Ο Μάιος έρχεται και μαζί του φέρνει τα αγαπημένα μας κεράσια. Τα οφέλη αυτού του κατακόκκινου φρούτου είναι εκπληκτικά!

Είναι πεντανόστιμα και περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές επιδράσεις στην υγεία μας.

Πάμε να δούμε 6 μοναδικά οφέλη.

#1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Όλες οι ποικιλίες των κερασιών είναι εξαιρετικά θρεπτικές και γεμάτες με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκά, ωμά κεράσια χωρίς κουκούτσι παρέχει τα εξής:

  • Θερμίδες: 97
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 18% της ημερήσιας θρεπτικής αξίας
  • Κάλιο: 10% της ημερήσιας θρεπτικής αξίας
  • Χαλκός: 5% της ημερήσιας θρεπτικής αξίας
  • Μαγγάνιο: 5% της ημερήσιας θρεπτικής αξίας

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματός σας.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διαδικασίες.

Τα κεράσια είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές τροφοδοτώντας τα καλά βακτήρια του εντέρου σας.

#2. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη αυτού του φρούτου στην υγεία μας.

Αν και η ποσότητα και ο τύπος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, όλα τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Στην πραγματικότητα, μια συγκεντρωτική έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών μείωσε αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε 11 από τις 16 μελέτες και τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε 8 από τις 10 μελέτες.

Τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της διανοητικής πτώσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επίσης περιέχουν καροτενοειδή, όπως Β-καροτίνη και βιταμίνη C, που έχουν και αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

#3. Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση

Έρευνα έδειξε ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση.

Ο χυμός και το συμπύκνωμα κερασιού έχει βρεθεί ότι επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών, μειώνουν τον μυϊκό πόνο που προκαλείται από την άσκηση και αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε κορυφαίους αθλητές, όπως ποδηλάτες και δρομείς μαραθωνίου.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα κερασιού μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης.

#4. Ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα κεράσια είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Μόλις 1 φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσι παρέχει το 10% της ημερήσιας θρεπτικής αξίας για το κάλιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας.

Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, φλαβονολών και κατεχινών.

Και γι’ αυτό μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε 84.158 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών – ιδιαίτερα ανθοκυανινών, φλαβονολών και κατεχινών – συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε διάστημα 5 ετών.

#5. Μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών τους επιδράσεων, τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Αλλά και συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια βοηθούν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και μειώνουν τη φλεγμονή καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες.

Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευεργετικά για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

#6. Μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου

Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Τα οφέλη που προάγουν τον καλό ύπνο μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του συγκεκριμένου φρούτου.

Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου και εγρήγορσης.

Μια μελέτη σε 20 άτομα έδειξε ότι όσοι έπιναν συμπυκνωμένο χυμό κερασιού για 7 ημέρες παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα μελατονίνης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Ομοίως, μια μελέτη 2 εβδομάδων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 φλιτζανιού (240 ml) χυμού κερασιού πριν τον ύπνο αύξησε τον χρόνο ύπνου κατά 84 λεπτά.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν συμπυκνωμένα προϊόντα κερασιού. Δεν είναι σαφές εάν η κατανάλωση φρέσκων κερασιών πριν τον ύπνο θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Δείτε κι αυτά:

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Ποια φρούτα έχουν την περισσότερη ζάχαρη;

Αξίζει να εντάξουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας;

Πηγή: healthline.com

Comments are closed.