Το φως του ηλίου κάνει καλό στο σώμα, στον ύπνο και στην διατροφή μας.

Ένας κύριος λόγος είναι ότι αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια.

Αλλά το φως του ήλιου έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, ίσως λιγότερο γνωστά…

#1. Παράγει σεροτονίνη

Όλοι έχουμε δει ότι αισθανόμαστε υποτονικά σε μια μουντή ημέρα και χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια σε μια ηλιόλουστη μέρα.

Αυτό οφείλεται στη σεροτονίνη (ή στην έλλειψή της).

Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας.

#2. Βοηθά στον ύπνο

Εάν έχετε πάρει ποτέ μελατονίνη για να κοιμηθείτε, τότε ξανασκεφτείτε το πρωινό φως…

Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο ηλιακό φως το πρωί, η παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα συμβαίνει νωρίτερα και κοιμούνται πιο εύκολα τη νύχτα.

Επίσης, η έκθεση στον ήλιο βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και μειώνει την αϋπνία.

#3. Μας ξυπνάει

Η πρωινή ηλιοφάνεια μας βοηθά να κοιμηθούμε νωρίς και να ξυπνήσουμε.

Όταν εκτιθέμεθα στο φυσικό ηλιακό φως το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα, τα επίπεδα αδενοσίνης μειώνονται.

Αυτό το γεγονός αυξάνει την ενέργεια και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε φλεγμονές και λοιμώξεις και μειώνει το αίσθημα υπνηλίας.

#4. Φωτίζει τη διάθεσή μας

Χάρη και πάλι στη σεροτονίνη, το φως του ήλιου ενισχύει επίσης τη διάθεσή μας.

Γιατί; Διότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δημιουργείται στον εγκέφαλο και το έντερο μας.

Η βιοχημική οδός που δημιουργεί αυτή την «χαρούμενη» χημική ουσία απαιτεί τη βιταμίνη D για να μετατρέψει την τρυπτοφάνη σε τρυπτοφάνη υδροξυλάση 2, η οποία είναι ένα από τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε στην παραγωγή σεροτονίνης.

#5. Βελτιώνει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

Είτε θέλετε να ενισχύσετε τη λίμπιντο είτε θέλετε να μείνετε έγκυος, η βιταμίνη D και το φως του ήλιου είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγική υγεία.

Η έκθεση στον ήλιο ενισχύει το ρομαντικό πάθος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Πώς; Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.

Και τα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με τα επίπεδα αποθεμάτων των ωοθηκών και αναπαραγωγικών ορμονών στις γυναίκες.

#6. Μειώνει τις φλεγμονές

Το φως του ήλιου έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα.

Τα στοιχεία δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο ηλιακό φως, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

#7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ενώ συχνά ταυτίζουμε την έκθεση στον ήλιο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή άλλων καρκίνων.

Αν και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, η τακτική έκθεση στον ήλιο έχει μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση έναντι της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη και του λεμφώματος non-Hodgkin.

#8. Βελτιώνει ορισμένες δερματικές παθήσεις

Επειδή το ηλιακό φως μειώνει τη φλεγμονή, το άμεσο ηλιακό φως (για όχι περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά, για να είναι ασφαλές) μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην επιφάνεια του δέρματος.

Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή.

#9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Λαμβάνουμε πολλαπλά οφέλη για την υγεία κάθε φορά που ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Επιπλέον, η βιταμίνη D που παράγεται από το ηλιακό φως ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η τακτική έκθεση στο ηλιακό φως έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Δείτε κι αυτό: Τροφές που θα μας θωρακίσουν ενάντια στις ιώσεις!

Με πληροφορίες από thehealthy.com

Write A Comment