Παρά τις προσπάθειες της κοινωνίας μας να πολεμήσουμε την αντίληψη του (συχνά μη ρεαλιστικού) ιδανικού σώματος, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.
Για να απαλλαγούμε από την ιδέα ότι το να είσαι αδύνατος είναι ανώτερο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι αυτή η κουλτούρα στη ζωή μας.
Στο γεμάτο έρευνα βιβλίο της Χάριετ Μπράουν «Σώμα της Αλήθειας» η συγγραφέας εξερευνά την ατελείωτη προσπάθεια του δυτικού πολιτισμού να νικήσει το λίπος.
«Κάνουμε δίαιτα για έναν από τους δύο λόγους ή και για τους δύο: Εμφάνιση και υγεία», γράφει η Μπράουν.
«Αν (α) είσαι γυναίκα και (β) θέλεις οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είσαι ελκυστική, πρέπει να είσαι αδύνατη (ή τουλάχιστον αδύνατη) σύμφωνα με τα πολιτιστικά πρότυπα της εποχής», συνεχίζει.
«Και αν αν είσαι γυναίκα ή άντρας, αν δεν είσαι αδύνατη, -ος, σίγουρα σου έχουν πει με πολλούς τρόπους ότι η υγεία σου θα έχει πρόβλημα αν δεν χάσεις βάρος», προσθέτει.
Μας έχουν μάθει να πιστεύουμε ότι το να είσαι αδύνατος είναι υγιές
Στο «Σώμα της Αλήθειας (Body of Truth), η Μπράουν γράφει για το πώς η ιατρικοποίηση της παχυσαρκίας συμβάλλει στην προκατάληψη του βάρους στην κοινωνία μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένες ιατρικές παθήσεις συσχετίζονται με το επιπλέον βάρος.
Αφού ανεβείτε στη ζυγαριά στο ιατρείο, έχετε συνηθίσει είτε να παίρνετε μια αυστηρή διάλεξη για τον υψηλό ΔΜΣ σας είτε να παίρνετε εύσημα επειδή είστε στο φυσιολογικό βάρος.
Όλα αυτά οδηγούν στο μήνυμα: Πρέπει να είστε αδύνατοι για να διατηρήσετε την υγεία σας.
Έχοντας αυτό το… ευαγγέλιο κατά νου, οι επαγγελματίες της υγείας προσπάθησαν εδώ και καιρό να «νικήσουν» την παχυσαρκία, με ορισμένες απόπειρες να είναι μάλλον ακραίες.
Ακόμα και πρόσφατα, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα, όπως το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για άτομα που πρέπει να χάσουν βάρος για ιατρικούς λόγους, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες τα δίνουν σε άτομα που δεν πιστεύουν ότι είναι αρκετά αδύνατα για τα πρότυπα της κοινωνίας.
Η ιατρική βιομηχανία έχει φτάσει στα άκρα για να «διορθώσει» το λίπος.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλός μας είναι συνδεμένος στο να πιστεύει ότι το να είσαι αδύνατος είναι ο μόνος τρόπος για να είσαι υγιής.
Αλλά τα μηνύματα σχετικά με την υγεία συχνά έχουν να κάνουν περισσότερο με την αντιληπτή υγεία, η οποία ψυχικά μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε λάθος μονοπάτι.
Οι άνθρωποι παγιδεύονται στη νοοτροπία του «υγιεινού» χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτή η εμμονή με τα κιλά και την υγεία επιδεινώνει την ψυχική τους κατάσταση.
Η κοινωνία μας λέει ότι το να είσαι λεπτός είναι όμορφο
Έρευνα που έγινε από την Επαγγελματική Ένωση για τη Φροντίδα των Παιδιών και τα Πρώιμα Χρόνια (PACEY) διαπίστωσε ότι παιδιά ηλικίας 3 ετών έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με το σώμα τους!
«Τα μωρά δεν γεννιούνται με σκέψεις ως προς την εικόνα του σώματος με την έννοια της κρίσης ή της κριτικής», λέει η Μελίσσα Στρένο, ψυχολόγος και ειδική στην εικόνα σώματος και τη διατροφική διαταραχή στο Lantern Psychology.
«Νομίζω ότι από πολύ νεαρή ηλικία, ωστόσο, τα μυαλά μας είναι κάπως διαμορφωμένα με αυτό που βλέπουμε στην κοινωνία, ή ό,τι ακούμε, ή πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ή πώς περιγράφονται οι άνθρωποι, ότι το λεπτό ή το αδύνατο σώμα είναι καλύτερο».
Αλλά από πού προέκυψε η ιδέα ότι το να είσαι αδύνατος είναι ελκυστικό;
Για να το απλοποιήσουμε υπερβολικά, τα πολιτιστικά πρότυπα ομορφιάς εξελίσσονται και οι άνθρωποι συμμορφώνονται.
«Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη με εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια εικόνες που απεικονίζουν το ανέφικτο ιδανικό», γράφει η Μπράουν στο Body of Truth.
«Και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος: Ένα λεπτό έκθεσης σε μια εικόνα μιας πιο αδύνατης από το μέσο όρο γυναίκας είναι αρκετή για να μετατοπίσουμε τις αντιλήψεις μας για την ελκυστικότητα».
«Το να προσπαθήσουμε να αναιρέσουμε αυτές τις νευρικές οδούς στον εγκέφαλό μας που κρατούν αυτές τις πεποιθήσεις για τόσο καιρό είναι πραγματικά δύσκολο», λέει η Στρένο.
«Είναι σαν να ζητούν από κάποιον να κάνει κάτι για να προσπαθήσει να αλλάξει τις σκέψεις του αμέσως, κάτι που, νομίζω, ότι είναι αδύνατο», σημειώνει.
Πώς να αντεπιτεθείτε στη νοοτροπία «Thin Is Better»
Παρόλο που έχουμε αυτές τις βαθιές πεποιθήσεις για το τι σημαίνει λεπτός, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας.
Χρειάζεται χρόνος, όμως, καθώς και υπομονή, αλλά και σκληρή ψυχική δουλειά.
Εάν πραγματικά παλεύετε με καταστροφικές σκέψεις για το σώμα σας, τίποτα δεν θα αντικαταστήσει τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Αλλά αν απλώς θέλετε να καλλιεργήσετε μια καλύτερη σχέση με το σώμα σας και μια πιο θετική εικόνα, υπάρχουν μερικές νοητικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να θεραπεύεστε.
#1. Αξιολογήστε πού βρίσκεστε σε αυτή τη μάχη
Ίσως διαβάζετε αυτό το άρθρο επειδή αναγνωρίζετε ότι η ζωή σας θα μπορούσε να είναι πιο γεμάτη χωρίς δίαιτα ή άσκηση για το τέλειο σώμα.
Η ψυχοθεραπεύτρια Roth-Golberg ζητά από τους πελάτες της να κάνουν μια καταγραφή.
«Κατά πόσον βρίσκεις τον εαυτό σου να σε τιμωρεί στο όνομα του να είσαι αδύνατος;», λέει για παράδειγμα.
«Είτε αυτό χτυπάει εσωτερικά τον εαυτό σας μέσω των σκέψεών σας, είτε δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάει κάτι που μπορεί να θέλετε είτε δεν τρώτε τίποτα όταν πεινάτε», υπογραμμίζει.
«Εάν ζείτε σε κατάσταση τιμωρίας για να φτάσετε στο ιδανικό σας σώμα, αυτό είναι πρόβλημα», τονίζει.
Πάρτε, λοιπόν, στυλό και χαρτί και γράψτε ποιες συμπεριφορές αντιμετωπίζετε όσον αφορά στην εικόνα του σώματος σας.
Αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τον εχθρό σας και να δείτε ποιον και τι θα θέλατε να νικήσετε.
#2. Καθορίστε τι σημαίνει το αδύνατος για εσάς
Τι σας εμποδίζει να παραμερίσετε τους κοινωνικούς κανόνες για να αποδεχτείτε το σώμα σας;
Η Roth-Goldberg λέει να δώσετε προσοχή στο ποιος μπορεί να ενισχύσει τις αρνητικές σκέψεις που έχετε για το σώμα σας.
Σκεφτείτε ποιανού η φωνή (εκτός από τη δική σας) μπορεί να είναι στον εγκέφαλό σας και να σας λέει ότι το πιο αδύνατο είναι το καλύτερο.
Εκτός από το να κυνηγάμε ένα λεπτό σώμα, ένα μεγάλο μέρος αυτού που μας κρατά πίσω από την αποδοχή του εαυτού μας είναι ο φόβος του λίπους.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει εξωτερική πίεση να είμαστε πιο αδύνατοι, και αυτό το εσωτερικεύουμε.
Η Μπράουν γράφει ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ανθυγιεινή σχέση με το σώμα τους γιατί αυτό σημαίνει να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση του να έχουν το τέλειο μέγεθος.
Η Στρένο συμφωνεί.
«Είναι ένας φόβος να πρέπει να έχουν ένα σώμα που το βλέπουν είτε ως “λιγότερο” είτε ως αρνητικό. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το βλέπουν ως μία υποχώρηση ή έναν συμβιβασμό», λέει.
«Και πραγματικά, το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πεις: “Ξέρεις κάτι; Θα βγω από τη διελκυστίνδα, αυτό είναι το σώμα μου. Αυτό έχω, με αυτό γεννήθηκα», συνεχίζει.
