Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι η εξωτερική πραγματικότητα είναι η αιτία που δεν μπορεί να έχει τη ζωή που επιθυμεί. Σύμφωνα, όμως, με τον Ryan Holiday, το συγγραφέα του βιβλίου Ego Is The Enemy, ο  εχθρός βρίσκεται μέσα μας και είναι το εγώ μας.

Το Ego Is the Enemy  αξιοποιεί πλήθος ιστοριών και παραδειγμάτων από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ιστορία.

Σημαντικές προσωπικότητας, όπως ο George Marshall, η Jackie Robinson, η Katharine Graham, ο Bill Belichick και η Eleanor Roosevelt, μάς παραδίδουν πολύτιμα μαθήματα για το πώς κατάφεραν να διακριθούν δαμάζοντας το εγώ τους.

Οπλισμένοι με τα μαθήματα αυτού του βιβλίου, όπως γράφει ο Holiday:

«θα επενδύσετε λιγότερο στην ιστορία που λέτε για τη δική σας ιδιαιτερότητα και ως αποτέλεσμα, θα απελευθερωθείτε για να ολοκληρώσετε το έργο που έχετε βάλει στόχο να αλλάξει τον κόσμο.»

Γιατί το εγώ αποτελεί εμπόδιο;

Το εγώ φαίνεται να θέτει σημαντικά εμπόδια στην προσωπική μας εξέλιξη με ποικίλους τρόπους.

Στην αρχή της επαγγελματικής μας πορείας, ο εγωισμός είναι πιθανό να παρεμποδίσει τη μάθηση και την καλλιέργεια των ταλέντων μας. Πολλοί άνθρωποι, θεωρώντας ότι έχουν ήδη κατακτήσει τη γνώση, δεν εισέρχονται στη διαδικασία να μάθουν, να σκεφτούν διαφορετικά και ως εκ τούτου οδηγούνται στο τέλμα και τη στασιμότητα.

Όταν βιώνουμε την επιτυχία, το εγώ μπορεί να υπονομεύσει όσα έχουμε κατακτήσει, καθώς μάς κάνει να φερόμαστε αλαζονικά και δε μάς επιτρέπει να εντοπίζουμε τα λάθη μας.

Τέλος, στην αποτυχία, μεγεθύνει κάθε χτύπημα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επάνοδό μας.

Πώς μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια που θέτει το εγώ;

Ο  Ryan Holiday θεωρεί πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να παραιτηθεί από τα όνειρα και τις επιδιώξεις του, αλλά είναι αναγκαίο να τιθασεύσει το εγώ του, έχοντας ως πολύτιμο σύμμαχό του την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.

Ο άνθρωπος επιβάλλεται να πιστεύει στον εαυτό του μέσα από μια ρεαλιστική προσέγγιση των καταστάσεων, χωρίς όμως να οδηγείται στην έπαρση και την εγωπάθεια.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να αγαπά καθετί που κάνει και καθετί που έρχεται στη ζωή του.

Διαβάστε ακόμηΤι σημαίνει το να έχουμε μια καλή ψυχική υγεία

Τι σημαίνει η φράση δημιουργήστε τη δική σας πραγματικότητα;

14 ιστορίες διασήμων να σε αφυπνίσουν

Comments are closed.