Ο διαλογισμός είναι η πρακτική της εμβάθυνσης της επίγνωσης κάποιου ή της εστίασης του μυαλού του για την υποστήριξη της ψυχικής και συναισθηματικής ισορροπίας και ευεξίας.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην αύξηση της συγκέντρωσης και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

«Δίδαξα στους Katy Perry, Tom Hanks, Jerry Seinfeld, Hugh Jackman και Lena Dunham πώς να χρησιμοποιούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό (TM)», δηλώνει ο Bob Roth, CEO του Ιδρύματος David Lynch.

«Ο Υπερβατικός Διαλογισμός βοηθά τους επιτυχημένους ανθρώπους να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και να σκέφτονται καινοτόμα», προσθέτει.

«Από όλους τους τύπους διαλογισμού, ο Υπερβατικός Διαλογισμός έχει τις περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι ενισχύει τις συνδέσεις του εκτελεστικού ή προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου», συνεχίζει.

«Ηρεμεί το κέντρο της αμυγδαλής, που οδηγεί σε υπερβολικές αντιδράσεις και υστερία και ενεργοποιεί το δίκτυο φαντασίας και προεπιλεγμένων λειτουργιών», υποστηρίζει ο ίδιος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαλογισμού που προέρχονται από ένα φάσμα κοσμικών ή θρησκευτικών τάσεων.

Ακολουθούν 11 CEO και διασημότητες με μεγάλη επιρροή που ασκούν αυτές τις διάφορες μορφές διαλογισμού για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν στην εργασία τους:

#1. Jeff Weiner, CEO του LinkedIn

Μετά την έναρξη του LinkedIn το 2009, ο Jeff Weiner μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι η πλατφόρμα αριθμεί περισσότερα από 900 εκατομμύρια μέλη.

Ο Weiner έχει μιλήσει για την καθημερινή χρήση καθοδηγούμενων διαλογισμών στην εφαρμογή Headspace σε πολλά άρθρα του LinkedIn.

Σε συνέντευξή του στο CNBC το 2018, σημείωσε ότι ο διαλογισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της πρωινής του ρουτίνας, μαζί με την άσκηση και την προετοιμασία των παιδιών του για το σχολείο.

Ο ίδιος είπε στη Wall Street Journal ότι η παύση για να αναλογιστεί καταστάσεις τον βοηθά να σχεδιάσει την στρατηγική του και να εργαστεί για μακροπρόθεσμους στόχους.

«Μέρος του κλειδιού για τη διαχείριση του χρόνου είναι η εξεύρεση χρόνου για σκέψη, σε αντίθεση με τη συνεχή αντίδραση», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=q_eygoz9hrw&ab_channel=MindsofBusiness

#2. William Clay Ford Jr., CEO της Ford Motor Company

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford Motor Company, Bill Ford βασίστηκε στον διαλογισμό για να ξεπεράσει τα χρόνια της χρεοκοπίας του ομίλου.

«Η πρακτική της ενσυνειδητότητας με κράτησε τις πιο σκοτεινές μέρες», είπε σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review.

Ο Ford έχει επίσης ενσωματώσει συνεδρίες διαλογισμού ενσυνειδητότητας και μαθήματα γιόγκα στην εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας του.

Κι αυτό, ώστε οι υπάλληλοί του να μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι, σε εγρήγορση και παραγωγικοί, όπως έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Detroit Free Press.

#3. Marc Benioff, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SalesForce

Ο Marc Benioff είναι ο επιχειρηματίας που είναι υπεύθυνος για την εταιρεία λογισμικού SalesForce, η οποία αξίζει δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Forbes.

Ανέπτυξε την πνευματική του πρακτική αφού πέρασε χρόνο στη Χαβάη και την Ινδία με διάφορους γκουρού και επέστρεψε στη βάση του με νέο όραμα για τη μελλοντική του εταιρεία.

Τώρα, ο Benioff έχει αίθουσες διαλογισμού σε όλα τα γραφεία της SalesForce, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

«Προσπαθώ να ακούσω βαθιά, ώστε να μπορέσω να δημιουργήσω αυτό που πρέπει να γίνει», είπε ο Benioff στους New York Times.

«Ξέρω ότι το μέλλον δεν είναι ίσο με το παρελθόν. Ξέρω ότι πρέπει να είμαι παρών κάθε στιγμή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, μάλιστα, κάνει τακτικά tweet σχετικά με τα οφέλη του διαλογισμού, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ξεκινήσει με μικρές διαλογιστικές συνήθειες.

#4. Arianna Huffington, ιδρύτρια των Huffington Post και Thrive Global

Η Arianna Huffington, ιδρύτρια της Huffington Post και ιδρύτρια και CEO της Thrive Global, ενσωματώνει τον διαλογισμό στην πρωινή της ρουτίνα κάθε μέρα.

