Οι προσδοκίες συνδέονται άρρηκτα με τις ανθρώπινες σχέσεις.

Είναι φυσικό να περιμένουμε ότι οι φίλοι μας θα θυμούνται τα γενέθλιά μας, οι συνεργάτες μας θα μας δώσουν προτεραιότητα και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα μας υποστηρίξουν στις δύσκολες στιγμές.

Οι προσδοκίες μας, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο τις στενές σχέσεις μας, επεκτείνονται ακόμη και στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με αγνώστους.

Μπορεί να έχουμε την προσδοκία ότι οι άνθρωποι θα οδηγούν με ασφάλεια στο δρόμο και ότι θα μας υποδεχτούν με ευγένεια σε μια δημόσια υπηρεσία.

Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες μας συχνά μάς φέρνουν αντιμέτωπους με την απογοήτευση και τη ματαίωση.

Αναπόφευκτα, οι φίλοι μας μας απογοητεύουν, οι συνεργάτες μας μάς παραμελούν ή μας αγνοούν σε ένα τοπικό κατάστημα.

Προσδοκίες και δικαιώματα

Οι εύλογες προσδοκίες είναι φυσιολογικές και υγιείς σε μια σχέση.

Ωστόσο, μερικές φορές οι προσδοκίες μας μπορούν να μετατραπούν από εύλογες υποθέσεις σε δικαίωμα . Αισθανόμαστε ότι δικαιούμαστε οι ΄άλλοι να μας φέρονται με συγκεκριμένους τρόπους, και όταν δεν το κάνουν, κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι αξιόπιστοι και επικοινωνούν με ευθύτητα απογοητεύονται, όταν οι άλλοι είναι αναξιόπιστοι, καθώς είχαν την προσδοκία πως θα λειτουργούσαν και εκείνοι με το δικό τους τρόπο.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία των συμπονετικών και υποστηρικτικών φίλων, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε, εάν φιλικά σας πρόσωπα δεν είναι δίπλα σας στις δύσκολες στιγμές σας.

Αυτό συμβαίνει, διότι υποθέτετε πως και εκείνοι πιστεύουν πως το να είσαι καλός φίλος σημαίνει ότι παρέχεις υποστήριξη στον άλλο, όταν αντιμετωπίζει δυσχέρειες.

Έτσι, η προσδοκία σας -χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιείτε- μετατρέπεται σε αξίωση, σε δικαίωμα.

Γιατί έχουμε προσδοκίες από τους άλλους ανθρώπους;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Emily Maher, η τάση μας να εναποθέτουμε ορισμένες προσδοκίες στους άλλους μπορεί να οφείλεται στην υποτιθέμενη προκατάληψη ομοιότητας.

Η υποτιθέμενη προκατάληψη ομοιότητας σημαίνει ότι υποθέτουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται παρόμοια με εμάς.

Έτσι, αν είμαστε το είδος του ανθρώπου που κρατά την πόρτα ανοιχτή για κάποιον άλλο, περιμένουμε και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο για εμάς.

Αυτή η μελέτη έδειξε μάλιστα ότι όταν συμπαθούμε κάποιο, υποθέτουμε ότι τα στυλ και οι αξίες επικοινωνίας μας είναι ίδια με τα δικά τους.

Αλλά η πραγματικότητα μάς διαψεύδει.

Όλοι έχουμε διαφορετικές αξίες, πεποιθήσεις, στάσεις και συμπεριφορές.

Αν, λοιπόν, επιθυμούμε να έχουμε σχέσεις με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς, παρά με κλώνους, τότε πρέπει να μειώσουμε ταπεινά τις προσδοκίες μας από αυτούς.

Πώς, λοιπόν,  θα μειώσουμε  τις προσδοκίες μας;

  1. Το κλειδί για να μειώσουμε τις προσδοκίες μας είναι να κάνουμε μικρές αλλαγές.

Για παράδειγμα, εάν σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε ένα μέλος της οικογένειας για ηθική στήριξη ή να περιμένουμε από έναν φίλο να ακούσει τα παράπονά μας, ελαχιστοποιούμε επίσης την πίεση που ασκούμε σε αυτές τις σχέσεις.

Αυτό μας βοηθά να αποφεύγουμε τις μελλοντικές απογοητεύσεις που είναι αναπόφευκτες, όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε ένα βήμα πίσω, αλλά μερικές φορές είναι η πιο σοφή επιλογή για μια σχέση.

Εάν έχουμε μια ανεκπλήρωτη προσδοκία, μια εναλλακτική λύση είναι να εξετάσουμε πώς μπορούμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη μέσα μας, αντί να προσπαθούμε να βασιστούμε σε κάποιον άλλο.

Εάν δεν περιμένουμε πολλά, ο πόνος των μελλοντικών απογοητεύσεων μειώνεται, καθώς και η δυσαρέσκεια μας απέναντι σε άλλους που σκέφτονται και ενεργούν με διαφορετικό τρόπο από εμάς.

2. Δώστε χωρίς να περιμένετε να λάβετε.

Εκτός από το μην έχουμε προσδοκίες από τους άλλους, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε να δίνουμε ελεύθερα χωρίς να περιμένουμε να λάβουμε κάτι.

Οι σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, όπως οι συντροφικές, απαιτούν πολλές φορές να θυσιάσουμε το χρόνο και την ενέργειά μας.  Αλλά μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μας ανταποδώσουν, είτε λόγω ζητημάτων υγείας, οικονομικών περιορισμών, πολυάριθμων δεσμεύσεων…

Συχνά αυτές οι σχέσεις μπορεί να είναι κάπως «μονόπλευρες» ή άδικες. Αλλά μερικές φορές οι άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς.

Πολλοί δίνουν πολύ περισσότερα από όσα λαμβάνουν, αλλά αν το κάνουν συνειδητά και με αγάπη, τότε ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να βιώσουν απογοήτευση.

3. Αποφύγετε σχέσεις εκμετάλλευσης.

Όταν σε μια σχέση γινόμαστε συστηματικά αντικείμενο εκμετάλλευσης, πληγωνόμαστε βαθιά.

Επομένως, η μόνη επιλογή σε μια τέτοια περίπτωση, είναι  να αποσυρθούμε, εστιάζοντας στη φροντίδα του εαυτού μας και επενδύοντας σε σχέσεις που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα και το σεβασμό.

Ολοκληρώνοντας….

Οι προσδοκίες μαρτυρούν την επιθυμία μας να συνδεθούμε βαθιά και ουσιαστικά με τον Άλλο. Ως εκ τούτου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των ανθρώπινων σχέσεων. Όταν, όμως δεν ικανοποιούνται, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απογοήτευση και τη ματαίωση.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μετριάσουμε τις προσδοκίες μας και να συνειδητοποιήσουμε πως δε βλέπουν όλοι τον κόσμο με τα δικά μας μάτια.

 

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Η προσφορά είναι πλούτος ψυχής

Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε φίλους;

9 οφέλη της φιλίας για την υγεία μας!

Comments are closed.