Δεν είναι σπάνιες οι φορές που αισθανόμαστε ένοχοι σε υπερβολικό βαθμό, αφού καταναλώσουμε κάτι απολαυστικό ή σπάσουμε τη δίαιτά μας, υποκύπτοντας σε έναν γευστικό πειρασμό.

Έρευνες, όμως, δείχνουν πως όσοι συνδέουν την ενοχή με την απόλαυση δυσκολεύονται σημαντικά να διατηρήσουν το βάρος τους.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Glenn Livingston, ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Never Binge Again, η ενοχή μπορεί να μην εξυπηρετεί καμία προσαρμοστική λειτουργία ούτε να βοηθά στην  ανάκαμψή μας μετά από μια παρασπονδία.

Μάλιστα, οι ερευνητές Kuijer και Boyce του Πανεπιστημίου της Νέας Ζηλανδίας διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν ενοχές μετά την κατανάλωση ενός κομματιού κέικ σοκολάτας “δεν ανέφεραν πιο θετικές στάσεις ή ισχυρότερες προθέσεις να τρώνε υγιεινά από ό,τι εκείνοι που συνέδεαν το κέικ σοκολάτας με τη χαρά“. Αντίθετα, απλώς ένιωθαν περισσότερο εκτός ελέγχου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η ενοχή μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας.

Το αίσθημα ενοχής μας κάνει να αισθανόμαστε παχύτεροι και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Η σχέση της ενοχής με το μεταβολισμό μας

Το Ινστιτούτο για την Ψυχολογία της Διατροφής αναφέρει ακόμη ότι η ενοχή μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολικό μας ρυθμό, με αποτέλεσμα να παίρνουμε περισσότερο βάρος από μια ισοδύναμη ποσότητα θερμίδων.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Psychology of Eating, oποιαδήποτε ενοχή για το φαγητό, ντροπή για το σώμα ή κρίση για την υγεία θεωρούνται στρεσογόνοι παράγοντες από τον εγκέφαλο και μετατρέπονται αμέσως στα ηλεκτροχημικά τους ισοδύναμα στο σώμα.

Θα μπορούσαμε να φάμε το πιο υγιεινό γεύμα στον πλανήτη, αλλά αν κάνουμε τοξικές σκέψεις, ο ρυθμός πέψης του φαγητού μας μειώνεται και ο μεταβολισμός αποθήκευσης λίπους αυξάνεται.

Η θετική όψη της ενοχής

Η υπερβολική ενοχή για την υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να είναι πολύ προβληματική. Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενοχές μπορούν να διαδραματίσουν έναν υγιή ρόλο.

Όπως ακριβώς ο φυσικός πόνος που νιώθετε όταν αγγίζετε το αναμμένο μάτι της κουζίνας είναι απαραίτητος τουλάχιστον για λίγο, ώστε να μην βλάψετε τον εαυτό σας και να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, έτσι και η βίωση της ενοχής για μικρό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη αν και εφόσον έχετε παραβιάσει τα σχέδια σας για υγιεινή διατροφή.

Βέβαια, το να αποφεύγεις την αυτομαστίγωση δεν σημαίνει  ότι δεν έχεις σαφώς καθορισμένους στόχους και δεσμεύσεις. Σημαίνει απλώς ότι είσαι πιο πρόθυμος να αναγνωρίσεις πότε παρασύρεσαι από αρνητικά συναισθήματα που σε οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΜάνος Δημητρούλης: «Η διατροφή δε θέλει πανικό!»

Απελευθερωθείτε από τις ενοχές που σας κρατούν αλυσοδεμένους στο παρελθόν

Κεράσια: Γνωρίστε τα μοναδικά οφέλη τους!

 

Comments are closed.