Αιώνες τώρα τόσο οι απλοί άνθρωποι όσο και οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα όνειρα και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται αυτά με την ψυχοσύνθεση και τις εμπειρίες μας.

Η μελέτη των ονείρων ονομάζεται ονειρολογία και στοχεύει στο να διερευνήσει τυχόν συσχετισμούς ανάμεσα στα όνειρα και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα σας οδηγήσει σε διάφορα συμπεράσματα σχετικά με τα όνειρα, πολλά από τα οποία, όμως, δεν υποστηρίζονται επιστημονικά.

Τι υποστηρίζει η επιστήμη της ψυχολογίας σχετικά με τα όνειρα;

Δεν είναι λίγοι οι ψυχολόγοι που πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορούν να μαρτυρήσουν τι συμβαίνει στο υποσυνείδητό μας και τον τρόπο με τον οποίο τα σημαντικά γεγονότα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όνειρα που μπορεί να δει κάποιος στον ύπνο του, τα οποία αξίζουν την προσοχή μας, μιας και συνδέονται με πραγματικές πτυχές του εαυτού μας και την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Ας δούμε 10 από αυτά:

#1 Πτώση

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ian Wallace, ο οποίος ειδικεύεται στην ερμηνεία των ονείρων, τα όνειρα κατά τα οποία αισθανόμαστε ότι πέφτουμε υποδηλώνουν την αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο στη ζωή μας.

Μπορεί, ακόμη, να οφείλονται στο γεγονός ότι μας βαραίνουν πολλές ευθύνες που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και συχνά μας προκαλούν άγχος.

Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες δίνουν μία διαφορετική εξήγηση σε αυτού του είδους τα όνειρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, καθώς το σώμα μεταβαίνει σε κατάσταση ύπνου, το νευρικό μας σύστημα χαλαρώνει, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται και η εγκεφαλική λειτουργία αρχίζει να επιβραδύνεται.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την τρέχουσα ψυχική μας κατάσταση μπορούν να οδηγήσουν στο φαινόμενο που ονομάζεται «υπνικά τραντάγματα».

Πρόκειται για μυϊκούς σπασμούς που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση από την κατάσταση εγρήγορσης στη διαδικασία του ύπνου.

Μάλιστα, αυτοί μπορεί να επιδεινωθούν από το στρες, το άγχος, την καφεΐνη, αλλά και τη στέρηση ύπνου.

#2 Πτώση δοντιών, άλλοι τραυματισμοί και θάνατος

Τα όνειρά κατά τα οποία τα δόντια μας πέφτουν ή φθείρονται, υποδηλώνουν την έλλειψη αυτοεκτίμησης, αφού το χαμόγελό μας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι σε εμάς.

Ο Ian Wallace υποστηρίζει: «Δείχνεις τα δόντια σου όταν χαμογελάς και όταν δαγκώνεις, για να δείξεις πόσο σίγουρος και αποφασιστικός αισθάνεσαι. Τα δόντια που πέφτουν υποδηλώνουν ότι μια κατάσταση σας έχει κάνει να χάσετε την αυτοπεποίθησή σας».

Η Patricia Garfield, μια άλλη ειδικός στα όνειρα, συνδέει αυτού του είδους τα όνειρα με τον καταπιεσμένο θυμό.

Συνήθως, όταν έχουμε κρυμμένο θυμό, τρίζουμε ακούσια τα δόντια και σφίγγουμε τα σαγόνια μας.

Όσον αφορά τα όνειρα που περιλαμβάνουν τραυματισμό ή θάνατο, αυτά συχνά προκύπτουν από συναισθήματα ανησυχίας και άγχους για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μπορεί πάλι να σημαίνουν ότι ένα μέρος του εαυτού μας “πεθαίνει”, ώστε να μπορέσουμε να ξαναγεννηθούμε σε μια καλύτερη εκδοχή.

Αυτού του είδους τα όνειρα μπορεί να είναι ο τρόπος του εγκεφάλου μας να αντιμετωπίσει το μέλλον και να προετοιμαστεί για αλλαγές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

#3 Αποτυχία σε εξετάσεις ή σε δημόσια ομιλία

Πολλοί άνθρωποι φαντάζονται ότι αποτυγχάνουν σε μια σχολική εξέταση ή ότι ντρέπονται κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας ή μιας παράστασης.

