Τα δέντρα μάς προσφέρουν τη σκιά τους, τους καρπούς τους, το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε.
Είναι αυτά που συγκρατούν με τις ρίζες τους την ταλαιπωρημένη σάρκα της γης, που με την αγέρωχη όψη τους συχνά ξυπνούν μέσα μας το δέος.
Τα δέντρα μάς ανακοινώνουν τον ερχομό των εποχών, μάς διδάσκουν την τέχνη της αναμονής, πριν ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανθοφορίας.
Όμως, όσα και να γράψουμε για τα δέντρα, η νοημοσύνη μας ίσως δεν είναι προετοιμασμένη κατάλληλα για να κατανοήσει το σύνολο των θαυμαστών λειτουργιών που υπηρετούν.
Τα δέντρα είναι όντα κοινωνικά
Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί αναφορικά με την “κοινωνική φύση” των δέντρων.
Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια προσέγγιση δημιουργεί ξάφνιασμα.
Πώς είναι δυνατόν τα δέντρα, που έχουν εναγκαλιστεί την ακινησία, να συνάπτουν κοινωνικούς δεσμούς;
“Τα δέντρα είναι «κοινωνικά πλάσματα» που επικοινωνούν μεταξύ τους με συνεργατικούς τρόπους, παραδίδοντας σημαντικά μαθήματα και στους ανθρώπους”, λέει η οικολόγος Suzanne Simard.
Η Simard μεγάλωσε στα καναδικά δάση ως μέλος οικογένειας υλοτόμων, πριν γίνει δασικός οικολόγος. Σήμερα είναι καθηγήτρια δασικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
“Τα δέντρα συνδέονται με γειτονικά δέντρα μέσω ενός υπόγειου δικτύου μυκήτων που μοιάζει με τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο”, εξηγεί.
Σε μια μελέτη, η Simard παρακολούθησε ένα έλατο Douglas που είχε τραυματιστεί από έντομα να στέλνει προειδοποιητικά χημικά σήματα σε ένα πεύκο Ponderosa που φύτρωνε εκεί κοντά. Το πεύκο στη συνέχεια παρήγαγε ένζυμα άμυνας για την προστασία από το έντομο.
Τα δέντρα μοιράζονταν «πληροφορίες που είναι πραγματικά σημαντικές για την υγεία ολόκληρου του δάσους».
Εκτός από το ότι προειδοποιεί το ένα το άλλο για κάποιον κίνδυνο, η Simard επισημαίνει ότι τα δέντρα είναι γνωστό ότι μοιράζονται θρεπτικά συστατικά σε κρίσιμες στιγμές για να διατηρούν το ένα το άλλο υγιές.
Τα δέντρα σε ένα δάσος συνδέονται συχνά μεταξύ τους μέσω ενός παλαιότερου δέντρου που αποκαλεί δέντρο «μητέρα» ή «κόμβο».
“Καθώς συνδέονται με όλα τα δέντρα διαφορετικής ηλικίας, [τα μητρικά δέντρα] μπορούν στην πραγματικότητα να διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτών των φυταρίων του υπορόφου”, λέει.
“Τα δενδρύλλια θα συνδεθούν με το δίκτυο των ηλικιωμένων δέντρων και θα επωφεληθούν από αυτή την τεράστια ικανότητα πρόσληψης πόρων. Και τα γηραιά δέντρα θα μεταβιβάσουν επίσης λίγη ποσότητα άνθρακα, θρεπτικών συστατικών και νερού στα μικρά σπορόφυτα, σε κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, που στην πραγματικότητα τα βοηθούν να επιβιώσουν”.
Η μάχη με τον καρκίνο
Η μελέτη των δέντρων απέκτησε νέα αξία για τη Simard, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, έμαθε ότι ένα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα στα οποία βασιζόταν προερχόταν στην πραγματικότητα από μια ουσία που κάποια δέντρα παράγουν για την αμοιβαία άμυνά τους.
Την έρευνά της σχετικά με τη συνεργασία και τη συμβίωση στο δάσος, καθώς και την προσωπική της διαδρομή, μπορείτε να μελετήσετε στο βιβλίο της: Finding the Mother Tree: Discovering the Wisdom of the Forest.
Πηγή: NPR
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Μπορούν τα δέντρα να μας θεραπεύσουν; Η επιστήμη απαντά…
Οικοσωματική: πώς σχετίζεται το σώμα μας με το περιβάλλον
Comments are closed.