Πρόκειται για ένα φυτό, η ρίζα του οποίου χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων. Μερικές φορές ονομάζεται βραζιλιάνικο τζίνσενγκ, αλλά δεν έχουν καμία σχέση.
Η σούμα χρησιμοποιείται πιο συχνά ως «προσαρμογόνο» βότανο.
Τα προσαρμογόνα βότανα πιστεύεται ότι ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να αντιστέκονται σε «στρεσογόνους παράγοντες» όπως βακτήρια, τοξίνες ή στρες.
Η σούμα χρησιμοποιείται επίσης για τον καρκίνο, τον διαβήτη, προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης των ανδρών και άλλες παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ικανά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.
Σήμερα, την συναντάμε σε πολλά μπαχαράδικα και καταστήματα βιολογικών προϊόντων και η σκόνη της φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος στην υγιεινή διατροφή.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες στη σούμα μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, να μειώσουν το πρήξιμο και να ανακουφίσουν τον πόνο.
Η σούμα έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά στην περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από φυλές αυτόχθονων για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων.
Ανάμεσα στη χρήση του θεωρείται τονωτικού για την ενέργει και τη σεξουαλικότητα, τη θεραπεία του άγχους και των ελκών και πολλά άλλα.
Σήμερα, σε περιοχές όπως ο Ισημερινός, η σούμα συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως λαϊκό φάρμακο σε διάφορες φυλές για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών.
Αναπτύσσεται σε περιοχές όπως το Περού, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Ισημερινός και άλλες χώρες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Άλλα ονόματα για τη σούμα περιλαμβάνουν τα εξής: ginseng brasilero, gomphrena paniculata, Hebanthe paniculata, Pfaffia και Pfaffia paniculata.
Σε τι χρησιμοποιείται
Οι επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής υποστηρίζουν ότι τα προσαρμογόνα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες, υποστηρίζοντας τις ανισορροπίες του σώματος, όποιες κι αν είναι αυτές.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές από μελέτες ότι οι ουσίες που έχουν στην πραγματικότητα δρουν με τέτοιο τρόπο και οι περισσότεροι παραδοσιακοί γιατροί δεν τα αποδέχονται.
Ωστόσο, οι επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής πιστεύουν ότι τα προσαρμογόνα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις που συνδέονται με τη γήρανση, όπως:
- Χρόνια φλεγμονή
- Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες)
- Διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας
Τα προσαρμογόνα λέγεται επίσης ότι βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να προάγουν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.
Η σούμα για τους ερευνητές έχει ενδιαφέρον για τις δυνατότητές της στη θεραπεία του καρκίνου.
Ίσως η πιο σημαντική από τις δυνατότητες για τις φαρμακευτικές χρήσεις της σούμας είναι η καλλιέργεια και η εμπορική χρήση των ριζών του φυτού για την αντικαρκινική του δράση.
Η ρίζα σούμα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, πολλές από τις οποίες ΔΕΝ υποστηρίζονται πλήρως από κλινική έρευνα.
Αναλυτικά, πιστεύεται ότι:
- Διεγείρει την όρεξη
- Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών (όπως τα οιστρογόνα)
- Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Βελτιώνει τη μνήμη
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος
- Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις
Οι καταστάσεις που συνήθως αντιμετωπίζονται με τη σούμα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Χρόνια κόπωση
- Πεπτικές διαταραχές
- Βρογχίτιδα
- Θεραπεία δέρματος και πληγών
- Αναιμία
- Ορμονικές διαταραχές (όπως συμπτώματα εμμηνόπαυσης)
- Διαβήτης
- Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
- Σεξουαλική δυσλειτουργία (όπως ανικανότητα)
- Αρτηριοσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών)
- Ρευματισμοί
- Όγκοι
- Καρκίνος
Η σούμα ως αντικαρκινικός παράγοντας
Μια μελέτη σε ζώα το 2006 εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης σούμα στη φλεγμονή και τον έλεγχο του όγκου σε διάφορες ασθένειες σε 200 ποντίκια.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρίζα της σούμα μείωσε τη συσσώρευση υγρού και αύξησε την ικανότητα του κυττάρου να καταπίνει καρκινικά κύτταρα.
Πρόκειται για τη δραστηριότητα μακροφάγων κυττάρων και αποτελεί ένα κοινό μέσο ελέγχου ενός συγκεκριμένου τύπου ανάπτυξης όγκου (που ονομάζεται όγκος Ehrlich) σε ποντίκια.
«Η αυξημένη δραστηριότητα των μακροφάγων μπορεί να είναι ένα από τα αποτελέσματα που συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης του ασκιτικού όγκου Ehrlich σε ποντίκια», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η σούμα για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)
Η IBD είναι μια μακροχρόνια ασθένεια που περιλαμβάνει φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.
