμως, οι κοινές αυτές πληγές;

1. Προδοσία

Αυτή η πληγή προκύπτει όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι ο γονέας ή ο κύριος φροντιστής του το έχει απογοητεύσει.

Ίσως ένας γονιός να του είπε ψέματα ή να μην εκπλήρωσε μια υπόσχεση που του έδωσε. Ως αποτέλεσμα αυτού δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.

Οι άνθρωποι με αυτήν την πληγή έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα γύρω τους. Επίσης, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους. Προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους και δεν ανέχονται τα ψέματα από την πλευρά των άλλων.

2. Αδικία

Το τραύμα της αδικίας είναι αποτέλεσμα της παραμονής μας σε ένα ψυχρό και αυταρχικό περιβάλλον, στο οποίο η αίσθηση της ατομικότητάς μας έχει κλονιστεί.

Όταν βιώνουμε υπερβολικές απαιτήσεις που ξεπερνούν τα όριά μας, συχνά καταλήγουμε να νιώθουμε αναποτελεσματικοί και άχρηστοι, και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να συνεχιστούν και στην ενήλικη ζωή.

Αυτό με τη σειρά του κάνει τους ανθρώπους να είναι πολύ απαιτητικοί με τον εαυτό τους, καθώς προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι άχρηστοι ή αναποτελεσματικοί.

Η ψυχρότητα που βίωσαν μπορεί συχνά να τους οδηγήσει στο να μπλοκάρουν τη δική τους ευαισθησία.

3. Ταπείνωση

Η ταπείνωση επέρχεται όταν δέχεστε αποδοκιμασία ή σκληρή κριτική από άλλους ανθρώπους. Ίσως όταν ήσασταν παιδί σας είπαν ότι ήσασταν κακός με κάποιο τρόπο- ανόητος, αργός, αδέξιος ή υπέρβαρος- και ίσως αυτά τα θέματα συζητήθηκαν μπροστά σε άλλους.

Αυτού του είδους οι παιδικές εμπειρίες μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή μας και να δυσχεράνουν την καλλιέργεια μιας ισχυρής αίσθησης αυτοεκτίμησης.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είστε πρόθυμοι να ικανοποιείτε τους άλλους, παραμελώντας τις δικές σας ανάγκες. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο. Ορισμένοι ενήλικες που ταπεινώθηκαν ως παιδιά, γίνονται εγωιστές και τυραννικοί και τείνουν να ταπεινώνουν τους άλλους ως μηχανισμό άμυνας.

4. Εγκατάλειψη

Αυτή η καθολική πληγή μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους. Ίσως ένας από τους γονείς σας να μην ήταν παρών, ή, ακόμη και όταν ήταν φυσικά παρών, υπήρχε έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης, οπότε δεν νιώθατε ότι ήταν πραγματικά εκεί για εσάς.

Αυτό μπορεί επίσης να προκύψει, εάν πεθάνει ένας γονέας ή ο κύριος φροντιστής.

Μια τέτοια επώδυνη εμπειρία ενδέχεται να δημιουργήσει ένα βαθύ αίσθημα μοναξιάς και να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάρτηση από τους συντρόφους σας και τους στενότερους φίλους σας.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας.

Το τραύμα της εγκατάλειψης μπορεί να δημιουργήσει φόβο απόρριψης και φόβο μοναξιάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνετε τα πάντα για να μην ξαναζήσετε κάποια μορφή εγκατάλειψης.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εσείς θα είστε αυτός που θα προβεί στην εγκατάλειψη ή την απόρριψη συντρόφων, σχεδίων.

Οι άνθρωποι με φόβο εγκατάλειψης μπορεί να σκέφτονται πράγματα όπως “θα σε αφήσω πριν με αφήσεις εσύ”, “κανείς δεν με στηρίζει, δεν είμαι διατεθειμένος να στηρίξω κανέναν άλλον”, “αν φύγεις, δεν θα ξαναγυρίσεις…”.

5. Απόρριψη

Αυτή η πληγή μπορεί να δημιουργηθεί πολύ νωρίς στη ζωή- από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας.

Είναι πιθανό να προέρχεται από το αίσθημα ότι δεν είστε αποδεκτοί ή ότι σας απορρίπτει ο γονέας ή ο φροντιστής σας.

Όποιος υποφέρει από αυτήν την πληγή αισθάνεται ότι δεν αξίζει τη στοργή και την κατανόηση και έχει σκέψεις απόρριψης, όπως ότι είναι ανεπιθύμητος ή ότι δεν αξίζει τίποτα.

Όσοι έχουν απορριφθεί ως παιδιά τείνουν να γίνονται ενήλικες που προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους σε ένα περιβάλλον όπου είναι ασφαλείς από πιθανή απόρριψη ή εγκατάλειψη.

Πηγή: HeadTrash

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΠώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας και να καταπολεμήσετε την ανασφάλεια

Έχετε την τάση να ευχαριστείτε όλους τους άλλους; Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να κρύβει κάποιο τραύμα

Σχετίζεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών με τα οικογενειακά γεύματα; Κι, όμως,ναι…

 

Comments are closed.