«Μόλις ξυπνήσω, αφιερώνω ένα λεπτό για να αναπνεύσω βαθιά, να είμαι ευγνώμων και να θέσω την πρόθεσή μου για τη μέρα», είπε η Huffington στο High Existence το 2020.

«Στη συνέχεια κάνω 20 έως 30 λεπτά διαλογισμού και 30 λεπτά στο στατικό ποδήλατο, όταν είμαι σπίτι. Επίσης κάνω γιόγκα τα περισσότερα πρωινά», είπε ακόμα.

Η Huffington βασίζεται σε μια τακτική ρουτίνα αυτοφροντίδας που περιλαμβάνει καθημερινό διαλογισμό για να τη βοηθήσει να αποφύγει την εξάντληση.

Όταν ρωτήθηκε από την High Existence τι θα ήθελε να ήξερε μεγαλώνοντας, είπε: «Μακάρι να είχα αποφύγει να πέσω θύμα της συλλογικής αυταπάτης ότι η εξάντληση είναι το απαραίτητο τίμημα για την επιτυχία».

«Μακάρι να εκτιμούσα πόσο δυνατό μπορεί να είναι να εισάγεις μόλις πέντε λεπτά διαλογισμού στην ημέρα σου», συνέχισε.

«Δεν πρέπει να θέτετε σε κίνδυνο την ισορροπία και την αυτοφροντίδα σας για υψηλές επιδόσεις. Η ανανέωση είναι μέρος της διαδικασίας», κατέληξε.

#5. Oprah Winfrey, Ιδιοκτήτρια ΜΜΕ, ηθοποιός και φιλάνθρωπος

Η Oprah Winfrey έχει θέσει ως αποστολή της να διαδώσει μηνύματα υγείας, ευεξίας και ισορροπίας μυαλού-σώματος σε όλο τον κόσμο με τα talk show της, το περιοδικό και το κανάλι της.

Η ίδια έχει αποδώσει στον διαλογισμό την αλλαγή της ζωής της προς το καλύτερο.

Και πρόσφερε πλούσιο περιεχόμενο διαλογισμού και ευεξίας στους αναγνώστες της, ενώ συνεργάστηκε με πνευματικούς γκουρού όπως ο Eckhart Tolle και ο Deepak Chopra για podcasts διαλογισμού, retreats και συζητήσεις.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Oprah.com, η Oprah εξήγησε ότι: «Ο διαλογισμός έχει να κάνει με το να είσαι αρκετά ακίνητος».

Και εμείς στο έχουμε μεταφράσει παλαιότερα. Μπορείς να το διαβάσεις εδώ αναλυτικά:

Oprah Winfrey: Όσα ξέρει για τη δύναμη του διαλογισμού μέσα από τα λόγια της!

#6. Katy Perry, τραγουδίστρια

Η τραγουδίστρια Katy Perry κυκλοφόρησε περισσότερα από εννέα No 1 τραγούδια την τελευταία δεκαετία, τοποθετώντας τον εαυτό της ως μία από τις κορυφαίες σταρ της ποπ μουσικής στον κόσμο.

Αλλά η ζωή μπορεί να είναι αγχωτική, έτσι η Perry έμαθε πώς να ασκεί τον Υπερβατικό Διαλογισμό.

Σε μια συνέντευξη της το 2022 στο The Cut, η Perry είπε ότι η πρακτική αυτή άλλαξε βαθιά τη ζωή της.

«Μπορώ να πετάω υπερβολικά στα σύννεφα, να σκέφτομαι πάρα πολύ για το μέλλον και αυτή η πρακτική με βοηθά να είμαι πιο παρούσα», δήλωσε.

«Έχω αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και το άγχος στη ζωή μου και ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι ένα τεράστιο εργαλείο», πρόσθεσε.

#7. Lady Gaga, τραγουδίστρια και ηθοποιός

Η Lady Gaga, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Stefani Germanotta, ήταν πολύ ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της σχετικά με τους αγώνες της για την ψυχική της υγεία.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) από ιστορικό σεξουαλικής επίθεσης και ζει επίσης με χρόνιο πόνο από ινομυαλγία.

Σε μια συνέντευξη με την Oprah κατά τη διάρκεια της περιοδείας ευεξίας της Winfrey το 2020, η Lady Gaga μίλησε για την εμπειρία της με την υπερβατική πρακτική διαλογισμού.

Είπε χαρακτηριστικά: «Μερικές φορές μπορεί να πονάω πολύ και να διαλογίζομαι και φεύγει. Είναι καταπληκτικό».

«Ο διαλογισμός βελτιώνει πραγματικά την ψυχική μου υγεία και μου υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να παραμένω ήρεμη για να νιώθω ασφαλής στο σώμα μου», έχει γράψει η τραγουδίστρια στο Instagram.

