Η ευτυχία αποτελεί τη συναισθηματική κατάσταση κατά την οποία αισθανόμαστε χαρά, ικανοποίηση ή πληρότητα.

Ωστόσο, ο καθένας από μας βιώνει αυτά τα συναισθήματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Και καθώς η ευτυχία δεν είναι για όλους μας ίδια, αυτή μπορεί να διέλθει μέσα από πολλά στάδια και επίπεδα, ενώ μπορεί να ταξινομηθεί και διάφορα είδη.

Ας δούμε 5 από αυτά…

1. Υπερηφάνεια

Ποιος από μας δεν έχει ολοκληρώσει ένα δύσκολο έργο ή δεν έχει εργαστεί εθελοντικά πάνω σε έναν ανώτερο σκοπό;

Αναμφισβήτητα, τέτοιου είδους γεγονότα μας προκαλούν μία αίσθηση υπερηφάνειας για τον εαυτό μας.

Η υπερηφάνεια, μάλιστα, όταν δε συνδέεται με ανταγωνιστικά κίνητρα, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική μορφή ευτυχίας που αξίζει να την απολαύσουμε.

Μπορούμε να αισθανθούμε περήφανοι για πολλούς τομείς, όπως τη δουλειά μας, την οικογένειά μας και για οτιδήποτε άλλο μας προσφέρει την αίσθηση ολοκλήρωσης.

2. Καλλιέργεια σχέσεων

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το μυστικό για μία ευτυχισμένη ζωή κρύβεται στον υλικό πλούτο.

Ωστόσο, πολυετείς σχετικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εκείνο που μας προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά είναι οι σχέσεις μας.

Οι άνθρωποι που συνδέονται τακτικά με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και να έχουν καλύτερη υγεία.

Φροντίστε, λοιπόν, πέρα από τον εαυτό σας και τις σχέσεις που αναπτύσσετε με τους άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε εδώ: Έρευνα που ξεκίνησε το 1938 αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχίας!

3. Ικανοποίηση

Η ικανοποίηση σημαίνει το να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε, με το ποιοι είμαστε και το πού είμαστε.

Όταν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, εκτιμάμε αυτά που έχουμε και το πού βρισκόμαστε στη ζωή μας τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε άλλα πράγματα, απλώς πιστεύουμε ότι το παρόν μας είναι ικανοποιητικό και ότι μπορεί στο μέλλον η ζωή μας να γίνει  ακόμα καλύτερη.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας κατά τον οποίο πρέπει να είμαστε συνεχώς στην πρώτη γραμμή, πασχίζουν να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερο σπίτι, γρηγορότερο αυτοκίνητο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξαντλούν τον εαυτό τους, κυνηγώντας συνεχώς καινούρια πράγματα.

Αυτό σημαίνει ότι σπάνια αφιερώνουν χρόνο για να χαλαρώσουν και να αισθανθούν ευγνώμονες για όλα όσα έχουν ήδη πετύχει.

Η ικανοποίηση για όλα όσα έχουμε, από την άλλη, προάγει την ευτυχία, μας βοηθά να κάνουμε ειρήνη με το παρόν και μας γεμίζει ψυχική ηρεμία και θετικότητα.

Συνεχίζοντας, παράλληλα, να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες, να επιθυμούμε ένα καλύτερο μέλλον και να εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη και την αυτοβελτίωσή μας.

Αισθανθείτε, λοιπόν, ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σας και σταματήστε να ξοδεύετε τον χρόνο σας σκεπτόμενοι όλα όσα δεν έχετε κάνει ή όλα όσα χρειάζεται να κάνετε για να είναι η ζωή σας πιο γεμάτη.

4. Διασκέδαση

Το ότι είμαστε ενήλικες δε σημαίνει ότι πρέπει μονίμως να εργαζόμαστε πάνω σε κάτι.

Η σύγχρονη ζωή με τους πολυτάραχους ρυθμούς της μας επιβάλλει να επικεντρωνόμαστε διαρκώς στις υποχρεώσεις μας και δε μας αφήνει χώρο και χρόνο για διασκέδαση.

Έτσι, στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μας είναι περισσότερο πιθανό να σταθούμε μπροστά από την τηλεόραση τον υπολογιστή παρά να διασκεδάσουμε.

Ωστόσο, η διασκέδαση μπορεί να μας γεμίσει χαρά, να μας ανακουφίσει από το άγχος, να επιταχύνει τη μάθηση και να διευκολύνει τη σύνδεση μας με άλλους ανθρώπους.

Αφιερώστε χρόνο για να διασκεδάσετε και απολαύστε τα θετικά συναισθήματα που αυτόματα θα προκύψουν, όπως τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία.

Διαλέξτε, ακόμη, ένα χόμπι που θα φέρει διασκέδαση στη ζωή σας καθημερινά ή εβδομαδιαία.

5. Ευγνωμοσύνη

Όταν επιλέγουμε να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε στη ζωή μας, ενισχύουμε την ευτυχία μας με τον πιο εύκολο και προσιτό τρόπο.

Επιστημονικά αποδεδειγμένα η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει ένα ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας, να ενισχύσει τα θετικά μας συναισθήματα και να μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους.

Τι περιμένετε;

Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη και φέρτε περισσότερη ευτυχία στη ζωή σας.

Διαβάστε εδώ: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Γιατί να το υιοθετήσετε!

Η δημιουργία της ευτυχίας προϋποθέτει την σκόπιμη καλλιέργειά της.

Αν ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας να κάνουμε μικρά βήματα για να ζήσουμε πιο ευτυχισμένα, σύντομα θα δημιουργήσουμε μία πιο χαρούμενη και αισιόδοξη στάση ζωής.

Πηγή: lifehack

Διαβάστε ακόμη: Και τώρα που τα έχω “όλα”, γιατί δε νιώθω ευτυχισμένος;

και Μπορεί ο πλούτος και η δόξα να μας προσφέρουν μια καλή ζωή; Τι σημαίνει το να ζούμε καλά;

Write A Comment