Το ψυχόδραμα είναι μια τεχνική αυτοέκφρασης που στοχεύει στην επεξεργασία των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αναμνήσεων μας.

Η προσφορά του στην συνειδητοποίηση των ψυχικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα εντός μας είναι πολύ σημαντική.

Τι είναι το Ψυχόδραμα;

Το ψυχόδραμα γεννήθηκε από το έργο του Ρουμάνου ψυχιάτρου Jacob Levi Moreno τη δεκαετία του 1920, μέσα από δημιουργική ανάμειξη στοιχείων του θεάτρου και ψυχολογίας.

Με την πάροδο του χρόνου, το ψυχόδραμα αναπτύχθηκε  ως μέθοδος παρέμβασης όχι μόνο στην ψυχοθεραπεία, αλλά και στον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Greek Psychodrama, “oι ρίζες αυτής της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου βρίσκονται στο αρχαίο Ελληνικό δράμα. Στα Θεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας, το θέατρο ιδιαίτερα με τη μορφή δράματος, η μουσική, τεχνικές χαλάρωσης και οι ομαδικές συζητήσεις αποτελούσαν τα κυριότερα στοιχεία της θεραπείας.”

Το ψυχόδραμα μπορεί να περιγραφεί ως «ψυχή σε δράση» και αποδεικνύεται χρήσιμο σε πλαίσια που είναι επίσης διαφορετικά από την ψυχοθεραπεία.

Είναι μια θεωρητική προσέγγιση και μια μέθοδος εργασίας που εφαρμόζεται κυρίως με ομάδες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεμονωμένα μαθήματα.

Πώς λειτουργεί;

Σύμφωνα με την Francesca Pelizzoni, ψυχοθεραπεύτρια και ειδικό στο κλασικό ψυχόδραμα, η θεατρική αναπαράσταση και η σκηνική δράση είναι η κύρια μέθοδος έκφρασης και κατανόησης των συναισθημάτων κάποιου.

Το άτομο καλείται να προτείνει το δικό του θέμα και να του δώσει συγκεκριμένη μορφή κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας.

Μπορεί να αναπαραστήσει γεγονότα, όνειρα, σχέσεις, μέρη του εαυτού του, αναμνήσεις, φαντασιώσεις, επιθυμίες…

Με άλλα λόγια, το άτομο καλείται να σκηνοθετήσει αυτό που υπάρχει στον εσωτερικό του κόσμο.

Ο πρωταγωνιστής εμπλέκει τα άλλα άτομα της ομάδας στην αναπαράσταση, καλώντας τα να «ενσαρκώσουν» τo βασικό περιεχόμενο και να ενεργήσουν ακολουθώντας τις υποδείξεις του, πάντοτε με την καθοδήγηση του θεραπευτή.

Στον προστατευμένο χώρο της θεραπείας είναι δυνατόν να αναπαραστήσουμε, για παράδειγμα , μια οικεία σκηνή και να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που κατοικούν στην εσωτερική μας ζωή.

Η κατανόηση της σχέσης μαζί τους, η παρατήρηση και η ανάμνηση των συναισθημάτων που προκαλούνται από την προφορά των λέξεων τους και την εκτέλεση των χειρονομιών τους επιτρέπει την αύξηση της αυτογνωσίας μας και των βασικών χαρακτηριστικών αυτών των σχέσεων.

Ομοίως, επιτρέποντας στους άλλους να μας μιμηθούν και παρατηρώντας τον εαυτό μας, είναι δυνατό να δούμε πτυχές του εαυτού μας σε σχέση με τους άλλους και να κατανοήσουμε καλύτερα ποια στοιχεία δημιουργούν ταλαιπωρία και δυσφορία.

Σε τι μας βοηθά;

Το ψυχόδραμα είναι ένας τρόπος ψυχοθεραπείας που ευνοεί την αυτοέκφραση και την εξωτερίκευση των στοιχείων που συνθέτουν την εσωτερική ζωή του ατόμου (συναισθήματα, αναμνήσεις κ.λπ.) με στόχο να επιτρέψει στο άτομο να κατανοήσει το νόημα των (οποιωνδήποτε) συμπτωμάτων και της συμπεριφοράς του.

