Η φύση δεν είναι έξω από εμάς. Τα δάση ή τα βουνά δεν είναι προσβάσιμα μόνο όταν βγαίνουμε από την πόρτα του σπιτιού μας. Είμαστε η φύση. Είμαστε νερό, γη, φωτιά και αέρας.

Τι είναι Οικοσωματική;

Η Οικοσωματική (Ecosomatics) αναγνωρίζει το ανθρώπινο σώμα ως αναπόσπαστο μέρος του πλανητικού σώματος. Το σώμα μας είναι μέρος του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Η οικολογία του σώματός μας είναι μέρος της οικολογίας της γης.

Πρόκειται για ένα νέο κίνημα που διερευνά πώς η εμπειρία που έχουμε από το σώμα μας συνδέεται με το περιβάλλον γύρω μας.

Όλα συνδέονται. Τα λόγια μου με τις σκέψεις σας. Οι σκέψεις σας με το κίνητρό σας. Το κίνητρό σας με μια επιλεγμένη δράση. Η εξωτερική θερμοκρασία με τη διάθεσή σας.  Η επικονίαση μιας καλλιέργειας με την τροφή σας. Η δραστηριότητα των κυττάρων σας με τη δραστηριότητα μικροβίων, μυκήτων και βακτηρίων.

Αυτή η στροφή προς την αναγνώριση του σώματός μας ως μέρος μιας συμπαντικής οντότητας μάς καλεί να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πραγματικότητα.

Η Οικοσωματική δείχνει για ποιο λόγο οι μέλισσες, οι πεταλούδες, οι γκρίζοι λύκοι, οι λίμνες, το έδαφος και ο αέρας είναι τόσο σημαντικά όσο εμείς.

Η κοινή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι ον περιούσιο δεν είναι μόνο απατηλή, αλλά και επικίνδυνη, όπως δείχνει η κλιματική κρίση

Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη σημασία, φυσικά, αλλά το ίδιο ισχύει και για κάθε φυτό, ορυκτό, έντομο και ζώο.

Στην καρδιά της Οικοσωματικής βρίσκεται η αισθητηριακή ενσάρκωση που συνδέεται με την οικολογία, μια επίκαιρη ιδέα, δεδομένου του εντεινόμενου οικολογικού αδιεξόδου.

Μας ενθαρρύνει να ενισχύσουμε τις αισθήσεις μας και να βελτιώσουμε την έμφυτη φυσική μας νοημοσύνη. Μας ζητά να αυξήσουμε την επίγνωση της οικολογίας του σώματός μας και της σάρκας της γης.

 

Πώς να μυηθείτε στην Οικοσωματική

Αναπνεύστε συνειδητά

Πάρτε μια ανάσα. Παρατηρήστε πώς ο αέρας, που προέρχεται τόσο από το άμεσο περιβάλλον σας όσο και από χιλιόμετρα μακριά, εισέρχεται στα ρουθούνια σας, γεμίζει τους πνεύμονές σας και διευρύνει τον κορμό σας. Αυτός ο αέρας, πάντα σε συνεχή κίνηση, παρόλο που δεν είναι ορατός, περιέχει οξυγόνο που είναι αναγκαίο για την επιβίωσή σας

Καθώς εκπνέετε, παρατηρήστε πώς ο αέρας εξέρχεται από τα ρουθούνια σας και συστέλλει τον κορμό σας. Εκπνέετε διοξείδιο του άνθρακα που, μαζί με το νερό και το ηλιακό φως, είναι τροφή για τα φυτά.

Καταναλώστε τροφή με επίγνωση

Καθώς καταναλώνετε τροφή, παρατηρήστε την κίνηση της γνάθου και της γλώσσας σας. Οι γευστικοί κάλυκες φωτίζουν το στόμα σας και σας ενθουσιάζουν.

Κατά την κατάποση, η τροφή εισέρχεται στον οισοφάγο σας και προσγειώνεται στο στομάχι, όπου συναντά ένζυμα και οξέα που διασπούν την τροφή.

Το φαγητό σας προήλθε από έναν κοντινό κήπο ή μια φάρμα στο εξωτερικό; Ποια θρεπτικά συστατικά μπήκαν στο έδαφος που μεγάλωσαν την τροφή σας;

Καθίστε έξω

Βρείτε έναν εξωτερικό χώρο όπου μπορείτε να καθίσετε χωρίς να κοιτάτε το τηλέφωνό σας. Μείνετε σε αυτό το σημείο για 10 έως 20 λεπτά. Παρατηρήστε τι αισθάνεστε.

Τι βλέπετε; Τι ακούτε; Τι μυρίζετε; Τι αγγίζετε; Ποιες σκέψεις και συναισθήματα μπαίνουν στη συνείδησή σας; Απλώς παρατηρήστε. Γίνετε μάρτυρας της άφιξης αυτού του ρεύματος αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Παρατηρήστε πώς αυξάνεται ο καρδιακός σας παλμός ως αντίδραση στην προσπάθεια και τη θερμοκρασία. Παρατηρήστε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο των σκέψεων και της διάθεσής σας.

Εκφραστείτε μέσω της τέχνης

Γράψτε, ζωγραφίστε,  χορέψτε ή παίξτε μουσική. Παρατηρήστε τι σας εμπνέει και τι προσελκύει την προσοχή σας. Η πηγή της έμπνευσής σας είναι εσωτερική, εξωτερική ή και τα δύο;

Σε ποιο βαθμό ελέγχετε το υλικό σας;

Μελετήστε την τοπική οικολογία

Πώς λέγεται το δέντρο, το πουλί ή το ζωύφιο έξω από το σπίτι σας; Είναι αυτόχθονες της περιοχής σας ή είναι επεμβατικές; Ποια είναι η πηγή του νερού που βγαίνει από τη βρύση σας; Τι συνθέτει το έδαφος στο τοπικό σας πάρκο;

Πηγές: Spirituality Health, Way of Belonging

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; 6 καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν

5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε καθημερινή σωματική επαφή

Ικιγκάι: το μυστικό της ευτυχίας και της μακροζωίας

 

 

 

Comments are closed.