Το Ho’oponopono είναι ένα δώρο που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια ενεργή σχέση με τη θεότητα μέσα μας.

Πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές εντός μας, καθώς ενεργοποιεί την εσωτερική μας δύναμη για μεταμόρφωση και εξέλιξη.

Ho’oponopono σημαίνει «διορθώνω το λάθος»…

Συνιστά μια πρακτική της οποίας οι ρίζες εντοπίζονται στο νησιωτικό σύμπλεγμα της  Χαβάης.

Η  Morrnah Nalamaku Simeona ήταν η πρώτη θεραπεύτρια (kahuna lapaʻau) που δίδαξε αυτήν την πρακτική, συμβάλλοντας σημαντικά και στον εκσυγχρονισμό της.

Αναλυτικότερα, ενώ ιστορικά το θεραπευτικό σύστημα Ho’oponopono απαιτούσε την παρουσία ενός επαγγελματία/διαμεσολαβητή,  ο οποίος θα αναλάμβανε και θα καθοδηγούσε μια διαδικασία θεραπείας για τον ασκούμενο ή για τα μέλη μιας ομάδας,  η Morrnah  κατέστησε αυτήν την πρακτική προσιτή σε όλους.

Ως εκ τούτου, η άσκησή της δεν προϋποθέτει  την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου εκτός από τον ίδιο τον ασκούμενο.

Βέβαια, η πλειονότητα των ανθρώπων θα αγνοούσε τη συγκριμένη πρακτική, αν ο Joe Vitale δεν αναφερόταν αναλυτικά σε αυτήν στο έργο του «Zero Limits».

Διάβασε ε΄δω

Το θεραπευτικό θαύμα του Dr. Hew Len

Ο Dr. Ihaleakala Hew Len, μαθητής της Morrnah Nalamaku Simeona, ήταν το πρώτο πρόσωπο που κατέγραψε κατά τρόπο τεκμηριωμένο τα θεραπευτικά θαύματα που βίωσε εφαρμόζοντας ο ίδιος την εξελιγμένη τεχνική του Ho’oponopono στους ασθενείς του.

Ο Dr. Len είχε αναλάβει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, καθώς εργάστηκε από το 1984 ως το 1987 ως ψυχολόγος στο Hawaii State Hospital (1984-1987).

Εκεί παρακολουθούσε άνδρες με ψυχιατρικά προβλήματα που είχαν διαπράξει φόνους, βιασμούς και επιθέσεις.

Μάλιστα, οι εκδηλώσεις βίας αποτελούσαν καθημερινότητα για όλους όσοι εργάζονταν στη συγκεκριμένη πτέρυγα.

Εκείνος, όμως, μπόρεσε να θεραπεύσει τους ασθενείς χωρίς καν να τους δει, εφαρμόζοντας την τεχνική του Ho’oponopono.

Διαβάστε εδώ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΜΕ…ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ;

Πώς έγινε μια τέτοια θαυματουργή αλλαγή στο νοσοκομείο;

Σύμφωνα με τον Dr. Hew Len, ο ίδιος δεν προέβη σε καμία θεραπεία ή διαδικασία συμβουλευτικής με τους ασθενείς, αλλά εξάσκησε την ανανεωμένη πρακτική του Ho’oponopono σε καθημερινή βάση, αποδεχόμενος 100% την ευθύνη για αυτό που βίωνε. (Zero Limits)

Όταν ο Joe Vitale συναντήθηκε με τον Dr. Hew Len και τον ρώτησε πώς ακριβώς κατάφερε να τα θεραπεύσει βίαιους ασθενείς χωρίς ουσιαστικά να δει τον καθένα από αυτούς προσωπικά, η απάντησή του ήταν: «Δεν τους θεράπευσα. Θεράπευσα μέρος του εαυτού μου που τους δημιούργησε».

Αυτή η φράση ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα της πρακτικής του Ho’oponopono. Είμαστε 100% υπεύθυνοι για όλα όσα βιώνουμε.

Όχι μόνο για τις προσωπικές μας ήττες, αλλά και για τις προσωπικές μας επιτυχίες. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος  έκανε κάτι και εμείς το αντιληφθήκαμε μέσω της συνείδησής μας, είμαστε  100% υπεύθυνοι για αυτό.

Η στάση του προήλθε από την κατανόηση ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο λόγω κάποιας μνήμης ή κάποιου προγραμματισμού.

Για να τους βοηθήσει να θεραπευτούν, έπρεπε να αφαιρέσει τη μνήμη. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν ο καθαρισμός.

Αυτό εννοούσε όταν έλεγε ότι ποτέ δεν είδε πελάτες επαγγελματικά σε θεραπευτικό περιβάλλον.

Κοιτούσε το ιστορικό τους και  καθώς το έκανε, έλεγε σιωπηλά απευθυνόμενος στο Θείο: «Σ’ αγαπώ», «Λυπάμαι», «Σε παρακαλώ, συγχώρεσέ με.» και «Σ’ ευχαριστώ» (Vitale, 2007).

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να πορευτούμε στο δρόμο της ενοχής.

Αντίθετα, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι συχνά τα όρια της ατομικότητάς μας δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, όσο νομίζουμε, ενώ οι σκέψεις, τα συναισθήματα, τα απωθημένα τραύματά μας είναι τα υλικά που δομούμε την πραγματικότητά μας.

Η διαδικασία του  Ho’oponopono

H πρακτική Ho’oponopono είναι πολύ απλή και συνίσταται στην επανάληψη των ακόλουθων φράσεων:

Σε αγαπώ (με αγαπώ).

Λυπάμαι.

Σε παρακαλώ, συγχώρεσέ με.

Ευχαριστώ.

Η επανάληψη αυτών των φράσεων πυροδοτεί μια διαδικασία εσωτερικής μεταμόρφωσης, καθώς βοηθά να διαλυθούν σταδιακά προγράμματα του υποσυνείδητου νου που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας.

Πώς λέμε αυτές τις φράσεις;

Χωρίς απολύτως καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο η αναπνοή μας. «Aπλά κάνε το!» είναι η προτροπή του Dr. Hew Len.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί αναφορικά με οποιοδήποτε πρόσωπο ή κατάσταση, ακόμη και σε ένα συναίσθημα που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε.

Για παράδειγμα, μπορεί να αφορά ένα πρόσωπο με το οποίο η σχέση μας είναι τεταμένη, μια δύσκολη κατάσταση στο εργασιακό μας περιβάλλον ή συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός και η ενοχή.

Με τα μάτια κλειστά, μπορούμε να φέρουμε στο νου μας το πρόσωπο ή την κατάσταση που μας απασχολεί, να τα περιβάλουμε με λευκό φως και να επαναλάβουμε τις παραπάνω φράσεις, όσες φορές το επιθυμούμε.

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Vitale, J. (2007). Zero Limits. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Δείτε εδώ Βίντεο: Κάνε διαλογισμό με τη φωνή της Oprah Winfrey!

 

 

Write A Comment