Ο Ιανουάριος ως πρώτος μήνας του νέου έτους, μας βάζει συχνά υποσυνείδητα στη διαδικασία να αναθεωρήσουμε τι πήγε καλά και τι όχι την προηγούμενη χρονιά.

Έτσι θέτουμε στόχους, με ιδιαίτερα μεγάλη όρεξη για την υλοποίησή τους και αισιοδοξία.

Καταρτίζουμε λίστες, σημειώνουμε, γράφουμε και σβήνουμε…

Αλλά τις περισσότερες φορές όλοι αυτοί οι στόχοι παραμένουν στο χαρτί και δεν υλοποιούνται ποτέ.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Γιατί ενώ προσδοκούμε τις αλλαγές δεν προχωράμε σε αυτές;

Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες που έγιναν στη Αμερική, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 40%) θέτει νέους στόχους κάθε Πρωτοχρονιά, αλλά μόνο το 8% καταφέρνει να τους πραγματοποιήσει στην πορεία.

Οι ερευνητές εστίασαν στα ποσοστά επιτυχίας των συμμετεχόντων και παρατήρησαν ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες έκαναν σημαντική πρόοδο, όμως οι προσπάθειες τους άρχιζαν να περιορίζονται σημαντικά προς το τέλος του μήνα.

Από το Φεβρουάριο και μετά, άρχιζαν να εγκαταλείπουν τη διαδικασία και μέχρι τον επόμενο Δεκέμβρη ήταν πίσω στο σημείο όπου ξεκίνησαν την προσπάθεια.

Συνήθως, οι στόχοι που θέτουμε έχουν να κάνουν με τροποποιήσεις στην καθημερινότητά μας, στο τρόπο σκέψης μας, στις κινήσεις, στις δράσεις, στις επιλογές ανθρώπων και στις συμπεριφορές μας.

Παραμένουμε όμως στη θεωρία, γιατί:

Αρχικά, οι στόχοι που συνήθως βάζουμε έχουν να κάνουν με πολύ μεγάλες αλλαγές, με συνέπεια οι πιθανότητες υλοποίησης να είναι ελάχιστες.

Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει γυμναστεί ποτέ, βάζει ως στόχο να αρχίσει να πηγαίνει στο γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα. Μια τεράστια αλλαγή…

Προσθετικά, όταν οι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί (όπως η απώλεια 8 κιλών σε ένα μήνα) η μη εκπλήρωσή τους μας δημιουργεί αυτόματα αρνητισμό και αίσθηση αποτυχίας και παραίτησης («σύνδρομο ψευδούς ελπίδας»).

Πόσες πιθανότητες λοιπόν έχουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε;

Αλήθεια, τι θα μπορούσες εσύ να κάνεις για να υλοποιήσεις τη φετινή χρονιά τους προσωπικούς σου στόχους;

Ξεκίνησε από μικρότερους στόχους που είναι πιο εύκολο να τους επιτύχεις και σταδιακά δοκίμασε να προχωρήσεις σε δυσκολότερους.

Κατάκτησε το πρώτο σκαλί και αύξησε το βήμα σου για το επόμενο! Έτσι επιτυγχάνοντας τον πρώτο μικρό σου στόχο, απολαμβάνεις μια αίσθηση επιτυχίας και αισθάνεσαι ενδυναμωμένος και έτοιμος για νέες κατακτήσεις.

Στόχευσε στη γενικότερη αλλαγή που επιθυμείς, για να έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις και εναλλακτικές συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος για τη νέα χρονιά είναι πολύ συγκεκριμένος (π.χ. θα κάνω γιόγκα κάθε πρωί) χωρίς να ξέρεις από πριν εάν σου αρέσει είσαι ήδη ένα βήμα πιο κοντά στο να τον παρατήσεις.

Αντίθετα, εάν ο στόχος της νέας χρονιάς είναι να αρχίσεις να φροντίζεις περισσότερο το σώμα σου και να γυμνάζεσαι έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη γυμναστικής για να δεις ποιο σου αρέσει καλύτερα πριν καταλήξεις σε αυτό που επιθυμείς να κάνεις.

Δημιούργησε συνήθειες.

Μόλις θέσεις τους νέους σου στόχους ξεκίνα να τους υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου.

Γράψε τους σε μικρά χαρτάκια στο πορτοφόλι σου, στον καθρέφτη σου, κοιτάζέ τους καθημερινά μόλις σηκώνεσαι.

Σημείωσε ένα ένα τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να τους επιτύχεις.

Θυμήσου να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάθε μέρα που συνεχίζεις να προσπαθείς.

Η επιβράβευση είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείπεις!

Παρακολούθησε την εξέλιξη της προσπάθειάς σου, γιατί αυτό θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις πόσο κοντά είσαι στο στόχο σου.

Μην περιμένεις την Πρωτοχρονιά για να θέσεις στόχους.

Κάνε το σε όλη τη διάρκεια του έτους και όταν πραγματικά νιώθεις την ανάγκη να προχωρήσεις σε αλλαγές και να προσπαθήσεις για αυτές.

Μη φοβάσαι την αποτυχία.

Αποτελεί πιθανότητα, όμως δεν πρέπει να σε αποτρέπει από την προσπάθεια και να σε αποθαρρύνει. Συνέχισε και επικεντρώσου στο στόχο σου. Ενδυνάμωσε κατάλληλα τον εαυτό σου.

Να θυμάσαι πως η αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κόπο. Μια πρόκληση.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να γίνουν οι νέοι σου στόχοι κομμάτι της καθημερινότητάς σου!

Είναι όμως μόνο στο δικό σου χέρι να φέρεις στη ζωή σου την αλλαγή που επιθυμείς!

Πίστεψε στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου!

Καλή Χρονιά και καλή σου επιτυχία!

Αρνή Μαρία, ψυχολόγος

Διάβασε εδώ Νέος χρόνος, νέος εαυτός; 4 είδη διατροφής που συστήνουν οι ειδικοί

Write A Comment