Αν και συνήθως πιστεύεται ότι είναι λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα φρούτο.

Και μπορεί να το έχουμε στη διάθεσή μας όλο τον χρόνο, αλλά από τον Μάιο και έπειτα είναι η εποχή του!

Η κατανάλωση αγγουριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Είναι πολύ θρεπτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του για την υγεία, πρέπει να τρώτε και τη φλούδα του.

#1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα ωμό αγγούρι 300 γραμμαρίων χωρίς φλούδα περιέχει τα ακόλουθα:

  • Θερμίδες: 45
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Βιταμίνη Κ: 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Μαγνήσιο: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Κάλιο: 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Μαγγάνιο: 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης

Συνήθως, το τυπικό μέγεθος μερίδας είναι περίπου το ένα τρίτο του αγγουριού, επομένως η κατανάλωση μιας τυπικής μερίδας θα παρείχε περίπου το ένα τρίτο των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Στην πραγματικότητα, τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό!

Για να μεγιστοποιηθεί η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, τα αγγούρια πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα.

Το ξεφλούδισμα τους μειώνει την ποσότητα των φυτικών ινών, καθώς και ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

#2. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εμποδίζουν την οξείδωση, μια χημική αντίδραση που σχηματίζει ελεύθερες ρίζες.

Η συσσώρευση αυτών των επιβλαβών ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους χρόνιων ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες έχει συσχετιστεί με καρκίνο και καρδιακές, πνευμονικές και αυτοάνοσες ασθένειες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων.

Μια μελέτη μέτρησε την αντιοξειδωτική δύναμη του αγγουριού δίνοντας σε 30 ηλικιωμένους σκόνη αγγουριού.

Στο τέλος της μελέτης 30 ημερών, η σκόνη αγγουριού προκάλεσε σημαντική αύξηση σε αρκετούς δείκτες αντιοξειδωτικής δράσης και βελτίωσε την αντιοξειδωτική τους κατάσταση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σκόνη αγγουριού που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη πιθανότατα περιείχε μεγαλύτερη δόση αντιοξειδωτικών από ό,τι θα καταναλώνατε σε μια τυπική μερίδα αγγουριού.

Μια άλλη μελέτη για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αγγουριών διαπίστωσε ότι περιέχουν φλαβονοειδή και τανίνες, οι οποίες είναι δύο ομάδες ενώσεων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον αποκλεισμό των επιβλαβών ελεύθερων ριζών.

#3. Βοηθά στην ενυδάτωση

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματός σας, παίζοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους.

Στην πραγματικότητα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη σωματική απόδοση μέχρι τον μεταβολισμό μας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν έως και το 40% της συνολικής πρόσληψης νερού από τα τρόφιμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδίως, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή νερού στη διατροφή σας.

Σε μια μελέτη, αξιολογήθηκε η κατάσταση ενυδάτωσης και συλλέχθηκαν αρχεία διατροφής για 442 παιδιά.

Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην κατάσταση της ενυδάτωσής τους.

#4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτα απ ‘όλα, έχουν λίγες θερμίδες.

Κάθε μερίδα ενός φλιτζανιού (104 γραμμάρια) περιέχει μόλις 16 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο αγγούρι (300 γραμμάρια) μόνο 45 θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε πολλά αγγούρια χωρίς να σκέφτεστε τις επιπλέον θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

Τα αγγούρια μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς και συνοδευτικά και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο άλλων λαχανικών με υψηλότερες θερμίδες.

Μια ανάλυση εξέτασε 13 μελέτες συμπεριλαμβανομένων 3.628 άτομα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους.

#5. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Μια μελέτη σε ζώα εξέτασε τις επιδράσεις διαφόρων φυτών στο σάκχαρο του αίματος. Τα αγγούρια αποδείχθηκε ότι μειώνουν και ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα αγγούρια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς τα αγγούρια μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος στους ανθρώπους.

#6. Βοηθά στην δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των τακτικών κινήσεων του εντέρου.

Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του νερού στο σώμα σας.

Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και προάγουν την ενυδάτωση.

Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου.

Συγκεκριμένα, η πηκτίνη, ο τύπος της διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα αγγούρια, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.

#7. Είναι εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας

Τα αγγούρια καταναλώνονται συνήθως φρέσκα ή σε τουρσί σε οτιδήποτε, από σαλάτες μέχρι σάντουιτς.

Τρώγονται επίσης συχνά ωμά ως σνακ χαμηλών θερμίδων ή μπορούν να συνδυαστούν με χούμους, ελαιόλαδο, αλάτι ή dressing σε σαλάτα για να προσθέσουν λίγη περισσότερη γεύση.

Με λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε να απολαύσετε τα αγγούρια με πολλούς τρόπους…

Δείτε κι αυτά:

Κεράσια: Γνωρίστε τα μοναδικά οφέλη τους!

Αξίζει να εντάξουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας;

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Πηγή: healthline.com

Comments are closed.