Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα που έχουμε να αντιλαμβανόμαστε το πώς νιώθουν οι άλλοι. Μας επιτρέπει, δηλαδή, να μοιραζόμαστε μαζί τους τα συναισθήματα που βιώνουν.

Η ενσυναίσθηση μας βοηθά, επίσης, να αναπαραστήσουμε στον εγκέφαλό μας τις προθέσεις  τους-«διάβασμα σκέψεων»- δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια βαθιά κατανόηση της ψυχικής τους κατάστασης.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται η μουσική μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργειά της, παρέχοντάς μας ποικίλες ευκαιρίες για τέτοιου είδους σύνδεση.

Πώς συνδέεται η μουσική με την ενσυναίσθηση;

Η αναπαραγωγή και ο συγχρονισμός μουσικής μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ικανότητας ενσυναίσθησης.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ΄ότι η μουσική από τη δημιουργία της αποτέλεσε έναν τρόπο ανταλλαγής συναισθηματικών και κοινωνικών μηνυμάτων (Savage 2020).

Έτσι, η μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον συγχρονισμό ή την εναρμόνιση διαθέσεων, συναισθημάτων και  πράξεων δύο ή περισσότερων ατόμων.

Η ενσυναίσθηση, από την άλλη, είναι μια πολύτιμη ανθρώπινη λειτουργία (Baron-Cohen, 2001) που προάγει την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων.

 Η απώλειά της έχει σοβαρές συνέπειες στις κοινωνικές μας δεξιότητες.

Όταν ένα άτομο είναι σε θέση να βιώσει τα συναισθήματα των άλλων και να υιοθετήσει τις προοπτικές τους, συμπεριφέρεται με καλοσύνη και συμπόνια.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μιμούνται ασυνείδητα  τη στάση του σώματος και τις εκφράσεις των άλλων, έχουν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Η ενσυναίσθηση χτίζεται μέσω διαδικασιών όπως αυτές που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής συναισθημάτων, της μίμησης και της συνεργασίας (Haung, 2020).

Όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μουσική, όπως η ακρόαση τραγουδιών ή ο χορός, έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τον εαυτό τους, καθώς και με τα συναισθήματα των άλλων.

Η κίνηση, το χτύπημα ή η αναπαραγωγή μουσικής σε συγχρονισμό με άλλα άτομα ενθαρρύνει τη συνοχή της ομάδας, τη συνεργασία και το αίσθημα εγγύτητας.

Η αναπαραγωγή μουσικής προάγει την επαφή με άλλους και λειτουργεί ως όχημα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Τα μουσικά εκπαιδευμένα παιδιά τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στα συναισθήματα που εκφράζονται μέσω της μουσικής. Αντίστοιχα, οι ενήλικες με μουσική κατάρτιση έχουν αυξημένη ευαισθησία σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη μουσική (Juslin 2019).

Μια έρευνα με συμμετέχοντες μαθητές μουσικής (Cho, 2019) συμπέρανε ότι όσοι είχαν την ευκαιρία στην παιδική ηλικία να εξασκούνται στην εμπειρία του συγχρονισμού  μέσα από τη συμμετοχή τους σε μουσικά γκρουπ είχαν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους.

Μια άλλη σχετική μελέτη διαπίστωσε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του συγχρονισμού μητέρας- παιδιού και της ενσυναίσθησης που εκδηλώνεται ως ανταπόκριση στην αγωνία των άλλων (Levy & Feldman 2019).

Μάλιστα, βρέθηκε ότι ενήλικες που τραγουδούσαν τακτικά σε ομάδες ανέπτυσσαν ισχυρότερα συναισθήματα κοινωνικής εγγύτητας προς τα μέλη της ομάδας από ότι οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τη μουσική αλλά δε σε ομαδικές δραστηριότητες (Clarke, 2015).

Τα άτομα που εκδηλώνουν ενσυναίσθηση μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα τα συναισθήματα που μεταφέρονται μέσω της μουσικής (Tabak, 2022).

Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να κατανοούν καλύτερα τις προθέσεις των εκάστοτε μουσικών και τα μηνύματα που θέλουν να μεταφέρουν μέσω της μουσικής τους.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση βιώνουν πιο έντονη θλίψη μετά την ακρόαση θλιμμένης ορχηστρικής μουσικής (Clarke 2015).

Μάλιστα, τα άτομα με μεγάλη ενσυναίσθηση βρίσκουν την ακρόαση μουσικής πιο ευχάριστη από τα άτομα με χαμηλή ενσυναίσθηση.

Η ακρόαση μουσικής μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο συμπονετικοί με τους άλλους.

Για παράδειγμα, η ακρόαση ερωτικών τραγουδιών μπορεί να ενισχύσει τα ρομαντικά μας συναισθήματα.

Όταν ακούμε λυπητερή μουσική, μπορεί να νιώθουμε λυπημένοι.

Από την άλλη, μπορεί, αποκτώντας πρόσβαση στα μας συναισθήματά μας, να νιώσουμε λιγότερο μόνοι.

Αν και η ενσυναίσθηση μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστικό, μερικοί άνθρωποι τείνουν να βιώνουν την ενσυναίσθηση πιο εύκολα από άλλους.

Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση είναι εφικτό να καλλιεργηθεί  μέσω της μουσικής.

Η μουσική εκπαίδευση  από την παιδική ηλικία επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα, αφού η μακροχρόνια μουσική εκπαίδευση (ρυθμικός συντονισμός) έχει θετική επίδραση στην ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Αν δυσκολεύεστε, λοιπόν, να συνδεθείτε συναισθηματικά με άλλους ανθρώπους, δώστε μια ευκαιρία στη δύναμη της μουσικής.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Όταν τα ζώα παραδίδουν μαθήματα… ενσυναίσθησης

Φιλία: 6 τρόποι για να κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων ανθρώπων

Μήπως η ευαισθησία είναι ευλογία;

Comments are closed.