Είναι σημαντικό να μας αρέσει ο εαυτός μας, καθώς το αντίστροφο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Τα άτομα που βιώνουν συναισθήματα αντιπάθειας και μίσους για τον εαυτό τους είναι πιο πιθανό σύμφωνα με σχετικές έρευνες να εκδηλώσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και  αυτοκτονικές τάσεις, να  αυτοτραυματιστούν και να υιοθετήσουν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.

Αν θέλουμε να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας, χρειάζεται να υιοθετήσουμε πρακτικούς τρόπους για να βελτιώσουμε όχι μόνο την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας, αλλά και τη συνολική εικόνα που έχουμε για εμάς.

Η Katherine (Schreiber) Cullen, MFA, LMSW, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας με έδρα τη Νέα Υόρκη, μας προτείνει να ακολουθήσουμε τους εξής:

Εξασκηθείτε στην Αγάπη και την Καλοσύνη

Προερχόμενη από τον Βουδισμό, η στοργική καλοσύνη είναι μια νοοτροπία άνευ όρων αποδοχής και καλοσύνης προς όλα τα όντα – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας!

Ένας τρόπος για να την εξασκήσετε είναι να τοποθετήσετε το χέρι στην καρδιά σας και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές (φροντίζοντας να παρατείνετε την εκπνοή σας περισσότερο από την εισπνοή σας).

Καθώς αναπνέετε βαθιά, με την εκπνοή απελευθερώστε το μάντρα «Μακάρι να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου».

Επαναλάβετε περίπου πέντε φορές.

Στη συνέχεια, πείτε: «Μακάρι να νιώθω άξιος αγάπης».

Επαναλάβετε περίπου πέντε φορές, επίσης.

Μπορεί να μη σας φαίνεται πιστευτό στην αρχή, αλλά η καθημερινή πρακτική για τουλάχιστον μία εβδομάδα είναι αρκετή για να αρχίσετε να νιώθετε λίγη περισσότερη εκτίμηση για τον εαυτό σας.

Θυμηθείτε τις προηγούμενες επιτυχίες σας

Κάθε φορά που νιώθουμε απογοητευμένοι από τον εαυτό μας μάς είναι δύσκολο να θυμηθούμε τις καλές στιγμές και τα επιτεύγματα της ζωής μας.

Αφιερώστε πέντε-δέκα λεπτά και συντάξτε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας έχουν κάνει να νιώστε καλά με τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα ή μικρά είναι.

Αυτό θα σας υπενθυμίσει ότι είστε πραγματικά ικανοί να πετύχετε και ότι αξίζει να γιορτάζετε τις νίκες σας.

Ανατρέξτε στο υποστηρικτικό δίκτυο των ανθρώπων σας

Αφιερώστε μερικές στιγμές για να θυμηθείτε ανθρώπους στη ζωή σας που πίστεψαν σε εσάς ή σας υποστήριξαν με κάποιο τρόπο.

Φανταστείτε τον καθένα από αυτούς να σας προσφέρει λόγια ενθάρρυνσης, να βάζει τα χέρια του στην πλάτη ή στους ώμους σας και να λέει:

«Το έχεις αυτό».

«Είσαι πολύ πιο ικανός από όσο νομίζεις».

Ή οτιδήποτε άλλο θυμάστε να ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σας – ή να σας πρόσφερε ηρεμία.

Κάντε καλά πράγματα για τους άλλους

Όταν δεν κάνουμε καλά πράγματα, είναι απίθανο να νιώθουμε υπέροχα με τον εαυτό μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπεριφερόμαστε με τρόπους που μας δίνουν ανατροφοδότηση και μας κάνουν να νιώθουμε αξιοπρεπείς, ακόμα κι αν δεν είμαστε τέλειοι.

Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας όταν κάνουμε καλά πράγματα για τους άλλους.

Επιδιώξτε να κάνετε καθημερινά κάτι για να βοηθήσετε κάποιον ή για να ομορφύνετε απλώς τη μέρα του.

Αυτό μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως το να κρατάς την πόρτα ανοιχτή σε έναν γείτονα, να εκφράζεις ευγνωμοσύνη σε έναν συνάδελφο ή φίλο, να κάνεις μια χάρη σε έναν γνωστό ή απλά να κάνεις μια σύντομη ευχάριστη κουβέντα με τον άνθρωπο που σου σερβίρει τον καφέ.

Από την άλλη αν θέλετε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας, την αίσθηση του σκοπού, του νοήματος και της συνδεσιμότητας, κάντε συχνότερα  καλές πράξεις, επιλέγοντας τον εθελοντισμό.

Συγχωρέστε τον εαυτό σας

Είναι αδύνατο να ικανοποιήσουμε κάθε απαίτηση, να είμαστε διαρκώς τέλειοι και να μην κάνουμε ποτέ λάθη.

Μην επιτρέπετε, λοιπόν, στον εαυτό σας να περικυκλώνεται με άχρηστες κι αρνητικές σκέψεις, που το μόνο που κάνουν είναι να σας πείθουν ότι είστε αποτυχημένοι ή ότι δεν κάνετε ποτέ τίποτα καλά.

Αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα – το οποίο μπορεί να εμφυτεύτηκε στο υποσυνείδητό σας από τους γονείς σας στην τρυφερή παιδική ηλικία – δε σας επιτρέπει να βιώσετε τη μαθησιακή εμπειρία που είναι ενσωματωμένη σε κάθε λάθος.

Συγχωρέστε τον εαυτό σας και να συνεχίστε ανεξάρτητα από τα λάθη σας.

Σταματήστε να μηρυκάζετε την υποτιθέμενη ανικανότητά σας και να αναμοχλεύεται ιστορίες αποτυχίας.

Μην αποφεύγετε την πρόκληση

Όσο περισσότερο ακυρώνουμε σχέδια, απορρίπτουμε προσκλήσεις  και αποφεύγουμε δύσκολες καταστάσεις, τόσο λιγότερο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χτίσει εμπειρίες που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας.

Τολμήστε να κάνετε κάθε μήνα ένα πράγμα που σας βγάζει έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Ζητήστε από έναν γνωστό ή έναν συνάδελφο να γνωριστείτε πίνοντας έναν φιλικό καφέ.

Πείτε ναι σε μια πρόσκληση που κανονικά θα απορρίπτατε από φόβο μήπως σας κρίνουν.

Εγγραφείτε σε ένα δημιουργικό ή εκπαιδευτικό μάθημα κι εξασκήστε ένα χόμπι ή ένα ενδιαφέρον σας.

Γράψτε μια λίστα με πράγματα που σας ενδιαφέρουν αλλά και σας τρομάζουν.

Χρειάζεται χρόνος για να αναθεωρήσουμε τις αρνητικές βασικές πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας.

Και αυτό δε συμβαίνει μόνο του από τη μια μέρα στην άλλη.

Απαιτείται συνεχής προσπάθεια για να νιώσουμε καλύτερα με το ποιοι είμαστε και το τι έχουμε κάνει.

Όσο περισσότερο συμπεριφερόμαστε με ευγενικό, συγχωρητικό, ενθαρρυντικό και βοηθητικό τρόπο—τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους—τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε στο τέλος της ημέρας να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν είμαστε και τόσο κακοί.

Comments are closed.