#8. Sir Paul McCartney, τραγουδιστής

Ο τραγουδιστής Sir Paul McCartney ξεκίνησε το ταξίδι του με τον Υπερβατικό Διαλογισμό πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, αφού παρακολούθησε μια διάλεξη με τον ίδιο τον ιδρυτή του, Maharishi Yogi.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρον. Ήταν πολύ ήρεμος και φαινόταν σαν κάτι που άξιζε να δοκιμάσεις», είπε ο McCartney στον David Lynch σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο TM Blog.

Ο ίδιος έψαχνε να βρει κάτι που να του παρέχει σταθερότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, και από τότε διατήρησε την πρακτική αυτή.

«Πιστεύω ότι είναι πάντα πολύ καλό να έχεις μια ακίνητη στιγμή στη μέρα σου. Όποτε έχω την ευκαιρία σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, θα το κάνω», είπε ο McCartney στο TMHome.com.

«Σε στιγμές τρέλας, ο διαλογισμός με βοήθησε να βρω στιγμές γαλήνης», δήλωσε επιπρόσθετα.

#9. Russell Brand, κωμικός και ηθοποιός

Ο Βρετανός κωμικός Russell Brand ασκεί διάφορες μορφές διαλογισμού, συμπεριλαμβανομένου του υπερβατικού διαλογισμού.

Στο βιβλίο του Recovery: Freedom From Our Addictions, γράφει: «Πάντα ζούσα στο μυαλό μου. Όλοι ζούμε στο μυαλό μας. Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος καλλιέργειας του περιβάλλοντος στο οποίο περνάω όλο μου τον χρόνο».

Ο Brand προσφέρει σύντομους, 10λεπτους καθοδηγούμενους διαλογισμούς στο podcast Stay Awake With Russell Brand και στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Russell Brand (@russellbrand)

#10. 50 Cent, ράπερ και ηθοποιός

Όπως πολλοί άνθρωποι, ο ράπερ 50 Cent, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Curtis Jackson, παραδέχεται ότι παλεύει με τον διαλογισμό – αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να εξασκηθεί.

Σε μια συνέντευξη στους Los Angeles Times, λέει ότι έμαθε το μάντρα του διαλογισμού από τον Deepak Chopra.

«Προσπαθώ να κάνω διαλογισμό, αλλά ακόμα δεν είμαι καλός σε αυτό», είπε.

«Δεν ξέρω αν είναι ότι οι σκέψεις μου τρέχουν τόσο γρήγορα που χάνομαι στιγμιαία. Αλλά μετά πρέπει να επιστρέψω ξανά στο μάντρα μου. Ο Deepak είπε ότι αυτό είναι φυσιολογικό», συνέχισε.

Σε μια συνέντευξη του 2022 στο The Kelly Clarkson Show, παραδέχτηκε ότι είχε παρόμοια προβλήματα με το μυαλό του να παρασύρεται ενώ διαλογιζόταν, αλλά είπε ότι χρησιμοποιεί την πρακτική για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί.

#11. Hugh Jackman, ηθοποιός

Ο Hugh Jackman μπορεί να είναι γνωστός για τους ρόλους σε ταινίες υπερπαραγωγής, αλλά στην πραγματική ζωή, του αρέσει να διατηρεί τα πράγματα πιο ήρεμα.

Ο ηθοποιός θεωρεί ότι ο υπερβατικός διαλογισμός είναι εκείνος που του άλλαξε τη ζωή.

«Ήμουν πάντα πολύ περίεργος και έψαχνα πολύ, αλλά αμέσως μετά από όταν άρχισα να διαλογίζομαι, ένιωσα ότι απέκτησα αληθινή κατανόηση του εαυτού μου», έχει πει στο Oprah.com.

«Και δεν αντιδρούσα πλέον, παρά μόνο σε γεγονότα που έρχονταν στον δρόμο μου. Ένιωσα μια αίσθηση ηρεμίας, μια αίσθηση σκοπού, μεγαλύτερης ενέργειας για τα πράγματα που έκανα», υπογράμμισε.

Ο Jackman συνέχισε λέγοντας ότι με τον διαλογισμό, τα επίπεδα άγχους του έχουν «πέσει σημαντικά».

«Το μυαλό μπορεί να μας κάνει να ανησυχούμε για πράγματα πέρα από τα μέτρα τους», είπε.

«Και το σπουδαίο με τον διαλογισμό είναι ότι δύο φορές την ημέρα, το μυαλό απλά ηρεμεί», κατέληξε.

Δείτε κι αυτά:

Διαλογισμός: ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας και να μας χαρίσει ευημερία

9 συμβουλές διαλογισμού για… overthinkers!

Η σειρά podcast «Relax» από την Μαρίνα Γουρνέλη τα σπάει!

Πηγή: everydayhealth.com

 

Comments are closed.