Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να σας εκπλήξει. Αλλά νέα μελέτη φέρνει πολύ σημαντικά στοιχεία…

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι για να τραβήξει κανείς την προσοχή της γάτας τους χρειάζεται απλώς να της μιλήσει… όπως ακριβώς θα επικοινωνούσε με ένα μωρό.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η γάτα σας μπορεί πραγματικά να σας ξεχωρίσει από τους ξένους.

Κατά τη διάρκεια πειράματος, καμία γάτα δεν ανταποκρίθηκε στα λόγια αγνώστου ακόμη και αν τα έλεγε μωρουδίστικα.

Αντίθετα, την προσοχή τους τράβηξε μόνο η φωνή του ιδιοκτήτη τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο ερευνητικό περιοδικό Animal Cognition από τους Γάλλους ερευνητές Charlotte de Mouzon, Marine Gonthier και Gérard Leboucher, αποκάλυψε ότι οι γάτες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επικοινωνίες τους από όσο φανταζόμασταν.

Είναι αλήθεια! Η γάτα σας μπορεί να διακρίνει μεταξύ των λέξεων που λέτε σε εκείνην και εκείνων που απευθύνετε σε έναν άλλο άνθρωπο.

Επομένως, να έχετε υπόψη σας τον τόνο που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε στο κατοικίδιο ζώο σας – διαφορετικά μπορεί κατά λάθος να νομίζουν ότι μιλάτε αλλού!

Πώς ξέρουμε ότι η απόκριση της γάτας είναι αληθινή;

Για να λάβουν αυτά τα αποτελέσματα, η de Mouzon και η ομάδα της δούλεψαν με 16 γάτες ηλικίας μεταξύ 8 μηνών και 2 ετών.

Τα κατοικίδια ανήκαν σε μαθητές που φοιτούν στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή στο Alfort της Γαλλίας. Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να ηχογραφήσουν τον εαυτό τους κάνοντας ερωτήσεις όπως: «Θες να παίξουμε» ή «Θέλεις μια λιχουδιά;».

Το έκαναν δύο φορές: Μία φορά σε ομιλία που απευθύνεται σε κατοικίδια και μία καθώς μιλούσαν σε άλλον ενήλικα.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από 16 άγνωστες γυναίκες να κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις. Μετά από αυτό, ξεκίνησε η επόμενη φάση του πειράματος.

Οι ερευνητές παρουσίασαν στις γάτες τις ηχογραφήσεις στο σπίτι τους. Οι ιδιοκτήτες τους ήταν επίσης παρόντες, αλλά ζήτησαν να μην αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδιά τους.

Για τα αποτελέσματα, χρησιμοποίησαν μια ρουμπρίκα για να βαθμολογήσουν την ένταση της αντίδρασης κάθε γάτας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 20.

Στη συνέχεια, βαθμολόγησαν τα κατοικίδια με βάση τη διαστολή της κόρης των ματιών τους, εάν γύριζαν τα αυτιά τους και αν σταματούσαν την κίνηση ή κινούνταν προς την κατεύθυνση της καταγραφής.

Εν τέλει, η μελέτη ανακάλυψε ότι οι γάτες ενδιαφέρονται λιγότερο όταν έπαιζαν οι ηχογραφήσεις με τις ομιλίες που απευθύνονταν σε άνθρωπο.

Αντίθετα, αμέσως έστρεφαν την προσοχή τους όταν οι κηδεμόνες τους μιλούσαν «μωρουδίστικα».

Παρόλα αυτά, όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το ίδιο με την ηχογράφηση ενός ξένου, οι γάτες αδιαφόρησαν ακόμη περισσότερο όταν έπαιξε η ομιλία που απευθυνόταν προς το κατοικίδιο.

Μάλιστα, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κατοικίδια ήταν ζώα εσωτερικού χώρου και επομένως δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους που δεν γνώριζαν.

Ναι, οι γάτες μπορεί να είναι μυστηριώδεις, αλλά αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σκέφτεται το κατοικίδιό σας για εσάς, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει λίγο πολύ αυτό που όλοι ελπίζαμε να είναι αλήθεια.

Οι γάτες είναι όντως ιδιαίτερα συνδεδεμένες με τους κηδεμόνες τους και τους βλέπουν ως κάτι περισσότερο από τον πάροχο του φαγητού τους!

Δείτε κι αυτό: Σκύλος: Πώς να δεις αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας!

Με πληροφορίες από rd.com

Write A Comment