Ονειρεύονται ίσως ότι ξέχασαν τα λόγια τους σε μία σχολική παράσταση ή ότι τα μπέρδεψαν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.

Αυτού του είδους τα όνειρα είναι συχνά στα παιδιά της σχολικής ηλικίας, αλλά δεν είναι σπάνιο να κάνουν την εμφάνισή τους και σε ενήλικες.

Τα όνειρα αυτά υποδηλώνουν άγχος στη ζωή μας ή το γεγονός ότι ανησυχούσαμε για κάτι ακριβώς πριν πάμε για ύπνο.

Μπορεί, επίσης, να υποδηλώνουν το αίσθημα ευθύνης για κάποιο γεγονός στη ζωή μας, στο οποίο δεν μπορούμε να αφοσιωθούμε κατά την παρούσα στιγμή και αυτό μας προκαλεί άγχος και ανησυχία.

#4 Να φοράμε πολύ λίγα ή καθόλου ρούχα

Αυτά τα οράματα υποδηλώνουν ότι αισθανόμαστε ντροπή ή αμηχανία για κάτι στη ζωή μας.

Ο ψυχολόγος Ian Wallace σημειώνει : «Σημαίνει ότι αισθάνεσαι ευάλωτος στη νέα σου δουλειά ή στη νέα σου σχέση και φοβάσαι ότι οι άλλοι θα μάθουν για τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά σου».

Εάν δεν έχετε ντυθεί με τα κατάλληλα ρούχα για το γεγονός ή την περίσταση που λαμβάνει χώρα στο όνειρό σας, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αμφιβολίες για κάτι.

Για παράδειγμα, εάν εμφανιστείτε σε μια συνέντευξη για δουλειά φορώντας πιτζάμες, μπορεί να σημαίνει ότι δε νιώθετε έτοιμοι για αυτή τη συνέντευξη ή ότι έχετε αμφιβολίες για την ικανότητά σας να εξασφαλίσετε αυτήν τη δουλειά.

#5 Το κυνηγητό

Τα όνειρα στα οποία κάποιος μας κυνηγάει μπορεί να έχουν πολλές έννοιες.

Η εμπειρογνώμονας των ονείρων Lauri Loewenberg λέει: «Οι άνθρωποι που τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή που φοβούνται να προκαλέσουν προβλήματα, έχουν ως επαναλαμβανόμενο όνειρο το να τους κυνηγούν».

Δώστε προσοχή σε ό,τι σας κυνηγά, αφού μάλλον δείχνει αυτό από το οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε στην πραγματική ζωή.

Πράγματα όπως το χρέος, ο εθισμός, η συζήτηση ενός προβλήματος με τον σύζυγό σας ή η αίτηση για δουλειά μπορεί να είναι οι κρυμμένοι λόγοι πίσω από ένα τέτοιο όνειρο.

Μερικοί επιστήμονες πάλι πιστεύουν ότι οι εικόνες φυγής μπορεί να ορμώνται από τα ένστικτα επιβίωσής μας, όπως αυτά που μας ωθούν να τρέξουμε να σωθούμε από ζώα που απειλούν τη ζωή μας.

#6 Μια φυσική καταστροφή ή αποκάλυψη

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε ονειρευτεί μια φυσική καταστροφή ή ακόμα και το τέλος του κόσμου.

Τι σημαίνουν, όμως, αυτά τα όνειρα;

Μπορεί να σημαίνουν ότι χάνετε τον έλεγχο ενός προσωπικού προβλήματος ή ότι αισθάνεστε πως απειλείστε από κάτι.

Ακούστε και αυτό…

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιδεινώσουν αυτές τις σκέψεις, καθώς προβάλλουν πληθώρα ιστοριών για το τέλος του κόσμου και την κλιματική αλλαγή.

#7 Τροχαίο ατύχημα ή τεχνικές δυσκολίες

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν στον ύπνο τους ότι, όταν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ή κάποιο άλλο gadget, εκείνο σπάει.

Σύμφωνα με την Patricia Garfield οι γυναίκες είναι εκείνες που βιώνουν συχνότερα τέτοιου είδους όνειρα, και υποδηλώνουν την απώλεια της συναισθηματικής σύνδεσης με κάποιον ή τα προβλήματα που υπάρχουν σε μία σχέση.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα όνειρα με τροχαία ατυχήματα, τα οποία δείχνουν ότι δεν έχουμε υποστήριξη στην πραγματική μας ζωή και ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση μόνοι μας.

