Η δημοτικότητα της στέβιας έχει εκτοξευθεί στα ύψη και έχει εκτοπίσει τα υπόλοιπα γλυκαντικά, απ’ όταν εμφανίστηκε…

Από πού, όμως, προήλθε αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης, έχει παρενέργειες και εν τέλει είναι ασφαλές;

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ το 2008, πολλοί εξυμνούσαν τα οφέλη για την υγεία μέσω αυτού του νέου υποκατάστατου ζάχαρης.

Μιλούσαν και μιλούν για ένα «φυσικό» υποκατάστατο ζάχαρης με μηδενικές θερμίδες που είναι έως και 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Η στέβια παραμένει δημοφιλής.

Ενώ η χρήση άλλων τεχνητών γλυκαντικών μειώθηκε, οι πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν στέβια αυξήθηκαν κατά 16% από το 2017 έως το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.

Τι είναι η στέβια;

Προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana της Νότιας Αμερικής. Αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης είναι επίσης γνωστό ως rebaudioside A, reb-A ή rebian.

Το φυτό περιέχει γλυκοσίδες στεβιόλης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ουσίες.

Η στέβια μπορεί να βρεθεί σε ποτά, επιδόρπια, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, καραμέλες, γιαούρτια και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά το ψήσιμο στο σπίτι.

Είναι η στέβια ασφαλής;

Η στέβια θεωρείται ένα «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές (GRAS)» συστατικό από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Αυτό δεν ισχύει για τα φύλλα στέβιας και τα ακατέργαστα εκχυλίσματα στέβιας, τα οποία δεν έχουν έγκριση από τον FDA για χρήση σε τρόφιμα.

Υπήρχε κάποια αρχική ανησυχία ότι η στέβια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου ή αναπαραγωγικών προβλημάτων με βάση μελέτες σε ζώα.

Ωστόσο, δέκα και πλέον χρόνια μετά την μαζική χρήση της στην αγορά η στέβια θεωρείται ασφαλής, αν οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές.

«Απ’ ότι φαίνεται με βάση τις πρώτες μελέτες η στέβια είναι ένα σχετικά ασφαλές φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης με μηδενικές θερμίδες και με μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε προς το παρόν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.

Δεν είμαστε βέβαιοι για πολύ μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης.

Καθώς είναι κάτι σχετικά νέο πρέπει να περιμένουμε τι θα δείξουν μακροπρόθεσμες μελέτες, αλλά προς το παρόν την θεωρούμε πολύ ασφαλή και εγώ τη συνιστώ ανεπιφύλακτα».

Τα παραπάνω μας είχε δηλ΄ώσει σχετικά στο imethexis.gr ο γνωστός διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης. Δείτε εδώ αναλυτικά ΄ολη την συνέντευξη. 

Διερεύνηση πιθανών οφελών για την υγεία

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του διαβήτη.

Σε μια μελέτη του 2017 στο Nature Communications, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο έδειξαν ότι η στέβια διεγείρει μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την αντίληψη της γεύσης και εμπλέκεται στην απελευθέρωση ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα.

Σημειώνεται ότι η ορμόνη ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Η American Diabetes Association και η American Heart Association συμφωνούν ότι η στέβια μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη εάν τη χρησιμοποιούν με μέτρο και δεν αντισταθμίζουν την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων αργότερα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων καθιέρωσαν ένα αποδεκτό εύρος ημερήσιας πρόσληψης που δεν υπερβαίνει τα 12 mg ημερησίως.

Δείτε κι αυτό: Χρήστος Πασσιάς: Απαντά στα πάντα περί διατροφής!

Με πληροφορίες από thehealthy.com

 

Write A Comment