Και σε ποιον δεν έχει συμβεί… Πέρασες καλά, αλλά το επόμενο πρωί υποφέρεις από πονοκέφαλο, ζαλάδα, τάση για εμετό, ευαισθησία στο φως, βασανιστική δίψα και πολλά άλλα…

Αυτά τα συμπτώματα, μάλιστα, κορυφώνονται περίπου τη στιγμή που όλο το αλκοόλ φεύγει από το σώμα μας.

Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να θεραπεύσετε το hangover, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να το αποτρέψετε ή τουλάχιστον να «χτυπηθείτε» στο ελάχιστο από τις επιπτώσεις του.

Πιείτε με γεμάτο στομάχι

Μην κάνετε το λάθος να ξεκινήσετε τη νύχτα σας με ποτό. Αντιθέτως,  φάτε πριν από το πρώτο σας ποτό και συνεχίστε να τρώτε όσο πίνετε και περνάει η νύχτα.

«Η τροφή στο στομάχι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του hangover», τονίζει ο Δρ. Robert Swift,  καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Γιατί βοηθάει το φαγητό; «Επειδή το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται από το στομάχι αλλά μέσω του εντερικού σωλήνα ακριβώς κάτω από αυτό», επισημαίνει.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ίδια αρχή ισχύει για το νερό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά. «Αν το αλκοόλ αναμιχθεί με υγρό, αραιώνεται», συμβουλεύει. ο John Brick, πρώην επικεφαλής έρευνας στο Κέντρο Μελετών του Αλκοόλ, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

«Η κύρια αιτία του hangover είναι η αφυδάτωση και η απώλεια υγρών, μαζί με βιταμίνες και μέταλλα», υπογραμμίζει.

Η αφυδάτωση από το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο μια γυναίκα, ακόμα κι αν πίνει λιγότερο από έναν άνδρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή ο άνδρας έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού νερού από μια γυναίκα του ίδιου ύψους και βάρους.

Επιλέξτε μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά με λιγότερα πρόσθετα

Το αλκοόλ που πίνουμε, το οποίο ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη, είναι το υποπροϊόν της ζύμωσης υδατανθράκων και αμύλων, συνήθως κάποιου είδους δημητριακών, σταφυλιών ή μούρων.

Συνολικά, η σκουρόχρωμη μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά τείνουν να περιέχουν περισσότερες ουσίες και, επομένως, μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν hangover, λένε οι ειδικοί.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε την ένταση του hangover σε άτομα που έπιναν το πιο σκουρόχρωμο ποτό μπέρμπον έναντι της καθαρής βότκας. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι αυξήθηκε αισθητά η ένταση του hangover σε όσους επέλεξαν μπέρμπον.

Από την άλλη, τα χημικά συντηρητικά που ονομάζονται θειώδη και είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, είναι επίσης ένα φυσικό υποπροϊόν ζύμωσης σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές μπύρας και κρασιού προσθέτουν θειώδη στα προϊόντα τους για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Δες εδώ πώς το αλκοόλ και το εγκεφαλικό δεν έχουν ηλικία!  

Τα θειώδη προστίθενται επίσης στα αναψυκτικά, δημητριακά, γλυκαντικά, κονσερβοποιημένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, φάρμακα και άλλα.

Τα γλυκά και τα λευκά κρασιά τείνουν να έχουν περισσότερα θειώδη από τα κόκκινα, αλλά τα κόκκινα κρασιά περιέχουν περισσότερες τανίνες, οι οποίες είναι πικρές ή στυπτικές ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα και τους σπόρους των σταφυλιών.

Όπως τα θειώδη, οι τανίνες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι ευαίσθητα.

Ως αποτέλεσμα, ο περιορισμός του ποτού σας σε ελαφριές μπύρες, καθαρά λικέρ και λευκό κρασί μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε μακριά από το hangover.

Αποχή

Στο τέλος, πάντως, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μόνο ένα αληθινό προληπτικό μέσο για το hangover: Μην πίνετε!

Πηγή: cnn.com

 

Write A Comment