Η παραδοχή αυτού του φόβου και η σκέψη για το αν είστε έτοιμοι να δηλώσετε ικανοποιημένοι με το σώμα σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για να βγείτε από αυτή την παγίδα.
#3. Δείξτε ευγνωμοσύνη στο σώμα σας
Η Στρένο λέει ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει με τους πελάτες της είναι να βρει τι τους αρέσει στο σώμα τους.
Τους κάνει ερωτήσεις για να τους βοηθήσει να βρουν πράγματα για να γιορτάσουν.
«Θα ρωτήσω:
“Τι εκτιμάτε πραγματικά στο σώμα σας;”
“Τι σου επιτρέπει το σώμα σου να κάνεις αυτή τη μέρα; Είναι ότι μπορείς να αγκαλιάσεις κάποιον, να βγεις μια βόλτα;”
Το σώμα μας κάνει πολλά πράγματα που δεν σχετίζονται με την εμφάνιση», λέει.
Δοκιμάστε το μόνοι σας: Γράψτε μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία εκτιμάτε το σώμα σας και δεν έχουν καμία σχέση με την εμφάνισή του ή με το βάρος σας.
#4. Έχετε καταστροφικές σκέψεις;
Η Στρένο ζητά από τους πελάτες της να δώσουν προσοχή στο πότε τείνουν να προκύψουν αρνητικά συναισθήματα για το σώμα τους.
«Πότε έχεις αυτή την επίγνωση που δεν αισθάνεσαι καλά, που φέρνει πραγματικά αντιπαραγωγικές, άχρηστες, κακές σκέψεις για τον εαυτό σου;
Είναι μόνο στη σχέση με τον εαυτό σου, είναι ορισμένα άτομα στη ζωή σου ή ορισμένες σχέσεις που στις προκαλούν;
Πραγματικά προσπαθούμε να έχουμε καλύτερη αίσθηση του πότε συμβαίνει αυτό πιο συχνά, πού και γιατί», σημειώνει.
Από εκεί, μπορείτε να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις επί τόπου, να μιλήσετε και να πολεμήσετε την αρνητικότητα.
Επαναλάβετε αυτό που εκτιμάτε στο σώμα σας.
Φυσικά, η ανακατεύθυνση αυτών των σκέψεων δεν είναι εύκολη.
Η Στρένο λέει ότι χρειάζεται επαναλαμβανόμενη εξάσκηση αλλά τελικά γίνεται ευκολότερο με την πάροδο του χρόνου.
#5. Φανταστείτε τη ζωή χωρίς την προσπάθεια να είστε αδύνατοι
Δεν θα ήταν ανακουφιστικό να μην χρειαστεί να σκεφτείτε ποτέ ξανά το βάρος ή το μέγεθός σας;
Σε έναν κόσμο με τόσα πολλά μηνύματα για το πώς πρέπει να φαίνεται το σώμα μας, αυτό είναι πιθανότατα αδύνατο.
Μπορούμε, ωστόσο, να μειώσουμε τον χρόνο -και το άγχος- που αφιερώνουμε για να κάνουμε δίαιτα, να μιλάμε για αδυνάτισμα και να εκφοβίζουμε τον εαυτό μας.
«Νομίζω ότι το πιο δύσκολο μέρος κάθε είδους ανάκαμψης είναι η μετάβαση σε ένα σημείο αποδοχής του εαυτού», λέει η Στρένο.
«Αλλά νομίζω ότι από την άλλη πλευρά αυτό είναι η ελευθερία. Μπορείτε να αφήσετε τις σκέψεις για φαγητό και τις σκέψεις της εικόνας του σώματος που ελέγχουν και υπαγορεύουν τη ζωή σας.
Μπορείτε να είστε αυθεντικοί με τον εαυτό σας και με αυτό που νιώθετε ότι χρειάζεστε αντί να ακούτε μια διαταραγμένη φωνή ή μία κοινωνία που σας λέει τι πρέπει να κάνετε όσον αφορά στη διατροφή και στην άσκηση».
Η σκέψη για αυτή την ελευθερία και την αυτονομία είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στις σκέψεις για αδυνάτισμα.
Η Στρένο λέει ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια αποκάλυψη…
«Νομίζω ότι μόλις συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να αφιερώσετε πολύ περισσότερη ενέργεια και χρόνο και προσπάθεια σε άλλα πράγματα στη ζωή σας, τότε θα νιώσετε πολύ καλύτερα»…
Δείτε κι αυτά:
7 τελετουργίες για να εξαγνίσετε το σώμα και την ψυχή σας
Μάνος Δημητρούλης: «Η διατροφή δε θέλει πανικό!»
Άραγε μας παχαίνουν οι ενοχές;
Πηγή: livestrong.com
Comments are closed.