#8 Eγκυμοσύνη

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να δουν όνειρα με κεντρικό θέμα μία εγκυμοσύνη.

Ο ψυχολόγος David Bedrick λέει: «Η εγκυμοσύνη συμβολίζει κάτι νέο που μεγαλώνει μέσα μας».

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στην παρούσα στιγμή να παράγουμε νέες ιδέες ή να δημιουργούμε.

Εάν βάφετε το σπίτι σας ή εργάζεστε πάνω σε ένα νέο βιβλίο, είναι πολύ πιθανό να δείτε ένα τέτοιο όνειρο.

#9 Καθυστέρηση

Σύμφωνα με τον Michael R. Olsen, που ΄έχει μελετήσει τα όνειρα και την ερμηνεία τους, υποστηρίζει ότι, όταν ονειρευόμαστε ότι εμφανιζόμαστε αργοπορημένοι σε κάποιο ραντεβού, μπορεί στην πραγματικότητα να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε κάτι σημαντικό στη ζωή μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι μια σχέση που σημαίνει πολλά για εμάς.

#10 Ένα άγνωστο δωμάτιο ή σπίτι

Τα όνειρα κατά τα οποία βρίσκεστε σε ένα άγνωστο σπίτι ή δωμάτιο δείχνουν την ανάγκη σας για αυτοπαρατήρηση και στοχασμό.

Αυτό του είδους το όνειρο υποδηλώνει ότι έχετε ανεξερεύνητα μέρη του εαυτού σας που θέλετε να τα αξιοποιήσετε.

Ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι ενδεχομένως να συμβολίζει ένα κρυφό ταλέντο ή μία δεξιότητα που δεν αξιοποιείτε.

Ο ψυχοθεραπευτής Eddie Traversa πιστεύει ότι υποσυνείδητα εκχωρούμε σε διαφορετικά δωμάτια που αντικατοπτρίζουν εσωτερικές διεργασίες.

Έτσι, μπορεί να ονειρευτείτε ότι συνδυάζετε διαφορετικά στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ένα τελικό προϊόν, όπως για παράδειγμα μια κουζίνα.

Τα οράματα αυτού του δωματίου μπορεί να σημαίνουν ότι βιώνετε εσωτερικές αλλαγές.

Από την άλλη, όταν ονειρευόμαστε τον εαυτό μας μέσα σε ένα μπάνιο, ενδεχομένως να έχουμε την ανάγκη να απαλλαχθούμε από την περιττή ακαταστασία ή πράγματα που έχουμε στις πνευματικές μας αποσκευές.

Τα υπνοδωμάτια συμβολίζουν τις ρομαντικές μας σχέσεις, επομένως ένα όνειρο σε αυτά μπορεί να συμβολίζει ανησυχίες για αυτήν την πτυχή της ζωής μας.

Οι άνθρωποι μπορεί να δουν ποικίλα όνειρα και σίγουρα τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικές κατηγορίες τους.

Ωστόσο, αυτά τα 10 είδη ονείρων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση να γνωρίσουμε τις διαφορές πτυχές τους.

«Όταν κοιμόμαστε σε αυτόν τον κόσμο, είμαστε ξύπνιοι σε έναν άλλον», είπε κάποτε ο Σαλβαδόρ Νταλί.

Την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιο όνειρο, καταγράψτε το και στη συνέχεια, προσπαθήστε να το αποκρυπτογραφήσετε.

Τα όνειρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού μας, αλλά και να προβούμε σε αλλαγές στην πραγματική μας ζωή.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή, προκειμένου να ανακαλύψετε το πραγματικό νόημα που κρύβεται πίσω από τα όνειρά σας.

Πηγή: powerofpositivity

Διαβάστε ακόμη: Ποιες λέξεις χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τα όνειρα;

Γιατί να αναβαθμίσεις την ποιότητα του ύπνου σου; 2 απίθανοι τρόποι να το πετύχεις

Μπορούμε να βιώσουμε 5 τύπους ευτυχίας. Ποιοι είναι αυτοί;

Write A Comment