Τα σκυλιά λατρεύουν τις καθημερινές βόλτες, επειδή μπορούν να απολαμβάνουν μυρωδιές, να ασκούνται και να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα καλά νέα είναι ότι και οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ποικίλα οφέλη από αυτές τις βόλτες…

Μελέτες δείχνουν ότι το να περνάς χρόνο με ένα κατοικίδιο είναι καλό για διάφορους λόγους.

Η τακτική άσκηση και η αίσθηση συντροφικότητας είναι δύο από αυτούς.

Το 2019 σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο βοήθησε στη μείωση του άγχους.

Κατά τη διεξαγωγή της οι συμμετέχοντες πριν αξιολογήσουν τη διάθεσή τους, κλήθηκαν είτε να παρακολουθήσουν ένα βίντεο με έναν σκύλο είτε να παίξουν με αυτόν.

Αν και όλοι ένιωσαν λιγότερο άγχος αργότερα, όσοι αλληλεπιδρούσαν άμεσα με έναν σκύλο παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του άγχους τους.

Η Jennifer Warwick , μέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, συμφωνεί ότι τα σκυλιά είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βγείτε έξω:

«Η χαρά που δείχνουν τα σκυλιά στη βόλτα τους και το γεγονός ότι ξέρεις ότι τα κάνεις να αισθάνονται χαρούμενα σε βοηθά να αισθάνεσαι κι εσύ πιο ευτυχισμένος. Το να είσαι με το κατοικίδιο ζώο σου έχει πραγματικό, θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, οπότε το να πας μια βόλτα μαζί του είναι αναμφίβολα κερδοφόρο.»

Οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνται περισσότερο

Οι ιδιοκτήτες σκύλων σύμφωνα με σχετική μελέτη τείνουν, επίσης, να ασκούνται περισσότερο, κάτι που είναι γνωστό ότι ενισχύει την ψυχική μας υγεία.

Είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα γύρω από το τοπικό πάρκο είτε για μεγαλύτερη βόλτα στην εξοχή, οι τακτικοί περίπατοι και η σωματική δραστηριότητα πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που τονώνουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το να κάνετε βόλτα παρέα με έναν σκύλο – αντί να περπατάτε μόνοι σας – μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμο.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το να βγαίνετε έξω με τον σκύλο σας βοηθά στην ενίσχυση της χημικής ουσίας του εγκεφάλου GABA (Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ), η οποία μας βοηθά να ηρεμούμε.

Το να είσαι έξω είναι καλό για σένα

Το να περνάτε χρόνο έξω στη φύση είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ενισχύσετε την υγεία και την ευτυχία σας.

Μια έρευνα από το King’s College διαπίστωσε ότι το να είμαστε ανάμεσα σε δέντρα και να ακούμε κελαηδήματα  πουλιών είναι ευεργετικό για την ψυχολογία μας.

Δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκομίσετε τα οφέλη της υπέροχης υπαίθρου.

Το 2020, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cornell ανακάλυψαν ότι μόλις δέκα λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και να μειώσουμε τις επιπτώσεις του στρες.

Επιπλέον, το να νιώθετε τον ήλιο, τον αέρα ή τη βροχή στο πρόσωπό σας μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, εάν αισθάνεστε ανησυχία ή άγχος, προσθέτει η Warwick.

Το να περπατάτε με το σκυλί σας μπορεί να αποτελέσει μια μορφή ενσυνειδητότητας, μια τεχνική χαλάρωσης που στρέφει την προσοχή σας στο τι συμβαίνει μέσα και γύρω σας στιγμή προς στιγμή.

«Σε βοηθά να ξεφύγεις από το μυαλό σου και να είσαι παρών», εξηγεί.

«Το να είσαι παρών σημαίνει να μην ανησυχείς για ό,τι συνέβη στο παρελθόν ή να σκέφτεσαι τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.»

Τι περιμένεις, λοιπόν; Πάρε τον τετράποδο φίλο σου και απολαύστε μαζί μια βόλτα στη φύση…

πηγή: patient.info

Διαβάστε ακόμη: Όταν τα ζώα παραδίδουν μαθήματα ενσυναίσθησης

Γάτες: Τους αρέσει να τους μιλάς μωρουδίστικα;

Τι ξέρουν οι μέλισσες για τον άνθρωπο της πόλης;

Comments are closed.