Και όμως, και οι σκύλοι έχουν τη προτίμησή τους και με ένα… χέρι ή μάλλον πόδι τα πηγαίνουν σχετικά καλύτερα!

Σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας μελέτη του 2021 με δείγμα σχεδόν 18.000 σκύλους, το 74% φάνηκε ότι έχουν ένα προτιμώμενο πόδι!

Οι αγαπημένοι φίλοι εκφράζουν πάντα τα θέλω και τις προτιμήσεις τους. Είτε αυτό είναι η κροκέτα που θέλουν ή το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν!

Είναι δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες;

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι φαίνεται να προτιμούν ελαφρώς το δεξί τους πόδι έναντι του αριστερού τους.

Στη μελέτη, το 60,7% των θηλυκών σκύλων και το 56,1% των αρσενικών σκύλων προτιμούσαν να χρησιμοποιούν το μπροστινό δεξί τους πόδι κατά την ανάκτηση τροφής.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό οι σκύλοι να προτιμούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά τα πόδια τους για να ολοκληρώσουν διαφορετικές εργασίες.

Σε μια μικρή μελέτη σχετικά με την κινητική προκατάληψη των σκύλων, που δημοσιεύθηκε το 2018, «ευρήματα δείχνουν ότι η προτίμηση του ποδιού στον σκύλο δεν είναι συνεπής μεταξύ των εργασιών, αν και γίνεται σταθερή με την πάροδο του χρόνου».

Για παράδειγμα, κατά την παρακολούθηση της συμπεριφοράς 32 σκύλων, ερευνητές παρατήρησαν ότι «οι σκύλοι είχαν πολύ μεγαλύτερη τάση προς την αμφίπλευρη συμπεριφορά».

Παράγοντες που οδηγούν στην προτίμηση

Απομένουν πολλά να ανακαλυφθούν ακόμη στην προτίμηση ποιου ποδιού για τους σκύλους, αλλά επί του παρόντος είναι κατανοητό ότι σχετίζεται με ασυμμετρίες μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου του.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι με το αριστερό πόδι μπορεί να κυριαρχούν στο δεξί ημισφαίριο και με το δεξί πόδι μπορεί να βασίζονται περισσότερο στο αριστερό ημισφαίριο. Αυτή η έννοια αναφέρεται ως «πλευρικότητα».

Η μελέτη του 2021 φαίνεται να προτείνει ότι το φύλο (και κατ’ επέκταση, οι ορμόνες του φύλου) μπορεί να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον προσδιορισμό της πλευρικότητας στους σκύλους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά έτειναν προς την προτίμηση του δεξιού ποδιού σε σύγκριση με τα νεότερα σκυλιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ηλικία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Έννοιες πίσω από την προτίμηση στα πόδια

Η σημασία της προτίμησης των ποδιών συζητείται έντονα. Η μελέτη του 2018 που αναφέρθηκε παραπάνω ισχυρίζεται ότι «τα ζώα με τα αριστερά σκέλη…δείχνουν ισχυρότερες αντιδράσεις φόβου από τα ζώα με τα δεξιά» και ότι «η κινητική ασυμμετρία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου ευημερίας».

Ωστόσο, όπως και οι ισχυρισμοί ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί από τους δεξιόχειρες, πολλοί είναι καχύποπτοι και μιλούν για προκατάληψη.

Εάν, πάντως, είστε περίεργοι για τις προτιμήσεις του δικού σας σκύλου, ο ευκολότερος τρόπος για να το προσδιορίσετε είναι να του ζητήσετε να καθίσει και να σας δώσει ένα πόδι.

Μπορείτε, ακόμη, να δοκιμάστε να δώσετε στον σκύλο σας μία λιχουδιά και να δείτε με ποιο πόδι τη ζητάει ή ζητήστε του να κατέβει μερικές σκάλες και να δείτε με ποιο πόδι θα πατήσει πρώτα.

Είτε τα αποτελέσματά σας είναι πειστικά είτε όχι, είναι ένας χαριτωμένος τρόπος να περνάτε περισσότερο χρόνο με τον καλύτερό σας φίλο και αυτό είναι πάντα σημαντικό!

Δείτε κι αυτό: Βίντεο: Το απόλυτο παιχνίδι για τον σκύλο!

«Πώς η απόκτηση γάτας με προετοίμασε για την μητρότητα»  

Ο Όμηρος υμνεί την παρουσία των ζώων στη θλιβερή ζωή μας

Με πληροφορίες από rd.com

Write A Comment