Τι πιστεύεις για τον εαυτό σου; Πώς είναι οι σχέσεις σου με τους άλλους; Σε ποιο σημείο της ζωής σου βρίσκεσαι; Υπάρχουν στιγμές που είναι απαραίτητο να συμφιλιωθούμε με την ύπαρξή μας. Για το σκοπό αυτό υπάρχει μια θεραπεία που μπορεί να μας βοηθήσει.

Η θεραπεία Naikan, η θεραπευτική τέχνη της προώθησης του αυτοστοχασμού.

Λόγω των ασθματικών ρυθμών της σύγχρονης ζωής, η ικανότητα να εμβαθύνουμε, να έρθουμε σε επαφή με το είναι μας, να γνωρίσουμε τι μας λείπει και ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες είναι μια πολυτέλεια που στερούμαστε ολοένα και περισσότερο.

Σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε, απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από εκείνες τις εσωτερικές διεργασίας και πτυχές μας που καθορίζουν  το άτομο που είμαστε στην πραγματικότητα.

Έτσι, γεννιέται το άγχος που μας φυλακίζει, οι κόμποι που μας πνίγουν και η δυστυχία που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, όταν ενεργούμε χωρίς αυτεπίγνωση.

Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την ύπαρξή μας, τόσο πιο έντονη είναι η ψυχική δυσφορία.

Τι είναι η θεραπεία Naikan;

Στην ιαπωνική γλώσσα ο πολύ εμπνευσμένος όρος “naikan” σημαίνει να έχεις την ικανότητα να βλέπεις τον εαυτό σου με τα μάτια του μυαλού και της ψυχής σου.

Αυτή η ιδέα λειτούργησε ως βάση για τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχολής, η οποία, παρά το γεγονός ότι είναι άνω των 80 ετών, εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.

Όταν ακολουθούμε τις αρχές της θεραπείας Naikan, λέγεται συχνά ότι είναι σαν να σκαρφαλώνουμε στην ψηλότερη κορυφή ενός βουνού για να αποκτήσουμε μια μεγαλύτερη προοπτική για τη ζωή μας.

Από αυτήν τη θέση, αντιλαμβάνεται κανείς άπειρες πραγματικότητες.

Υπάρχουν γκρίζες ζώνες που αφήσαμε να μεγαλώσουν δυσανάλογα. Αισθανόμαστε, επίσης, ότι υπάρχουν περιοχές με μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ακούσαμε ακόμη και τη φωνή του ανέμου να μας ψιθυρίζει μερικά μυστικά…

Ήταν ο Ishin Yoshimoto, ένας Ιάπωνας Βουδιστής , που έθεσε τα θεμέλια για αυτή τη θεραπεία που βασίζεται στον αυτοστοχασμό, τον διαλογισμό και την πρακτική της αμφισβήτησης του εαυτού.

Αυτό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 ως ασκητική τεχνική έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως θεραπευτική πρακτική. Ήταν ο David K. Reynolds, μέλος ΔΕΠ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που την εισήγαγε και δημιούργησε τα πρώτα προγράμματα.

Στόχους που μπορούμε να πετύχουμε με τη μέθοδο Naikan

Η μέθοδος Naikan μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια βαθιά, ουσιαστική και χρήσιμη γνώση για το ποιοι είμαστε, τι χρειαζόμαστε και πού βρισκόμαστε στη ζωή μας.

Ένας ουσιαστικός στόχος είναι να αναλογιστούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, καθώς γνωρίζουμε  ποιες συνδέσεις μας ωφελούν και αν η αλληλεπίδρασή μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι η κατάλληλη.

Ομοίως, η πρακτική αυτή μάς προσκαλεί  σε μια άσκηση στην οποία ενδεχομένως δεν είμαστε  συνηθισμένοι: να αναλογιστούμε τη θεμελιώδη φύση της ύπαρξης.

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η μορφή θεραπείας;

Σήμερα υπάρχουν κέντρα Naikan σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ιαπωνία. Το γεγονός ότι όχι μόνο έχει αντέξει στο χρόνο, αλλά έχει αναδειχθεί ως μια θεραπευτική προσέγγιση άξια ενδιαφέροντος, οφείλεται κυρίως στην αποτελεσματικότητά της σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες.