Με άλλα λόγια, η σκηνοθεσία αυτών των προσωπικών θεμάτων μπορεί να συμβάλει στην αυτεπίγνωση και την κατανόηση των συναισθημάτων του ατόμου. Επιπλέον, με αυτή την τεχνική είναι δυνατό να ευαισθητοποιηθεί το άτομο για σημαντικά ή αντικρουόμενα γεγονότα και για τραυματικές πτυχές που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Στόχος είναι να « αλλάξουμε το σενάριο », δηλαδή να τροποποιήσουμε τα μοτίβα που χαρακτηρίζουν κάποιες από τις σχέσεις του ατόμου και να τα αντικαταστήσουμε με πιο ειλικρινείς και αυθεντικές σχεσιακές μεθόδους .

Γιατί είναι χρήσιμο στην ψυχοθεραπεία;

Όταν ο αρχηγός της ομάδας προτείνει απροσδόκητες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες πρέπει να αξιοποιήσουν κάποιους εσωτερικούς πόρους.

Το παιχνίδι της αναπαράστασης προάγει  πρωτίστως την ανάπτυξη του αυθορμητισμού και την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας των ανθρώπων.

Ο αυθορμητισμός, ειδικότερα, είναι κεντρικός στη θεωρία του ψυχοδράματος. Αυτό συνίσταται σε μια κατάσταση ενεργοποίησης του ατόμου στην οποία είναι δυνατό να πειραματιστεί με νέες λύσεις σε προβλήματα.

Με άλλα λόγια, ο αυθορμητισμός είναι η ενέργεια που μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τα επαναλαμβανόμενα και δυσλειτουργικά νοητικά μοτίβα σας.

Το ψυχόδραμα στο πλαίσιο της ομάδας

Η ομάδα έχει μια σημαντική λειτουργία σε αυτή τη θεραπευτική μέθοδο. Στην πραγματικότητα, το ψυχόδραμα έχει ορισμένους συγκεκριμένους κανόνες που ευνοούν αρχές όπως:

την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων (όλοι είναι τόσο σημαντικοί όσο οι άλλοι, όλοι είναι ίσοι)

την κυκλικότητα της επικοινωνίας (κάθε άτομο έχει το δικό του χώρο στην ομάδα για να εκφραστεί με τον τρόπο που νιώθει ότι θέλει να το κάνει)

την αμοιβαία υποστήριξη (για την επεξεργασία των έντονων συναισθημάτων που προκύπτουν από την εργασία )

την έκφραση της υποκειμενικής αλήθειας χωρίς επίκριση.

Το ψυχόδραμα είναι το πλαίσιο για την ανάπτυξη κοινωνικών και σχεσιακών δεξιοτήτων και έχει δημιουργηθεί για να είναι ένα ασφαλές μέρος προσωπικής έκφρασης.

Μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο ψυχόδραμα

Η μέθοδος του ψυχοδράματος περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές, όλες με στόχο την αναπαράσταση του εσωτερικού κόσμου κάποιου στο χώρο της ψυχοθεραπείας.

Ένα παράδειγμα τεχνικής είναι αυτό της «κενής καρέκλας»: εάν υπάρχει κάτι σημαντικό να πείτε σε ένα άτομο και δεν μπορείτε να το κάνετε, στον προστατευμένο χώρο της ψυχοθεραπείας μπορείτε να πειραματιστείτε με την επικοινωνία μιλώντας σε μια καρέκλα, που φαντάζεστε πως είναι το άτομο στο οποίο θα θέλατε να πείτε κάτι.

Ένα άλλο παράδειγμα μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται ονομάζεται «αντιστροφή ρόλων» . Με λίγα λόγια, ενδύστε το ρόλο ενός άλλου ατόμου, κινείστε και μιλάτε όπως εκείνο. Η αντιστροφή ρόλων χρησιμοποιείται για να διερευνήσετε τα συναισθήματα και τις σχέσεις με σημαντικά άτομα που «κατοικούν» στον εσωτερικό σας κόσμο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνKintsugi: η τέχνη που κάνει τις «πληγές» πολύτιμες

10 πράγματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε στα όνειρά σας σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας

Παιδιά και ψυχική υγεία: νικήστε τη γονεϊκή τελειομανία και αγκαλιάστε τις ατέλειές σας

Comments are closed.