Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους πίνοντας έναν καφέ και πολλοί συνεχίζουν και με ένα δεύτερο και συχνά και με έναν τρίτο μέσα στο 24ωρο.
Έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν στο σώμα σας εάν αποφασίζατε ξαφνικά να κόψετε το αγαπημένο σας ρόφημα;
Από πονοκεφάλους και κόπωση μέχρι ναυτία μπορεί να περιμένει κανείς να αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από την καφεΐνη.
Η Victoria Taylor, διαιτολόγος στο British Heart Foundation, υποστηρίζει: «Αν έχετε συνηθίσει να πίνετε ποτά με καφεΐνη, τότε το να τα κόψετε γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και λήθαργου ή δυσκολία συγκέντρωσης».
Γιατί, όμως, βιώνουμε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη καφεΐνης;
#1 Πονοκέφαλος
Ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με δυνατό πονοκέφαλο, όταν για κάποιο λόγο καθυστέρησε να πιει εκείνο το πολυπόθητο φλιτζάνι καφέ;
Η καθηγήτρια Barbara Sahakian, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία έχει ερευνήσει την επίδραση που έχει ο καφές στον εγκέφαλο, εξηγεί ότι η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό μας και με την πάροδο του χρόνου τη συνηθίζουμε.
Όταν, όμως, παραλείπουμε τον πρωινό μας καφέ, τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν και μια απροσδόκητη ποσότητα αίματος διοχετεύεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο.
«Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν 12 έως 24 ώρες μετά τη διακοπή της πρόσληψης καφεΐνης και κορυφώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες, αλλά μπορεί να επιμείνουν για πολύ περισσότερο».
Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν και από πολλά άλλα πράγματα, όπως η αφυδάτωση, το πολύ αλκοόλ και το στρες.
Εάν ο πονοκέφαλος σας επιστρέφει συνεχώς, τα παυσίπονα δε λειτουργούν ή αισθάνεστε αδιαθεσία και βρίσκετε επώδυνο το φως ή τον θόρυβο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας…
#2 Κούραση
Ακόμη και αν δεν έχουμε βιώσει τον πονοκέφαλο, κάποιες φορές χωρίς τον αγαπημένο μας καφέ σίγουρα θα έχουμε αντιμετωπίσει τα συμπτώματα εξάντλησης.
Και αυτό, γιατί η καφεΐνη μοιάζει με μία χημική ουσία που υπάρχει στον εγκέφαλό μας, τη λεγόμενη αδενοσίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπνηλία.
Η καφεΐνη εμποδίζει την παραγωγή αυτής της χημικής ουσίας και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί.
Όταν η καφεΐνη στο αίμα μας εξαντλείται, τότε αρχίζουμε να νιώθουμε πολύ κουρασμένοι και η ανάγκη μας να κοιμηθούμε γίνεται πολύ έντονη.
Αυτό συμβαίνει διότι η καφεΐνη με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει τη χημική σύσταση του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα εκείνος να παράγει περισσότερους υποδοχείς αδενοσίνης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με την πρόσληψη της καφεΐνης.
#3 Εκνευρισμός και κυκλοθυμική συμπεριφορά
Αναμφισβήτητα, ο καφές μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, καθότι η διεγερτική του δράση απελευθερώνει μία ομάδα χημικών αγγελιοφόρων, τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές, τη ντοπαμίνη και την νορεπινεφρίνη.
Η ντοπαμίνη επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματά μας, ενώ η νορεπινεφρίνη αυξάνει τον καρδιακό παλμό, τον ρυθμό της αναπνοής και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Έτσι, όταν προσπαθούμε να σταματήσουμε να πίνουμε καφέ, παρατηρούμε μεγάλη πτώση στη διάθεσή μας και στα επίπεδα ενέργειάς μας, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά εκνευρισμένοι.
#4 Προβλήματα συγκέντρωσης
Μια αμερικανική μελέτη στο περιοδικό Consciousness and Cognition το 2020 παρατήρησε ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Αυτό συμβαίνει, επειδή η καφεΐνη έχει επίδραση στις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας, συμπεριλαμβανομένου του γλουταμικού οξέος, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη.
Αλλά μετά την εξάντληση της καφεΐνης, οι ορμόνες μας αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται εκ νέου και οι χημικές ουσίες που μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε αρχίζουν να αποστέλλονται με πιο αργό ρυθμό, προκαλώντας μας ένα “σύννεφο εγκεφαλικής ομίχλης”.
#5 Ναυτία
Ο καφές μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στο πεπτικό μας σύστημα, τόσο όταν τον καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα όσο και όταν αποφεύγουμε να τον πιούμε.
Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζουμε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ναυτία και αίσθημα ταλαιπωρίας, όταν σταματάμε τον καφέ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Johns Hopkins Medical Journal.
Ο καφές μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις στο πεπτικό σύστημα, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν σταματήσουμε να τον πίνουμε, να βιώσουμε αλλαγές στο πόσο τακτικά πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
Αυτή η αλλαγή στο πεπτικό μας σύστημα, όταν κόβουμε την καφεΐνη, θα μπορούσε, επίσης, να είναι υπεύθυνη για το δυσάρεστο αίσθημα δυσφορίας.
#6 Ταραχή και τρέμουλο
Το αίσθημα ταραχής και το τρέμουλο μπορεί να εμφανιστούν από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, επειδή η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Όμως, αν και σπάνιο, μπορεί να είναι σύμπτωμα στέρησης για άτομα με σοβαρή εξάρτηση.
Αν παρόλα αυτά, αποφασίσουμε να κόψουμε τον καφέ μια για πάντα, αψηφώντας τις ενοχλητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τη στέρησή του, οι ειδικοί μας έχουν καλά νέα:
δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε τα σημάδια αυτά, καθώς θα υποχωρήσουν μόνα τους μετά την πάροδο λίγων ημερών.
Εσείς θα κόβατε τον καφέ;
Πηγή: dailymail
Διαβάστε εδώ Πώς να νικήσετε το hangover της Πρωτοχρονιάς πριν ξεκινήσει!