Η φιλία είναι ιερή.

Μοιάζει με δώρο ανεκτίμητο που μάς έχει δοθεί για να αντέχουμε τους χειμώνες της ζωής.

Αν η μνήμη είχε τη δύναμη να εντοπίζει τους θησαυρούς της μικρής και ασήμαντης ζωής μας, τους φίλους μας, χωρίς αμφιβολία, θα τους τοποθετούσε σε θέση περίοπτη.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δε χαίρονται τα αγαθά ενός φιλικού δεσμού, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φίλους.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Η προσέγγιση της Sanjana Gupta είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική.

Οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να κάνουμε φίλους

«Είναι πολύ συνηθισμένο να βιώνουμε έλλειψη φιλικών δεσμών. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν φίλους ή ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν» παρατηρεί  η Jessica Ermilio, PsyD, κλινική ψυχολόγος στην Humantold.

Σύμφωνα με την Ermiliο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να δυσκολευτεί να κάνει φίλους:

Ανησυχία

Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος πίσω από τη δυσκολία σύναψης φιλικών δεσμών είναι ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν σε κάποιο βαθμό άγχος, όταν συναντούν νέους ανθρώπους. Αυτό το άγχος πηγάζει από το φόβο της απόρριψης ή της κριτικής των άλλων.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι ανησυχίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να συνδεθούν με το άλλο άτομο, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικεντρωθούμε και να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση όταν αισθανόμαστε νευρικοί ή αβέβαιοι για τον εαυτό μας. Αυτά τα άβολα συναισθήματα μπορεί επίσης να μας ενθαρρύνουν να αποφύγουμε να κάνουμε φίλους.

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να κάνετε έναν φίλο, παρατηρήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για να δείτε αν αισθάνεστε νευρικοί, φοβισμένοι ή αβέβαιοι.

Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν αυτές οι σκέψεις ή τα συναισθήματα βοηθούν ή εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε έναν φίλο. Κάνοντας αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα γιατί μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να κάνετε φίλους.

Αποφυγή

Υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να αποφεύγετε, επειδή φοβάστε τις δυσκολίες που έρχονται με τη δημιουργία φίλων;

Επομένως, όταν απορρίπτετε τις κοινωνικές ευκαιρίες, αναρωτηθείτε γιατί.

Είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους, όταν δεν αποφεύγεις να βγεις εκεί έξω, για να το κάνεις.

Υψηλές προσδοκίες

Οι άνθρωποι μπορεί να ασκήσουν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να είναι δημοφιλείς και να έχουν αρκετούς φίλους.

Δεν είναι, όμως, ανάγκη να έχουμε μια λεγεώνα φίλων. Μερικές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας ή δύο καλοί φίλοι, για να αποκομίσουμε όλα τα ψυχολογικά οφέλη που συνεπάγεται μια βαθιά φιλία.

Επικεντρωθείτε στο να δομήσετε έναν ή δύο σημαντικούς δεσμούς, προκειμένου να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε πίεση μπορεί να αισθάνεστε για να δημιουργήσετε μια ατελείωτη λίστα φίλων.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία από την απουσία φίλων

«Η ανάγκη για ασφαλείς και ασφαλείς προσκολλήσεις ξεκινά από τη γέννηση. Ως παιδιά, οι γονικές φιγούρες στη ζωή μας συνήθως ικανοποιούν αυτή την ανάγκη παρέχοντάς μας σωματική και συναισθηματική ασφάλεια. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, προσανατολιζόμαστε περισσότερο προς στενές φιλίες ή συνεργασίες για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες προσκόλλησης.» επισημαίνει η Jessica Ermilio.

Η Ermilio απαριθμεί μερικά από τα ψυχολογικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν οι ανάγκες προσκόλλησής μας δεν ικανοποιούνται:

Έλλειψη συμμετοχής: Η εύρεση και η διατήρηση στενών φιλιών μας παρέχει την αίσθηση του “ανήκειν”, η οποία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας που μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος.

Μοναξιά: Η αίσθηση του «εμείς» και η υποστήριξη, που συχνά εντοπίζονται σε στενές φιλίες, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις όποιες προκλήσεις έρχονται στο δρόμο μας. Αντίθετα, η έλλειψη επαρκούς κοινωνικής υποστήριξης, την οποία μπορεί να αισθανθεί κάποιος που δεν έχει ουσιαστικές φιλίες, καλλιεργεί τη μοναξιά και την απομόνωση.

Δυσκολίες ψυχικής υγείας: Η μοναξιά και η απομόνωση είναι σημαντικοί παράγοντες υποβάθμισης της ψυχικής μας υγείας, επειδή είμαστε κοινωνικά όντα που θέλουν και χρειάζονται στενούς, ουσιαστικούς δεσμούς με τους άλλους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε φίλους;

Η Ermilio προτείνει μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε φίλους και να βιώσετε την αίσθηση του ανήκειν:

Αναζητήστε άνετα περιβάλλοντα

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθάνεται άνετα, ενώ κάνετε έναν νέο φίλο. Αυτό απαιτεί κριτική σκέψη και αυτογνωσία, ώστε να επιλέξετε  τον τύπο του περιβάλλοντος που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Είστε κάποιος που αισθάνεται πιο άνετα επικοινωνώντας με ένα άτομο ή είστε κάποιος που αισθάνεται καλύτερα με πολλούς ανθρώπους γύρω; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρεθείτε σε καλύτερη θέση να βρείτε το σωστό περιβάλλον για να καλλιεργήσετε νέες φιλίες.

Ομοίως, σκεφτείτε ποιοι τύποι δραστηριοτήτων σας βοηθούν να αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο άθλημα, τέχνη ή δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε και ενισχύει την αίσθηση αυτοπεποίθησης; Έχετε κάποιο μέρος που σας αρέσει να επισκέπτεστε ή σας είναι οικείο;

Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε νευρικοί, ενώ προσπαθείτε να κάνετε φίλους, οπότε αναζητήστε ένα περιβάλλον άνετο και οικείο.

Εξετάστε τη θεραπεία

Εάν δυσκολεύεστε να ικανοποιήσετε  την αίσθηση του ανήκειν μέσα στις φιλίες, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν θεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις μοναδικές δυσκολίες σας και να συνεργαστείτε μαζί σας για να τις ξεπεράσετε.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν πτυχές του παρελθόντος σας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε νέους ανθρώπους στη ζωή σας.

Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να ανακουφίσετε τις δυσκολίες σας.

Ολοκληρώνοντας…

Το να μην μπορείτε να κάνετε φίλους, είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να νιώθετε μοναξιά και να επηρεάσει δυσμενώς την ψυχική σας υγεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι- πολλοί άνθρωποι αισθάνονται σαν να μην έχουν φίλους.

Η δημιουργία φίλων απαιτεί από εσάς να βάλετε τον εαυτό σας εκεί έξω και να προσεγγίσετε τους ανθρώπους. Αν και αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό, δεν είναι ακατόρθωτο. Αξίζει να το επιχειρήσετε…

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν9 οφέλη της φιλίας για την υγεία μας!

Πώς να χτίσετε φιλίες που αντέχουν στο χρόνο; 

Comments are closed.