Η Αγιουρβέδα, ένα τα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ολιστικής ιατρικής, μάς διδάσκει ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του νου, του σώματος και του πνεύματος.

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που τρώμε, αλλά και τα συναισθήματα που βιώνουμε που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας.

Αυτή η αρχαία επιστήμη μας λέει ότι κάθε συναίσθημα έχει μια συγγένεια με ένα συγκεκριμένο όργανο

Οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη, βαθιά ριζωμένη συναισθηματική ανισορροπία θα αρχίσει να αποδυναμώνει την πληγείσα περιοχή και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με το όργανο και τo dosha.

Τι είναι το dosha;

To dosha είναι μια λεπτή, ενεργητική, βιολογική δύναμη που διέπει τις πράξεις, τα φυσικά χαρακτηριστικά, τις προσωπικότητες και τη νοητική/συναισθηματική μας λειτουργία. Υπάρχουν 3 doshas που κατοικούν στο σώμα, γνωστά ως Vata, Pitta και Kapha.

Μπορούμε να εξισορροπήσουμε τα συναισθήματά μας και να θεραπεύσουμε τα όργανά μας γαληνεύοντας το κατάλληλο dosha που εμπλέκεται. Αντίθετα,  εάν επιδεινώσουμε το dosha, θα προκαλέσουμε στη συνέχεια μια συναισθηματική ανισορροπία και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη βλάβη στα όργανά μας.

Ο θυμός και το συκώτι

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το συκώτι επηρεάζεται άμεσα από χρόνια και βαθιά ριζωμένα ζητήματα θυμού. Ο θυμός συσχετίζεται άμεσα με την ισορροπία του Pitta dosha και οποιοδήποτε συναίσθημα μη επεξεργασμένου θυμού θα αυξήσει  το Pitta στο μυαλό και θα δημιουργήσει θερμότητα, φλεγμονή και εξάντληση στο συκώτι.

Εάν το κυρίαρχο συναίσθημα στη ζωή σας είναι ο θυμός, πιθανότατα έχετε μη επεξεργασμένο θυμό αποθηκευμένο στο συκώτι, δημιουργώντας αδυναμία σε αυτό το όργανο.

Το μίσος και η χοληδόχος κύστη

Παρόμοια με τον θυμό, το μίσος θεωρείται ένα θερμαντικό συναίσθημα τύπου Pitta και λέγεται ότι έχει άμεση επίδραση στη χοληδόχο κύστη.

Το μίσος είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα και μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία σας.   Εάν είχατε συνεχή προβλήματα με αυτό το συναίσθημα σε όλη σας τη ζωή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτή τη συνήθεια και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τυχόν υπολειπόμενο μίσος.

Ο φόβος και τα νεφρά

Αν και τα νεφρά είναι κυρίως ένα όργανο Kapha , συνδέονται στενά και με το Vata .  Ο φόβος είναι ένα κοινό συναίσθημα Vata και δεδομένου ότι τα νεφρά και τα επινεφρίδια σχετίζονται λειτουργικά, ο συνεχής φόβος μπορεί να προκαλέσει την «απόκριση μάχης ή φυγής», διατηρώντας την αδρεναλίνη μας σε υψηλά επίπεδα, όταν δεν χρειάζεται.

Φυσικά συνεχείς εκρήξεις φόβου με τον καιρό θα εξαντλήσουν τα επινεφρίδια μας, θα αποδυναμώσουν τα νεφρά μας, θα αποστραγγίσουν την ενέργειά μας και θα δημιουργήσουν ανισορροπίες σε όλο το σύστημά μας.

Το άγχος και το παχύ έντερο

Το άγχος είναι ένα πολύ κοινό συναίσθημα τύπου Vata και το μακροχρόνιο ή σοβαρό άγχος  έχει άμεση επίδραση στο παχύ έντερο – το κύριο «σπίτι» του Vata dosha.

Tο παχύ έντερο διευκολύνει το τελικό στάδιο της πεπτικής διαδικασίας απορροφώντας οποιοδήποτε νερό, μέταλλα και ηλεκτρολύτες έχουν απομείνει, ζυμώνοντας οποιαδήποτε άπεπτη τροφική ύλη, αποθηκεύοντας τα απόβλητα και (ιδανικά) αποβάλλοντας τα από το σύστημά μας.

Κρατώντας το άγχος μας στο παχύ έντερο, αυτές οι φυσικές διεργασίες μπορούν να παρεμποδιστούν προκαλώντας ακατάλληλη ενυδάτωση, δυσαπορρόφηση, δυσκοιλιότητα, αέρια, φούσκωμα, διάρροια και τελικά σε διαταραχή της εντερικής λειτουργίας (π.χ. IBS, Crohn, γαστρίτιδα κ.λπ.).

Η θλίψη και οι πνεύμονες

Οι πνεύμονες είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα Kapha, όπως ακριβώς και η θλίψη είναι ένα από τα κύρια συναισθήματα τύπου Kapha. Οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη οξυγόνου και την ανταλλαγή αερίων που συνθέτουν την αναπνοή μας.

Είναι γνωστό ότι, όταν αντιμετωπίζουμε συναισθήματα  θλίψης και στεναχώριας, συχνά νιώθουμε βάρος και σφίξιμο στο στήθος. Το στήθος είναι επίσης το κέντρο της καρδιάς μας και επομένως αυτά τα συναισθήματα μπορούν εξίσου να προκαλέσουν αισθήματα βαριάς, πληγωμένης ή “ραγισμένης” καρδιάς.

Η μακροχρόνια θλίψη, η θλίψη και η κατάθλιψη θα κρατηθούν στους πνεύμονες και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν δυσφορία και διαταραχή.

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να κρατάτε τη θλίψη και τη λύπη σας μπορεί να είναι η δύσπνοια, η δύσκολη αναπνοή, ο χρόνιος βήχας και η συμφόρηση, η χρόνια βρογχίτιδα,  η ΧΑΠ και το εμφύσημα.

Συναισθηματικά μπορεί να αισθάνεστε έλλειψη σθένους, πνευματική σύγχυση, ψυχική και σωματική κόπωση, έλλειψη κινήτρων.

 

Πηγή: Svatha Ayurveda

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Διαλογισμός: ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας και να μας χαρίσει ευημερία

Πώς να απελευθερώσετε το «συναισθηματικό φορτίο»!

Πώς συνδέεται η μουσική με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης

Comments are closed.