Ποιοι θα ήμασταν, άραγε, χωρίς τα συναισθήματά μας;
Αν το άθροισμα όλων των εμπειριών σας συνθέτει το μωσαϊκό της ζωής σας, είναι τα συναισθήματα που έχετε βιώσει που δίνουν το χρώμα σε αυτό το μωσαϊκό.
Ένας κόσμος στον οποίο θα απουσίαζαν τα συναισθήματα, θα ήταν άχρωμος, ακατανόητος, αφιλόξενος.
Καμία χαρά δεν θα ήταν δυνατή, κανένα συναίσθημα ευτυχίας, ευδαιμονίας, φιλανθρωπίας ή καλοσύνης.
Αυτό που ίσως δε συνειδητοποιούμε είναι ότι μερικές φορές τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε βιώσει, όπως θυμός, φόβος, ενοχή, μπορεί να εξακολουθούν να μας δημιουργούν προβλήματα, υπονομεύοντας την ψυχική μας ευημερία και την ποιότητα των σχέσεών μας.
Τι είναι τα παγιδευμένα συναισθήματα;
Σύμφωνα με τον Dr. Bradley Nealson, συγγραφέα του βιβλίου: The Emotion Code, μέρος του πόνου μας οφείλεται σε αρνητικές συναισθηματικές ενέργειες που έχουν “παγιδευτεί” μέσα μας.
Ένα και μόνο παγιδευμένο συναίσθημα μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.
Πρόκειται για καλά καθορισμένες ενέργειες που έχουν σχήμα και μορφή
Μολονότι είναι αναπόφευκτο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις, που με τη σειρά τους γεννούν επώδυνα συναισθήματα, έχουμε την εντύπωση πως όταν κλείνει ο κύκλος μια εμπειρίας αρχίζει και ξεθωριάζει και το συναισθηματικό της αποτύπωμα.
Δυστυχώς, όμως, η επιρροή αυτών των γεγονότων μπορεί να παραμείνει μαζί μας με τη μορφή παγιδευμένων συναισθημάτων, τα οποία για λόγους που δεν κατανοούμε απόλυτα, δεν έχουν υποβληθεί σε πλήρη επεξεργασία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί απλά να βιώνουμε το συναίσθημα και στη συνέχεια να προχωρούμε, η ενέργεια του συναισθήματος με κάποιο τρόπο “παγιδεύεται” μέσα στο φυσικό σώμα.
Πώς μπορεί να μας επηρεάσουν τα “παγιδευμένα” συναισθήματα;
Αντί να προχωρήσετε πέρα από τη στιγμή του θυμού σας, ή μια προσωρινή κρίση θλίψης ή κατάθλιψης, αυτό αρνητική συναισθηματική ενέργεια μπορεί να παραμείνει μέσα στο σώμα, προκαλώντας δυνητικά σημαντικές σωματικές και συναισθηματικό στρες.
Τα παγιδευμένα συναισθήματα μπορεί να σας κάνουν να κάνετε τις λανθασμένες υποθέσεις, να αντιδράτε υπερβολικά σε αθώα σχόλια, να παρερμηνεύσετε τη συμπεριφορά και να βραχυκυκλώσετε τα σχέσεις σας.
Ακόμη χειρότερα, τα παγιδευμένα συναισθήματα μπορούν να δημιουργήσουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα ανεπιθύμητα συναισθήματα που δεν μπορείτε να αποτινάξετε.
Μπορούν να παρεμβαίνουν στην ορθή λειτουργία των οργάνων και των ιστών του σώματός σας, καταστρέφοντας τη σωματική σας υγεία, προκαλώντας πόνο, κόπωση και ασθένεια.
H ραγισμένη καρδιά της Debbie
Η ιστορία της Debbie που παραθέτει o Dr. Bradley Nealson στο βιβλίο του καταδεικνύει το βαθμό που υποσυνείδητα μπορεί να μας επηρεάζουν τα συναισθήματα που έχουν παγιδευτεί μέσα μας:
Η Debbie ήταν ασθενής μου για ένα χρόνο περίπου, όταν μια μέρα ήρθε στο γραφείο μου παραπονούμενη για κάτι που πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι καρδιακή προσβολή.
Είχε πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή- το αριστερό της χέρι ήταν εντελώς μουδιασμένο, όπως και η αριστερή πλευρά του προσώπου της. Είπε ότι η κατάσταση χειροτέρευε σταδιακά για περίπου 24 ώρες.
Αμέσως την έβαλα να ξαπλώσει και έθεσα το το προσωπικό μου σε συναγερμό.
Αφού έλεγξα τα ζωτικά της σημεία και διαπίστωσα ότι ήταν φυσιολογικά, εξέτασα το σώμα της για να δω αν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνταν από ένα παγιδευμένο συναίσθημα. Η απάντηση που έδωσε το σώμα της ήταν “Ναι”.Συνέχισα να εξετάζω την Debbie και γρήγορα διαπίστωσα ότι το παγιδευμένο συναίσθημα ήταν η στενοχώρια. Το συναίσθημα είχε παγιδευτεί στο σώμα της τρία χρόνια νωρίτερα.
Σε αυτό το σημείο ξέσπασε σε δάκρυα και αναφώνησε: “Νόμιζα ότι το είχα αντιμετωπίσει όλο
αυτό στη θεραπεία! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό εμφανίζεται τώρα!”Τη ρώτησα: “Μπορείς να μοιραστείς μαζί μου τι συνέβη;”.
Μου απάντησε ότι τρία χρόνια πριν, ο σύζυγός της είχε μια παράνομη σχέση. Η είδηση ήταν καταστροφική για εκείνη. Κατέστρεψε το γάμο της και τη ζωή της , αλλά αυτή
σταδιακά το αποδέχτηκε. Έχυσε πολλά δάκρυα, πέρασε ένα χρόνο σε ψυχοθεραπεία, ξαναπαντρεύτηκε και προχώρησε… ή έτσι νόμιζε.Η Debbie εξέφρασε την έκπληξή της που η στενοχώρια του παρελθόντος της
εξακολουθούσε να την επηρεάζει και μάλιστα με τόσο δραματικό τρόπο.
Βιβλιογραφία: Nealson, B. (2007). The Emotion Code. Wellness Unmasked Publishing: Nevada.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Το να μάθετε πώς να αυτοκαταπραΰνεστε είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα
Comments are closed.