Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συναίσθημα -όχι μια πραγματική διαταραχή- που συνίσταται στον έντονο φόβο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και κατά συνέπεια της μοναξιάς.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο psiche, o φόβος της εγκατάλειψης είναι ένα αρκετά κοινό συναίσθημα που έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε μια ατομική προδιάθεση αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνδέονται με επώδυνες εμπειρίες, όπως ο θάνατος και ο χωρισμός.
Τι σημαίνει φόβος εγκατάλειψης;
Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι η έντονη και διαρκής ανησυχία μήπως χάσεις ένα αγαπημένο πρόσωπο ή να μείνεις μόνος.
Δεν είναι πραγματική διαταραχή, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά -σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό – την καθημερινότητα των ατόμων που αναπτύσσουν αυτόν τον φόβο.
Αρκετά συχνά, το άγχος της εγκατάλειψης μπορεί να προέλθει από μια λανθασμένη ιδέα ότι δεν είμαστε αγαπητοί ή επιθυμητοί.
Από αυτήν την αίσθηση, λοιπόν, μπορεί να προκύψουν και άλλα εξίσου αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός ή απογοήτευση.
Πώς συμπεριφέρεται κάποιος που φοβάται την εγκατάλειψη;
Μέσα σε μια σχέση, ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση εμμονικών-παρανοϊκών συμπεριφορών , οι οποίες ελάχιστα παραπέμπουν στο συναισθηματικό δεσμό των υγιών σχέσεων.
Το άτομο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είσαι επιθυμητό και προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο το σύντροφό του, σε σημείο να αδιαφορεί για τις προσωπικές του ανάγκες.
Είναι μια συμπεριφορά που τρέφεται από τον εαυτό της και ως εκ τούτου μπορεί να έχει ως συνέπεια αυτό ακριβώς που φοβάται περισσότερο: το να αφεθεί.
Ο φόβος εγκατάλειψης μπορεί, επίσης, να εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενους εφιάλτες ή όνειρα , τα οποία έχουν πάντα το ίδιο περιεχόμενο και αντανακλούν τους φόβους κάποιου, δηλαδή την πεποίθηση ότι θα μείνει μόνος του.
Ακόμη, ενδέχεται να εξελιχθεί σε διάφορες διαταραχές, όπως αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού, ή σε δυσκολίες διαχείρισης θυμού.
Οι σχέσεις συντροφικότητας δεν είναι το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ο φόβος της εγκατάλειψης. Μπορεί να προκύψει και στους φιλικούς δεσμούς, όπως και στις σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονέων.
Στην πραγματικότητα, είναι ένα συναίσθημα που ανταποκρίνεται σε σχεσιακές και συναισθηματικές ανάγκες. Ορισμένες ιδεοληψίες-παρανοϊκές συμπεριφορές, από την άλλη, μπορεί να είναι πιο έντονες στα ζευγάρια.
Σε τι οφείλεται ο φόβος της εγκατάλειψης;
Η πιθανότητα ανάπτυξης φόβου εγκατάλειψης μπορεί να οφείλεται, πρώτα απ’ όλα, σε μια ατομική προδιάθεση , που καθορίζεται από τον χαρακτήρα του καθενός.
Δεύτερον, μπορεί να προέρχεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική ηλικία . Ένα περιβάλλον ασταθές και απρόβλεπτο, λόγω πιθανού πένθους ή απότομων χωρισμών, μπορεί να αυξήσει την προδιάθεση του ατόμου για ανάπτυξη φόβου εγκατάλειψης στην ενήλικη ζωή.
Πώς ξεπερνάς τον φόβο της εγκατάλειψης;
Ο φόβος της εγκατάλειψης προέρχεται από ένα γενικό αίσθημα ανασφάλειας που μπορεί με τη σειρά του να έχει προκληθεί από την επενέργεια διαφορετικών παραγόντων.
Το να ξεπεράσεις τον φόβο της εγκατάλειψης σημαίνει, πάνω απ’ όλα, να μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου και να απολαμβάνεις τις στιγμές που μένεις με τον εαυτό σου.
Απαιτεί μια βαθιά εσωτερική εργασία, ώστε να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.
Ο στόχος είναι διπλός: να μάθει κανείς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και, κατά συνέπεια, να μπορεί να είναι μόνος παραμένοντας χαρούμενος.
Αν ο φόβος της εγκατάλειψης οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική ηλικία, όπως πένθος ή χωρισμοί, το πρώτο βήμα είναι να τους επεξεργαστείς για να μπορέσεις να τους ξεπεράσεις αργότερα .
Φυσικά, αυτό απαιτεί τη βοήθεια και την υποστήριξη ενός ειδικού. Αυτός θα σου θα υποδείξει την καταλληλότερη διαδρομή για να βρεις την εσωτερική σου ισορροπία.
Διαβάστε ακόμη: Φοβάσαι το σκοτάδι; Οι επιστήμονες μίλησαν!