Η ήττα σε κάθε επίπεδο -προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό- έχει μια γεύση πικρή. Κανείς δε θέλει να ηττάται, ειδικά στο πλαίσιο ενός πολιτισμού που είναι προσανατολισμένος στη νίκη.

Όλοι οι φορείς αγωγής πασχίζουν να μάς καλλιεργήσουν εφόδια, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις αφιερώνουν χρόνο για να μάς διδάξουν πώς να διαχειριστούμε τις μελλοντικές μας ήττες.

Εντούτοις, δεν είναι ίσως αργά, για να συνειδητοποιήσουμε πως η ήττα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την ήττα;

  1. Συμφιλίωση με τον εαυτό μας

Όταν βιώνουμε μια αποτυχία, στην αρχή κατακλυζόμαστε από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως απογοήτευση και ματαίωση. Στη συνέχεια, όμως, η αρνητική αυτή εμπειρία δύναται να γίνει κάλεσμα για ενδοσκόπηση.

Η ήττα μπορεί συνοδεύεται και από το δώρο της αυτογνωσίας, καθώς μάς αναγκάζει να χαρτογραφήσουμε σκοτεινές περιοχές της ύπαρξής μας, στις οποίες κατοικούν τα ελαττώματα και οι αδυναμίες μας.

Κατά πάσα πιθανότητα δε θα μάς αρέσουν όσα θα μάθουμε για τον εαυτό μας, αλλά η αυτοαποδοχή προϋποθέτει τη συμφιλίωση και με τα πιο δύσκολα κομμάτια του είναι μας.

Ακόμη, η ήττα μας διδάσκει την ταπεινοφροσύνη, την εγκράτεια και περιορίζει σημαντικά την αλαζονεία και την έπαρση.

2.  Ψυχική ανθεκτικότητα

Κάθε φορά που δεν ανεβαίνουμε στο βάθρο του νικητή, βιώνουμε πολύ αρνητικά συναισθήματα. Παρόλο που αυτό δεν είναι ευχάριστο, μάς βοηθά να γυμνάσουμε την ψυχή μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Άλλωστε, στο στίβο της ζωής πολύτιμοι σύμμαχοί μας είναι η αντοχή και η δύναμη να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε.

3. Προετοιμασία για μια μεγάλη νίκη

Όταν χάνουμε, συχνά βυθιζόμαστε στη θλίψη, γιατί δεν παίρνουμε αυτό που επιθυμούμε. Ενδεχομένως, όμως, να μην ήμασταν έτοιμοι να το δεχτούμε ή να μην το εκτιμούσαμε αρκετά, αν το κατακτούσαμε με ευκολία.

Παράλληλα, οι μικρές ήττες μπορεί να είναι οι αναγκαίοι αναβαθμοί, για να κερδίσουμε μια μεγαλύτερη νίκη.

Τα λόγια του Τόμας Έντισον, του εφευρε΄τη του φωνόγραφου και του ηλεκτρικού λαμπτήρα, είναι ενδεικτικά:

Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν.

Διαβάστε ακόμη: Το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την επιτυχία

Θετική αναπλαισίωση από τον Σωκράτη

Write A Comment