Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που προσηλώνονται κατά κύριο λόγο στη δουλειά τους, παραμελώντας άλλους τομείς της ζωής τους, τείνουν να μη νιώθουν ευτυχισμένοι.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η προτεραιότητα των επιτευγμάτων έναντι της ελευθερίας συνδέεται τη δυστυχία.

Η έρευνα με επικεφαλή τον Δρ. Paul Hanel στο Πανεπιστήμιο του Bath διερεύνησε πιθανές διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας μεταξύ των ανθρώπων που έδιναν προτεραιότητα στα επιτεύγματα έναντι της απόλαυσης.

Σχεδόν 200 άτομα, από τρεις χώρες —Ινδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο— παρακολουθήθηκαν για εννέα ημέρες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι αξίες τους, η ικανοποίησή τους από τη ζωή, τα θετικά και τα αρνητικά τους συναισθήματα, η πιθανή κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και η ευημερία τους.

Συνολικά, βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των αξιών και της ικανοποίησης από τη ζωή.

Αυτό πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους, είναι λογικό να νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Και με τη σειρά τους, οι άνθρωποι που είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους μπορεί να ζήσουν πιο αυθεντικά και σύμφωνα με τις αξίες τους.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, ωστόσο, ήταν ότι το να ενεργεί κανείς σύμφωνα με τις αξίες του μια δεδομένη ημέρα προέβλεπε το υψηλότερο επίπεδο ευεξίας της επόμενης μέρας.

Και, το πιο σημαντικό;Τα είδη αξιών είχαν σημασία.

Οι άνθρωποι που μια δεδομένη ημέρα έδιναν προτεραιότητα στα επιτεύγματα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο δεν είχαν τόσο υψηλά επίπεδα ευτυχίας την επόμενη μέρα σε σύγκριση με εκείνους που έδιναν προτεραιότητα σε αξίες όπως η πρόσκαιρη ευχαρίστηση και η ανεξαρτησία.

Εκείνοι που έδιναν προτεραιότητα στην ελευθερία σημείωσαν 13% αύξηση στην ευεξία, καλύτερη ποιότητα ύπνου και υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Και οι συμμετέχοντες που αφιέρωσαν χρόνο ασχολούμενοι με χόμπι είδαν, επίσης, σημαντική ενίσχυση της ευημερίας και αντίστοιχη πτώση του στρες και του άγχους.

Φυσικά, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων χρειάζεται να εργάζεται, και στην πραγματικότητα μπορεί πολλοί από εμάς να έχουμε πολύ σημαντικές δουλειές που αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας ακόμη περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο μας.

Αυτή η άπιαστη ισορροπία μεταξύ εργασίας και αναψυχής—μεταξύ ευχαρίστησης και μόχθου—μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί για τους περισσότερους από εμάς.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε πώς να περάσουμε μια επιπλέον ώρα της ημέρας μας, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε ποιες είναι οι αξίες μας και πώς μπορούμε να ενεργήσουμε χωρίς να έχουμε στον νου μας μόνο την επιτυχία.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Αυτές οι 7 τεχνικές Pranayama βοηθούν στα πάντα, από την έλλειψη ενέργειας έως το άγχος

Xιλιάδες έχουν ζήσει χωρίς αγάπη, αλλά κανείς χωρίς νερό

Μεταμορφώστε την υγεία σας με αυτές τις 9 ισχυρές συνήθειες

 

Comments are closed.