Μπορεί να περιλαμβάνει ασθένειες όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Η ασθένεια προκαλείται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, του ανοσοποιητικού συστήματος και των περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως η διατροφή και το στρες).
Επειδή η σούμα θεωρείται προσαρμογόνο, για τη θεραπεία του στρες, μελετήθηκε για την επίδρασή της σε μια μελέτη και πάλι σε ζώα το 2015.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι η χορήγηση 200 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό (mg/kg) μείωσε τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες (που εμπλέκονται στη διαδικασία της φλεγμονής).
Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σούμα συνδέθηκε με μείωση του οξειδωτικού στρες, λόγω της ανοσοτροποποιητικής του δράσης.
Η ανοσοτροποποίηση είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ανάπτυξης των όγκων.
Η σούμα για ορμονικές καταστάσεις
Και πάλι μια μελέτη σε ζώα το 2003 εξέτασε τα αποτελέσματα και την ασφάλεια της χορήγησης ρίζας P. paniculate (δηλαδή σούμα) στα επίπεδα προγεστερόνης, οιστρογόνων και τεστοστερόνης θηλυκών και αρσενικών ποντικιών.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η σούμα αύξησε τα επίπεδα στο αίμα των ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη) στα ποντίκια που έπιναν νερό εμπλουτισμένο με ρίζα σούμα.
Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες εντός 30 ημερών από τη χορήγηση της σούμα.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Η κατανάλωση του P. paniculate για μεγάλες χρονικές περιόδους φαίνεται ασφαλής».
Πώς λειτουργεί
Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ρίζα του φυτού σούμα έχει χημικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή, ανακουφίζουν από τον πόνο και βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Τα φυτοχημικά (δραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά) που πιστεύεται ότι προάγουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της σούμα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Σαπωνίνες (pfaffosides): Θεωρείται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία του οργανισμού από ορισμένους τύπους καρκίνου.
Επίσης, πιστεύεται ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν την απόκριση της γλυκόζης στο αίμα (βοηθώντας στην καταπολέμηση του διαβήτη).
- Β-εκδυστερόνη: Θεωρείται ότι δημιουργεί άλιπη μάζα σώματος
- Γλυκοζίτες: Φλαβονοειδή που βρέθηκαν να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση.
Δρουν για την προστασία του ήπατος και τη μείωση της φλεγμονής. Επίσης είναι ισχυρή αντιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία.
Πιθανές Παρενέργειες
Όταν λαμβάνεται από το στόμα για μικρή διάρκεια, η σούμα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.
Δεν υπάρχει αρκετή ιατρική έρευνα για να δείξει την ασφάλεια της σούμα όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα.
Η σκόνη της ρίζας δεν πρέπει να εισπνέεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα για όσους έχουν ήδη άσθμα.
Αντενδείξεις
Η Σούμα αντενδείκνυται για:
- Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν: Δεν έχει υπάρξει αρκετή κλινική έρευνα που να αποδεικνύει την ασφάλεια χρήσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
- Για όσους έχουν σοβαρή ηπατική ή νεφρική νόσο: Η ασφάλεια της χρήσης της σούμα δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς για όσους πάσχουν από νεφρική ή ηπατική νόσο.
Ενώ πολλοί τύποι ginseng κατηγορούνται ότι αντενδείκνυνται με τη χρήση Lanoxin (digoxin), ενός φαρμάκου που επιβραδύνει και ενισχύει τον καρδιακό ρυθμό, μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι η σούμα δεν παρεμβαίνει στα επίπεδα διγοξίνης.
Κατανάλωση
Δεν υπάρχουν αρκετά αποτελέσματα κλινικής έρευνας που να υποστηρίζουν μια σύσταση για μια ασφαλή δόση σούμας.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η παραδοσιακή χρήση περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι τσάι από σούμα, που καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα ή 500 mg κάψουλες σε σκόνη ρίζας σούμα δύο φορές την ημέρα.
Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας όταν παίρνετε σούμα (ή οποιοδήποτε άλλο φαρμακευτικό βότανο) και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη συνιστώμενη δοσολογία.
Αν και η σούμα υπόσχεται πολλά για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, πολλά από τα δεδομένα ιατρικής έρευνας προέρχονται από μελέτες σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σούμα είναι αναποτελεσματική, αλλά μάλλον ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί οριστικά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της για ανθρώπινη χρήση.
Δείτε κι αυτά:
10 οφέλη από το πράσινο τσάι βασισμένα σε στοιχεία
Ποια φρούτα έχουν την περισσότερη ζάχαρη;
Πηγές: webmd.com, verywellhealth.com
Comments are closed.