Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η σκληρότητα, ο κυνισμός και ο ανηλεής ανταγωνισμός, η ευαισθησία συχνά θεωρείται ασυγχώρητο ελάττωμα.

Πολλές φορές, άλλωστε, ακούμε φράσεις του τύπου: «Πρέπει να σκληρύνεις!», «Μη δείχνεις τις ευαισθησίες σου!», «Μη σε απασχολεί τόσο η δυστυχία των άλλων.».

Ένα νέο βιβλίο, ωστόσο, έρχεται να αλλάξει την αντίληψή μας για την ευαισθησία, καθώς μάς εξηγεί πώς η ευαισθησία -παρά την εδραιωμένη αντίληψη- μπορεί να είναι προτέρημα στη ζωή. Αρκεί, βέβαια, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τη συναισθηματική και σωματική υπερένταση.

Τι σημαίνει να είσαι ευαίσθητος;

Σύμφωνα με το βιβλίο Sensitive: The Hidden Power of the Highly Sensitive Person in a Loud, Fast, Too-Much World των Jenn Granneman και Andre Solo, η ευαισθησία μπορεί να έχει διαφορετικές αποχρώσεις.

Ένας ευαίσθητος άνθρωπος βιώνει έντονα συναισθήματα – κλαίει από χαρά ή υποφέρει λόγω μιας αρνητικής κριτικής – και  παρουσιάζει σωματικές ευαισθησίες στη θερμοκρασία, τις μυρωδιές ή τους ήχους (ή όλα τα παραπάνω).

Η  ευαισθησία είναι μια αυξημένη «ικανότητα αντίληψης, επεξεργασίας και βαθιάς ανταπόκρισης στο περιβάλλον κάποιου», που σημαίνει ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι απορροφούν περισσότερες αισθητηριακές πληροφορίες (συχνά ασυνείδητα), σκέφτονται πιο βαθιά και βρίσκουν περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών πραγμάτων από ό,τι  οι λιγότερο ευαίσθητοι.

«Αν είσαι ευαίσθητος άνθρωπος, το σώμα και το μυαλό σου ανταποκρίνονται περισσότερο στον κόσμο γύρω σου.»

«Ανταποκρίνεσαι περισσότερο στο σπαραγμό, τον πόνο και την απώλεια, αλλά επίσης ανταποκρίνεσαι περισσότερο στην ομορφιά, τις νέες ιδέες και τη χαρά».

 

Χωρίς αμφιβολία, η ευαισθησία ήταν ένας μηχανισμός επιβίωσης του ανθρώπου. Εάν κάποιος είχε τη δυνατότητα να  συγκεντρώνει εύκολα πληροφορίες από το περιβάλλον του, μπορούσε παράλληλα να είναι πιο προσεκτικός σε κινδύνους και ευκαιρίες—όπως ένα αρπακτικό που πλησιάζει ή μια κοντινή πηγή νερού.

Ο ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί να δοκιμάζεται ψυχικά, όταν αντιμετωπίζει στρεσογόνους παράγοντες ή δύσκολες μεταβάσεις. Αλλά μπορεί, επίσης, να μαθαίνει πιο εύκολα πώς να χειρίζεται τις προκλήσεις στο μέλλον.

Για παράδειγμα, έρευνα διαπίστωσε ότι τα ευαίσθητα παιδιά επωφελήθηκαν από ένα πρόγραμμα πρόληψης της κατάθλιψης περισσότερο από τα λιγότερο ευαίσθητα παιδιά.

Ομοίως, σε μια μελέτη , οι παντρεμένοι, ευαίσθητοι ενήλικες ωφελήθηκαν περισσότερο από ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των σχέσεων από ό,τι οι λιγότερο ευαίσθητοι σύζυγοι.

Αυτό συμβαίνει, επειδή τα ευαίσθητα άτομα λαμβάνουν πληροφορίες -καλές και κακές- και τις επεξεργάζονται πιο βαθιά. Εφόσον η ευαισθησία τους εκτιμάται και υποστηρίζεται, μπορεί να είναι αποτελέσει έναυσμα για προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία.

