Γονείς από όλο τον κόσμο συζητούν ολοένα και περισσότερο για το πότε πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους smartphone, καθώς τα στοιχεία που συνηγορούν ότι η έκθεση στις οθόνες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών αυξάνονται συνεχώς.

Σχετική έρευνα της Sapien Labs που συνέλεξε δεδομένα από 27.969 νέους 18-24 ετών από  41 χώρες κατέδειξε ότι όσο νωρίτερα αποκτούσαν το πρώτο τους smartphone τόσο χειρότερη ήταν η ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη περίπου το 74% των κοριτσιών που έλαβαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 6 ετών δήλωσαν ότι ένιωθαν στενοχωρημένα ή ότι δυσκολεύονταν συναισθηματικά.

Αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 52% για όσα απέκτησαν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία 15 ετών.

Από την ΄άλλη, το 42% των αγοριών που πήραν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 6 ετών δήλωσαν ένιωθαν στενοχώρια ή άγχος.

Και αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 36% για εκείνα που έλαβαν smartphone στην ηλικία των 18 ετών.

Τα smartphone έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής στον όλο και πιο διαδικτυακό κόσμο μας

Δεν είναι λίγοι και οι γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τους συσκευές ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία τους και να παραμένουν σε επαφή μαζί τους όταν φεύγουν από το σπίτι.

Ο Zach Rausch, ερευνητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής ερευνητής για του Νο. 1 μπεστ σέλερ των New York Times «The Anxious Generation» του Jonathon Haidt, λέει ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τα smartphone μακριά από τους προέφηβους:

«Στο βιβλίο μας προτείνουμε οι γονείς να καθυστερήσουν τα smartphone  μέχρι το γυμνάσιο, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι περίπου στην ηλικία των 14 όταν πάρουν το πρώτο στα χέρια τους».

“Ως προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτείνουμε να τα καθυστερήσετε μέχρι τα 16.”

«Προτείνουμε, ακόμη, στα σχολεία να πηγαίνουν χωρίς τηλέφωνο τουλάχιστον από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο. Ιδανικά και από το γυμνάσιο κι έπειτα».

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες παραμένουν πεπεισμένοι ότι υπάρχει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ των smartphone και της κακής ψυχικής υγείας.

Για τον Rausch, οι προτεινόμενες ηλικίες 14 ετών για smartphone και 16 ετών για μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικές για  βασικούς λόγους:

«Αρχικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε να βγάλουμε τα τηλέφωνα από το γυμνάσιο γιατί είναι η περίοδος που τα παιδιά βρίσκονται στην πρώιμη εφηβεία, όταν είναι δηλαδή εξαιρετικά ευαίσθητα και ανασφαλή. Είναι ήδη μια δύσκολη ηλικία, δεν χρειάζεται να τα επιβαρύνουμε με κινητά».

Το Γυμνάσιο περιλαμβάνει τυπικά παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 14 ετών — ουσιαστικά, τα επίφοβα προεφηβικά χρόνια.

Αυτή είναι η «περίοδος της υψηλότερης ευπάθειας κατά την εφηβεία», λέει ο Rausch

Στις ηλικίες 12 έως 13 ετών, «υπάρχει ο μεγαλύτερος εκφοβισμός εκεί έξω». Η καθυστέρηση της χρήσης smartphone αποτρέπει την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Αν καθυστερήσουμε  τη χρήση smartphone μέχρι τα 14, που είναι μια εύλογη ηλικία, μπορούμε να βοηθήσουμε τις μικρότερες ηλικίες να αντιμετωπίσουν τις προεφηβικές τους προκλήσεις και να αναπτυχθούν με λιγότερο άγχος.

πηγή: cnbc

Δείτε ακόμη: Είναι η καρέκλα της σκέψης αποτελεσματική ή άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά;

7 καθημερινές πρακτικές για διαρκή ευτυχία και καλή υγεία

Comments are closed.