Η θεραπεία Naikan ενδείκνυται για ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και διαταραχή πανικού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Tottori στην Ιαπωνία.

Είναι, επίσης, ευεργετική για άτομα που περνούν κρίσεις, μεταβάσεις ή αλλαγές ζωής.

Ομοίως, συνδέεται με την αύξηση της αυτοεκτίμησης. την οικοδόμηση υγιών σχέσεων με τους άλλους και την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θεραπεία ενθαρρύνει τον αυτοστοχασμό μπορεί να είναι ωφέλιμη για ασθενείς με κατάθλιψη ή τραύμα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα πεδίο έρευνας που εξακολουθεί να αξιολογεί τα θεραπευτικά της οφέλη  στον πληθυσμό των φυλακών. Η θεραπεία Naikan θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της αυτογνωσίας, της προσωπικής ευθύνης και της αντίληψης της ενοχής.

Πραγματοποιούνται επίσης εντατικές θεραπείες για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως ο αλκοολισμός , ο εθισμός στον τζόγο κ.λπ.

Η μέθοδος Naikan μας καλεί επίσης να είμαστε πιο ευγνώμονες, γιατί το να εκτιμούμε ποιοι είμαστε και τι μας περιβάλλει είναι επίσης η καλύτερη άσκηση επίγνωσης και αυτοστοχασμού.

Η θεραπεία Naikan μάς διευκολύνει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας σε διάφορα προβλήματα, ώστε να αναλάβουμε δράση.

Ποιες τεχνικές εφαρμόζει αυτή η θεραπευτική προσέγγιση;

Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία Naikan συνδέεται με διαφορετικές περιοχές που μπορεί να κυμαίνονται από την προσωπική ανάπτυξη έως τη βαθιά πνευματική αφύπνιση.  Ωστόσο, κάθε άτομο εργάζεται με βάση κάποια ερωτήματα.

Στο πρώτο μέρος της θεραπείας τίθεται στο θεραπευόμενο η εξής ερώτηση:

Τι έλαβα από…;

Αυτή η ερώτηση αποτελεί μια άμεση πρόσκληση για έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με τους δεσμούς μας και τις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις. Δεν περιορίζεται μόνο στην οικογένειά μας, αλλά σε όλες τις σχέσεις που αναπτύσσουμε.

Αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε αν είμαστε ευχαριστημένοι με τον σύντροφό μας, στη δουλειά, με τους φίλους, την οικογένεια, την πόλη που ζούμε κ.λπ.

Ο Ishin Yoshimoto, ο δημιουργός αυτής της θεραπείας, επέμενε στην εποχή του ότι στόχος μας πρέπει να είναι να βρούμε μια ζωτική ισορροπία. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αυτές τις ενέργειες που κάνουμε σε καθημερινή βάση για τους ανθρώπους στη ζωή μας και πώς αισθανόμαστε, όταν τις κάνουμε.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να επεξεργαστούμε και τα ακόλουθα ερωτήματα:

Τι έχω δώσει και τι έχω λάβει αυτούς τους μήνες;

Παίρνω περισσότερα από όσα δίνω;

Τι χρειάζομαι από τους άλλους;

Συνοψίζοντας…

Βασικός στόχος της θεραπείας Naikan είναι να γίνουμε πιο στοχαστικοί και πιο υπεύθυνοι άνθρωποι.

Αυτό σημαίνει ότι, από τη μια πλευρά, πρέπει να έχουμε επίγνωση του πόνου που προκαλούμε στους άλλους.

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ποιες σχέσεις ή καταστάσεις μας προκαλούν μεγαλύτερη δυστυχία όσον αφορά την υπαρξιακή ισορροπία.

Μόνο όταν είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε μέσα μας, θα συνειδητοποιήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Πηγή: lamenteemeravigliosa

Διαβάστε ακόμη: Ho’oponopono: ο θεραπευτικός δρόμος μια βαθιάς απελευθέρωσης

Write A Comment