Τα οφέλη της ευαισθησίας

Η ευαισθησία συνοδεύεται από άλλες μοναδικές ποιότητες  που κάνουν τους ανθρώπους να βιώνουν κατά τρόπο ξεχωριστό τη ζωή. Ποιες είναι, όμως, αυτές;

  • Ενσυναίσθηση

«Οι ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν τόσο αναπτυγμένη ενσυναίσθηση που η διαφορά τους φαίνεται στις σαρώσεις εγκεφάλου»

Αυτό σημαίνει ότι τα ευαίσθητα άτομα τείνουν να «αισθάνονται για τους άλλους» περισσότερο από τα λιγότερο ευαίσθητα άτομα, κάτι που μπορεί να τους ενθαρρύνει να είναι πιο συμπονετικοί και να αναλαμβάνουν δράση για να απαλύνουν τον πόνο του συνανθρώπου τους.

  • Δημιουργικότητα

«Ένα μυαλό που παρατηρεί περισσότερες λεπτομέρειες, κάνει περισσότερες συνδέσεις και αισθάνεται έντονα συναισθήματα είναι πιο δημιουργικό»

Ο εγκέφαλος των ευαίσθητων ανθρώπων μπορεί να αναπτυχθεί και να αλλάξει με τρόπους που ευνοούν περισσότερους δημιουργικούς συνειρμούς.

  • Αισθητηριακή νοημοσύνη

Αισθητηριακή νοημοσύνη σημαίνει να συλλέγετε περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον σας και να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες—ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των εξαιρετικά ευαίσθητων ανθρώπων.

  • Επεξεργασία σε βάθος

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι δε λαμβάνουν απλώς περισσότερες πληροφορίες, αλλά τις επεξεργάζονται και πιο βαθιά . Αυτό σημαίνει ότι βλέπουν συχνά μοτίβα που οι άλλοι δεν βλέπουν και είναι σε θέση να «ενώσουν τις τελείες».

Προτιμούν να συμμετάσχουν σε βαθύτερες, πιο ουσιαστικές ιδέες και δραστηριότητες, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται τα δυνατά τους σημεία.

  • Βαθιά συγκίνηση

Ενώ πολλοί θα έβλεπαν αυτό ως εμπόδιο, το βάθος των συναισθημάτων ενός ευαίσθητου ατόμου εξασφαλίζει σε αυτό  πλουσιότερη εσωτερική ζωή και είναι ακρογωνιαίος λίθος για δημιουργία ισχυρών διαπροσωπικών δεσμών.

«Η βαθιά συναισθηματικότητα σας είναι ο λόγος που είστε εξαιρετικός ακροατής, οι άνθρωποι φυσικά σας εμπιστεύονται και  είστε πιθανόν ο πιο έμπιστος, όταν κάποιος στην ομάδα φίλων σας χρειάζεται συμβουλές»

Αυτός ο συνδυασμός ικανοτήτων μπορεί να κάνει τους ευαίσθητους ανθρώπους καλούς ηγέτες, καθώς συνδυάζουν την καρδιά και μυαλό τους στην υπηρεσία των άλλων. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, το να εμπλουτίσουμε τον προβληματισμό και την ηγεσία με συμπόνια είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα ο διχασμένος, βιαστικός και πάρα πολύς κόσμος μας».

«Αντί να βλέπουμε την ευαισθησία ως αδυναμία, πρέπει να αρχίσουμε να τη βλέπουμε όπως είναι στην πραγματικότητα—μια δύναμη.»

«Είναι καιρός να αγκαλιάσουμε την ευαισθησία και όλα όσα έχει να προσφέρει.»

Διαβάστε ακόμη: Υιοθέτησε τις 7 συνήθειες των εξαιρετικά ευτυχισμένων ανθρώπων

5 συνήθειες των συναισθηματικά δυνατών ανθρώπων

Τι σημαίνει το «συναισθηματικό φορτίο»;

Write A Comment