Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην απώλεια λίπους.

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και να προσφέρει κάποια προστασία κατά του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορεί να έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν 10 πιθανά οφέλη του πράσινου τσαγιού:

#1. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις

Το πράσινο τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα ενυδατικό ρόφημα.

Το φυτό πράσινου τσαγιού περιέχει μια σειρά από ενώσεις που το καθιστούν το τέλειο ρόφημα.

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις που έχουν οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της φλεγμονής και καταπολέμηση του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι περιέχει μια κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG).

Οι κατεχίνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και παρέχουν πολλά οφέλη.

Αυτές οι ουσίες μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας από βλάβες τα κύτταρα και τα μόρια.

Αυτές οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ρόλο στη γήρανση και σε πολλούς τύπους ασθενειών.

Το EGCG είναι μια από τις πιο ισχυρές ενώσεις του πράσινου τσαγιού.

Έρευνες έχουν δείξει την ικανότητά του να βοηθά στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Φαίνεται ότι είναι μία από τις κύριες ενώσεις που προσδίδει στο πράσινο τσάι τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Προσπαθήστε, όμως, να επιλέξετε μια μάρκα πράσινου τσαγιού υψηλότερης ποιότητας, επειδή ορισμένες από τις μάρκες χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες φθορίου.

Τούτου λεχθέντος, ακόμα κι αν επιλέξετε μια μάρκα χαμηλότερης ποιότητας, τα οφέλη του εξακολουθούν να υπερτερούν κάθε κινδύνου.

#2. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το πράσινο τσάι κάνει περισσότερα από το να σας κρατά σε εγρήγορση, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της εγκεφαλικής σας λειτουργίας.

Βασικό ενεργό του συστατικό είναι η καφεΐνη, η οποία είναι ένα γνωστό διεγερτικό.

Δεν περιέχει τέτοια ποσότητα όσο ο καφές και δεν προκαλεί τα ενοχλητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη λήψη υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης.

Η καφεΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο μπλοκάροντας έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την πυροδότηση των νευρώνων και τη συγκέντρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της επαγρύπνησης, του χρόνου αντίδρασης και της μνήμης.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεν είναι η μόνη ένωση που ενισχύει τον εγκέφαλο στο πράσινο τσάι.

Περιέχει επίσης θεανίνη (L-Theanine), που αυξάνει τη δραστηριότητα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος έχει αντι-αγχώδη αποτελέσματα.

Αυξάνει επίσης την ντοπαμίνη και την παραγωγή κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο.

Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη και η L-θεανίνη μπορούν να έχουν συμπληρωματικά αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να έχει ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Λόγω της L-θεανίνης και της μικρής δόσης καφεΐνης, το πράσινο τσάι μπορεί να σας δώσει ένα πολύ πιο ήπιο και διαφορετικό είδος αφύπνισης από τον καφέ.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν πιο σταθερή ενέργεια και είναι πολύ πιο παραγωγικοί όταν πίνουν πράσινο τσάι, σε σύγκριση με τον καφέ.

#3. Αυξάνει την καύση λίπους

 

Εάν κοιτάξετε τη λίστα συστατικών για οποιοδήποτε συμπλήρωμα καύσης λίπους, οι πιθανότητες είναι ότι το πράσινο τσάι θα είναι εκεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνα, το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10 υγιείς άνδρες, η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού αύξησε τον αριθμό των θερμίδων που έκαιγαν κατά 4%.

Σε μια άλλη, στην οποία συμμετείχαν 12 υγιείς άνδρες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αύξησε την οξείδωση του λίπους κατά 17%, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες για το πράσινο τσάι δεν δείχνουν καμία αύξηση του μεταβολισμού, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να εξαρτώνται από το άτομο και τον τρόπο οργάνωσης της μελέτης.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική απόδοση κινητοποιώντας τα λιπαρά οξέα από τον λιπώδη ιστό και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση ως ενέργεια.

Δύο ξεχωριστές μελέτες ανέφεραν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη σωματική απόδοση κατά περίπου 11–12%.

#4. Είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών

Ο καρκίνος προκαλείται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η οξειδωτική βλάβη μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη και το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Έρευνες έχουν συνδέσει τις ενώσεις του πράσινου τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων μελετών:

Καρκίνος του μαστού. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του προστάτη. Μια μελέτη παρατήρησε ότι οι άνδρες που έπιναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Καρκίνος παχέος εντέρου. Μια ανάλυση 29 μελετών έδειξε ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διάφορους τύπους καρκίνου.

Εντούτοις, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη για την υγεία, αποφύγετε να προσθέσετε γάλα στο τσάι σας.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική αξία σε ορισμένου τύπου τσάγια.

#5. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Το πράσινο τσάι όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί επίσης να τον προστατεύσει, καθώς μεγαλώνετε.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια και η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια άλλη κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και περιλαμβάνει τον θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στους νευρώνες, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο άνοιας.

#6. Μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι έχουν επίσης οφέλη για τη στοματική υγεία.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο Streptococcus mutans είναι ένα κοινό βακτήριο στο στόμα. Προκαλεί σχηματισμό πλάκας και συμβάλλει κυρίως στην ανάπτυξη τερηδόνας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων στο εργαστήριο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος.

#7. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκληθούν από αντίσταση στην ινσουλίνη ή αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη σε Ιάπωνες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 7 μελετών με συνολικά 286.701 άτομα, όσοι έπιναν τσάι είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.

#8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει ορισμένους από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες,.

Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνεται η βελτίωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Το πράσινο τσάι αυξάνει επίσης την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος, η οποία προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξείδωση.

Και γι’ αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πίνουν πράσινο τσάι έχουν έως και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

#9. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό βραχυπρόθεσμα, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Σε μελέτη 12 εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν 240 άτομα με παχυσαρκία, όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν σημαντικές μειώσεις στο ποσοστό σωματικού λίπους.

Αλλά και στο σωματικό βάρος, την περίμετρο της μέσης και το λίπος στην κοιλιά, σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας που δεν έπιναν.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν στατιστικά σημαντική αύξηση στην απώλεια βάρους με το πράσινο τσάι.

Επομένως οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτό το αποτέλεσμα.

#10. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Δεδομένου ότι ορισμένες ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ζήσετε περισσότερο.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 40.530 Ιάπωνες ενήλικες σε διάστημα 11 ετών.

Όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι – 5 και πάνω φλιτζάνια την ημέρα – είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης.

Τα ευρήματα ήταν τα εξής:

  • Θάνατος από όλες τις αιτίες: 23% χαμηλότερος στις γυναίκες, 12% χαμηλότερος στους άνδρες
  • Θάνατος από καρδιακές παθήσεις: 31% χαμηλότερος στις γυναίκες, 22% χαμηλότερος στους άνδρες
  • Θάνατος από εγκεφαλικό: 42% χαμηλότερος στις γυναίκες, 35% χαμηλότερος στους άνδρες

Μια άλλη μελέτη που περιελάμβανε 14.001 ηλικιωμένους Ιάπωνες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 6ετούς περιόδου μελέτης.

Δείτε κι αυτά:

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Αξίζει να εντάξουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας;

Αγγούρι: 7 μοναδικά του οφέλη

Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας

Πηγή: healthline.com

Comments are closed.