Ο νους μας ενδέχεται να γίνει υπερδραστήριος, να αποσυνδεθεί από το σώμα, την καρδιά και την ψυχή μας, δημιουργώντας φόβο, άγχος και εσωτερική διαίρεση.

Ο Σιντοϊσμός μπορεί να είναι μια όμορφη λύση, ένας τρόπος να δώσουμε στο μυαλό μας ένα διάλειμμα και να συντονιστούμε σε μια κατάσταση γαλήνης.

Τι είναι ο Σιντοϊσμός;

Ο Σιντοϊσμός είναι μια αρχαία φιλοσοφία και θρησκεία ζωής (αν και όχι με τη δυτική έννοια).

Παρότι συνεχίζει να επηρεάζει βαθιά τον ιαπωνικό τρόπο ζωής, η φιλοσοφία του Σιντοϊσμού είναι καθολική και αιώνια. Οι τελετουργίες και οι πρακτικές του μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για να βελτιώσουμε τη  ζωή μας.

Ο Σιντοϊσμός βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχουν εκατομμύρια kami, ισχυρά τοπικά πνεύματα στη φύση.

Σύμφωνα με τις αρχές του Σιντοϊσμού,  ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο με αγνότητα, ως παιδιά του kami, του θεϊκού πνεύματος.

Η διατήρηση αυτής της αγνότητας —σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτή τη ζωή— είναι η κύρια αποστολή μας. Καθώς ζούμε, βιώνουμε ακαθαρσία, kegare, μέσω των έξι αισθητήριων οργάνων μας – μάτια, αυτιά, μύτη, στόμα, σώμα, μυαλό. Το τελετουργικό της κάθαρσης ονομάζεται harae.

Το να ακολουθείς τον Σιντοϊσμό σημαίνει να ζεις όσο πιο καθαρά γίνεται, όχι μόνο μέσω των τελετουργιών, αλλά και σε καθημερινές καταστάσεις, καθώς προσπαθείς να απέχεις από την επίκριση, να εκπαιδεύεις τα μάτια σου να βλέπουν την αλήθεια και να κρατάς την καρδιά σου καθαρή.

Οι τελετουργίες εξαγνισμού

Για τις τελετουργίες εξαγνισμού χρησιμοποιούνται αλάτι, νερό, φωτιά και σάκε. Το αλάτι, ειδικά, χρησιμοποιείται ευρέως στον πνευματικό καθαρισμό στην Ιαπωνία από την αρχαιότητα. Το τελετουργικό καθαρισμού με αλάτι καλωσορίζει μια υψηλότερη συχνότητα ενέργειας, ευεξίας και ευημερίας.

«Ο εξωτερικός μου κόσμος είναι η αντανάκλαση του εσωτερικού μου κόσμου. Συνεχίζω να εξαγνίζω το εσωτερικό μου βασίλειο». AZUMI UCHITANI

  1. Το τελετουργικό του καθαρισμού με αλάτι

Χρησιμοποιήστε τη Δύναμη Καθαρισμού του Αλατιού.

Το ράντισμα με αλάτι ή η τοποθέτηση ενός κώνου αλατιού, του morishio, στην είσοδο καθαρίζει την ενέργεια που έρχεται στο σπίτι σας.

Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε μια μικρή ποσότητα αλατιού τυλιγμένη σε μεμβράνη, με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να μεταφέρετε ένα κρύσταλλο ή ένα φυλαχτό.

Σε αυτή την περίπτωση, ανανεώστε καθημερινά το περιεχόμενο της συσκευασίας.

  1. Το τελετουργικό της προσφοράς

Συνδεθείτε με το Θείο Πνεύμα.

Μπορεί να έχετε ένα σημείο με κεριά και κρύσταλλα σε μια γωνιά του δωματίου σας. Κάντε τόπο προσευχής και φέρτε προσφορά με νερό ή ανάψτε ένα κερί το πρωί. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μια τέτοια γωνιά, να είστε δημιουργικοί!

Τα φυτά ή τα λουλούδια στο σπίτι μπορούν να είναι το σημείο σας για να συνδεθείτε με το θείο.

Καθώς φέρνετε μια προσφορά, καθίστε ακίνητοι ή σταθείτε ακίνητοι, βάλτε τις παλάμες σας μαζί, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα ή όσο περισσότερο μπορείτε.

  1. Η ιεροτελεστία του λόγου

Αποχή από επιβλαβείς λέξεις.

Αυτό είναι κάτι πολύ απλό, αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε επιβλαβείς λέξεις ή να μιλάτε άσχημα για άλλους. Οι λέξεις μεταφέρουν ενέργεια και δονούνται ως ήχος.

Συντονιζόμαστε στην κατώτερη δόνηση χρησιμοποιώντας επιβλαβείς λέξεις. Μπορούμε να εκφραστούμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις επιβλαβείς λέξεις.

  1. Το τελετουργικό της ευγνωμοσύνης

Εκφράστε Ευγνωμοσύνη στο Σύμπαν.

Κάντε τη συνήθεια να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα ιαπωνικά, υπάρχει η έκφραση itadakimasu, που χρησιμοποιείται πριν από το γεύμα αλλά και όταν λαμβάνουμε κάτι.

Αυτή η μικρή φράση σημαίνει κάτι σαν: «Δέχομαι ταπεινά και λαμβάνω. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχατε στο να μου το φέρετε αυτό. Σε ευχαριστώ, φύση, που έκανες αυτό να μεγαλώσει. Ευχαριστώ σύμπαν.”.

Αυτή η εκδήλωση ευγνωμοσύνης ανυψώνει την ενεργειακή μας συχνότητα και μας συνδέει με το βασίλειο του θείου.

  1. Το τελετουργικό της Φύσης

Συνδεθείτε με τη Φύση.

Η φύση είναι η πύλη προς τη θεϊκή ενέργεια. Πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση. Εάν βρίσκεστε σε πόλη ή στο γραφείο, μπορείτε να βρείτε ένα κομμάτι της φύσης γύρω σας.

Δέντρα, λουλούδια στη βεράντα, ηλιοφάνεια, βροχή, φεγγάρι στον ουρανό…

Ηρεμήστε το μυαλό σας, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, νιώστε την ύπαρξη δέντρων, φυτών ή λουλουδιών και νιώστε την ομορφιά της και απλά εκτιμήστε την ύπαρξη εδώ.

  1. Η τελετουργία των εποχών

Τιμήστε τα εποχιακά προϊόντα.

Γιορτάστε κάθε εποχή με τα φρέσκα προϊόντα της εποχής. Με την πράξη της εκτίμησης, απολαμβάνετε όσα σας έχουν φέρει το σύμπαν και η φύση και συνδέεστε με αυτή τη θεϊκή ενέργεια.

  1. Η τελετουργία του πλυσίματος

Κάντε ντους ή μπάνιο πριν κοιμηθείτε.

Στην Ιαπωνία, το μπάνιο το βράδυ είναι καθημερινή ρουτίνα. Καθαρίζει όχι μόνο το φυσικό σώμα αλλά και τα ενεργειακά μας πεδία.

Αυτό απομακρύνει τις ακαθαρσίες με τον ιδρώτα και είναι ένας υπέροχος τρόπος για να τελειώσετε τη μέρα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το επόμενο πρωί.

 

Πηγή: Spirituality Health

Διαβάστε ακόμη:Kintsugi: η τέχνη που κάνει τις «πληγές» πολύτιμες

Naikan, η τέχνη  του αυτοστοχασμού

Μπορούν τα δέντρα να μας θεραπεύσουν; Η επιστήμη απαντά…

Comments are closed.