«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα…» Τι γίνεται, όμως, με το μηλόξιδο; Είναι εξίσου ευεργετικο΄; Μπορεί στ’ αλήθεια να συμβάλει στην απώλεια βάρους;

Τι είναι το μηλόξιδο;

Το μηλόξιδο είναι ο ζυμωμένος χυμός που προέρχεται από τα μήλα.

Το μείγμα μαγιάς και νερού αναμιγνύεται συχνά με ζάχαρη και αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε τρόφιμα όπως τουρσιά, σάλτσες και μαρινάδες.

Συνήθως πωλείται ως παστεριωμένο, διαυγές και φιλτραρισμένο προϊόν.

Αλλά διατίθεται και σε αφιλτράριστη υγρή μορφή.

Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει ένα παχύ, θολό στρώμα προβιοτικών βακτηρίων στην επιφάνεια του ξιδιού.

Οι ειδικοί λένε ότι περιέχει ένα ενεργό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενώ έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

 Το μηλόξιδο, όμως, δεν είναι η μαγική απάντηση για την απώλεια βάρους

Μπορεί κάποιοι να το προωθούν ως μαγική λύση για να χάσουμε κιλά, ωστόσο οι έρευνες που αποδεικνύουν ή όχι κάτι τέτοιο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τέτοιοι ισχυρισμοί περιλαμβάνονται συνήθως σε μικρές μελέτες που διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση του ξιδιού θα μπορούσε να αποτρέψει την παχυσαρκία βελτιώνοντας προβλήματα του μεταβολισμού και φλεγμονών.

Η Lisa Young, PhD , επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του «Finally Full, Infinly Slim», λέει ότι το ξύδι έχει αποδειχθεί ότι «αυξάνει το αίσθημα πληρότητας που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την όρεξη».

Σύμφωνα με την ίδια, όμως, η προτεινόμενη ποσότητα μηλόξιδου που λαμβάνουμε καθημερινά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1-2 κουταλιές της σούπας.

Η Barbara Olendzki, RD , αναπληρώτρια καθηγήτρια πληθυσμού και ποσοτικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή UMass Chan, συμφωνεί ότι το ξίδι δεν είναι «μία μαγική σφαίρα» που δρα κατά της παχυσαρκίας, αν και υπάρχουν έρευνες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για το μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Τα οφέλη του μηλόξιδου

Το οξικό οξύ είναι το κύριο ενεργό συστατικό στο μηλόξιδο (και σε άλλους τύπους ξιδιού) και έχει συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως η μείωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Ο Josh Redd , NMD, συγγραφέας του « The Truth About Low Thyroid », λέει ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, «ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2».

Το ξίδι είναι, επίσης, πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο, τα οποία είναι απαραίτητα μέταλλα για την υγεία και τη σωστή λειτουργία των οργάνων.

Παράλληλα, το μηλόξιδο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στα αιμοσφαίρια κι έτσι, μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν διάφορες ασθένειες.

Η απώλεια βάρους είναι συνάρτηση πολλών μεταβλητών, κυρίως τη διατροφή και την άσκηση.

Είναι καλό να αποφεύγουμε τις «μαγικές λύσεις» και να φροντίζουμε το σώμα μας βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του.

Η συμβολή ενός διατροφικού συμβούλου στη διαδικασία απώλειας βάρους αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή…

Πηγή: usatoday

Διαβάστε ακόμη: Μάνος Δημητρούλης: «Η διατροφή δε θέλει πανικό!»

Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας

Θέλετε να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας; Αναζητήστε αυτούς τους στόχους

Comments are closed.