Η σύγκρουση συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο των ανθρώπινων σχέσεων και προκύπτει από την ασυμβατότητα αναφορικά με τους στόχους, τις αξίες και τις αντιλήψεις των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ως εκ τούτου, η σύγκρουση είναι παρούσα και στη ζωή των ζευγαριών.

Συνήθως, όμως, την αντιμετωπίζουμε ως κάτι αρνητικό, μια ένδειξη ότι η σχέση μας δεν είναι υγιής.

Αλλά είναι πράγματι έτσι;

Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιούς σχέσης, αν βέβαια το πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώνονται είναι πολιτισμένο.

Οι φωνές, τα ουρλιαχτά και οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί σίγουρα δεν είναι ένας ωφέλιμος τρόπος για να προχωρήσει κανείς σε μια σύγκρουση.

Ο Michael Batshaw, LCSW και συγγραφέας του βιβλίου «51 Things You Should Know Before Getting Married» επισημαίνει: «Η εμπλοκή σε συγκρούσεις δεν πρόκειται να τερματίσει τη σχέση, είναι η αποφυγή της σύγκρουσης [που μπορεί να το κάνει]».

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για τη σχέση σας;

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο wellandgood :

1.  Η διαφωνία μπορεί να ενισχύσει το συναισθηματικό σας δεσμό

Η διαφωνία μπορεί να δώσει την ευκαιρία και στα δύο μέρη να εκφράσουν τα συναισθήματα που ενδέχεται να βιώνουν λόγω κάποιας παρεξήγησης.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει και η κλινική ψυχολόγος Abby Medcalf, PhD.: «Όταν αποφεύγουμε να πούμε αυτά που νιώθουμε, καταλήγουμε αγανακτισμένοι και θυμωμένοι».

Το να κρατάτε τα πάντα μέσα σας ή να αρνείστε τα συναισθήματά σας στέλνει επίσης το μήνυμα στον σύντροφό σας ότι δεν εμπιστεύεστε αυτόν ή τη σχέση σας αρκετά, ώστε να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι,  «γεγονός που απειλεί τα θεμέλια της σχέσης» παρατηρεί η θεραπεύτρια ζευγαριών Tracy Ross, LCSW.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, στο τέλος να νιώσετε καλύτερα. Η έκφραση των συναισθημάτων σας απαλύνει το άγχος, την ένταση και το φόβο που ενδεχομένως βιώνετε. Είναι σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω σας.

2.  Η σύγκρουση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της σχέσης

«Η διχογνωμία ή η διαφωνία [σε μια σχέση] είναι συχνά το όχημα για την ανάπτυξή της» επισημαίνει η Ross.

«Ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε ένα άλλο άτομο, μπορείτε να αναπτυχθείτε μαζί με τον άλλο, μετατοπιζόμενοι για να προσαρμοστείτε στις ανάγκες του – και με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τόσο τα άτομα όσο και η σχέση».

Όταν μάθετε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά  μια δύσκολη διαφωνία, να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να αντέξετε και μελλοντικές καταιγίδες.

Διαβάστε εδώ Η θάλασσα μέσα μας… το παντοτινό μας καταφύγιο

3.  Η διαφωνία είναι ένδειξη αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Στην πραγματικότητα, όταν μαλώνετε, δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε ειλικρινά για την ευημερία της σχέσης σας. Κατανοείτε τις πιθανές δυσκολίες συνεννόησης με το σύντροφό σας και προσπαθείτε να τις επιλύσετε. Η αδιαφορία ή η πειθήνια στάση σας μπορεί να βλάψουν πολύ περισσότερο τη σχέση.

«Στρέφεστε προς τη σχέση αντί να απομακρύνεστε από αυτήν» υπογραμμίζει η Ross.  Και αυτό δίνει και σας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε ο ένας τις ανησυχίες του άλλου και να συναντηθείτε κάπου στη μέση.

 

Ο διαπρεπής ερευνητής και ειδικός στις σχέσεις John Gottman λέει ότι το πόσο συχνά μαλώνουν τα ζευγάρια δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της σχέσης του, αλλά το πώς μαλώνουν.

Ο σεβασμός αποδεικνύεται ότι είναι η καθοριστική μεταβλητή για την ποιότητα μιας σχέσης και κατ’ επέκταση και μιας σύγκρουσης.

Eφόσον τα ζευγάρια σέβονται ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ο τσακωμός δεν αποτελεί απειλή για τη σχέση. Είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουν τους στόχους της κοινής τους διαδρομής, να ωριμάσουν, να γίνουν καλύτεροι σύντροφοι και ίσως και καλύτεροι άνθρωποι.

Άλλωστε, σημασία δεν έχει τι λέμε, αλλά πώς το λέμε…

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Write A Comment