Η Temple Grandin είναι μια γυναίκα με αξιοθαύμαστη πορεία. Η ιστορία της αξίζει την προσοχή μας, διότι η ίδια, παρά τις προσωπικές της δυσκολίες, έχει αφιερώσει ολόκληρη την ύπαρξή της στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης πολλών ζώων.

Η Grandin είναι διάσημη ζωολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία και έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις, με κύριο αντικείμενο την προστασία και την υγεία των ζώων.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Η Grandin δεν είχε εύκολο ξεκίνημα στη ζωή. Διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν τριών, περιθωριοποιήθηκε από τους συνομηλίκους της και ως εκ τούτου ήταν κοινωνικά απομονωμένη.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση θα της επέτρεπε να ερμηνεύσει και να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες και τους φόβους των ζώων.

Η σχέση με τα ζώα βοήθησε την Temple Grandin να ζήσει με τον αυτισμό. Η ιππασία και η μελέτη των αγελάδων  λειτούργησαν για την ίδια θεραπευτικά, βοηθώντας την να αποκτήσει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Η καλή μεταχείριση των ζώων

Στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει ψυχολογία και να ειδικευτεί στη συμπεριφορά των ζώων. Έτσι, αφιέρωσε την καριέρα της στην μελέτη του κόσμου του αυτισμού αλλά και στην προστασία της ζωής των ζώων.

Το πρωταρχικό της ενδιαφέρον ήταν η βελτίωση της ευημερίας των ζώων και δημοσίευσε πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος των ζώων, τη μεταχείρισή τους  ή θέματα που σχετίζονται με το άγχος.

Χάρη στη δουλειά της, πολλές φάρμες και σφαγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους, αυξάνοντας το επίπεδο συμμετοχής τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ειδών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τα τρόφιμα.

Αυτισμός και ζώα

Η Temple Grandin διαβεβαιώνει ότι ένα “αυτιστικό μυαλό” σκέφτεται μέσω εικόνων και είναι πολύ προσανατολισμένο στη λεπτομέρεια.

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού ήταν όταν η Grandin επεσήμανε σε έναν αγρότη ότι οι αγελάδες του φοβούνταν τον κτηνίατρο. Δεν ήταν έμφυτος ο φόβος τους, αλλά οφειλόταν στο γεγονός ότι στο κουτί του κυμάτιζε μια σημαία που ενοχλούσε τα ζώα.  Με λίγα λόγια, εκείνη κατάφερε  να παρατηρήσει στοιχεία που για άλλους ήταν ασήμαντα ή επουσιώδη.

Οι επαναστατικές της ιδέες έχουν εφαρμοστεί στο σχεδιασμό κατασκευών σε διάφορα στάδια της ζωικής παραγωγής. Για παράδειγμα, εξαλείφθηκαν αιωρούμενα αντικείμενα, άλλαξαν τα σχήματα ορισμένων πραγμάτων και οι διαδρομές μέσα στους στάβλους.

Η Grandin χρησιμοποίησε το μυαλό της για να οραματιστεί έναν άλλο τρόπο κατανόησης της σχέσης μεταξύ αγροτών και ζώων.

Η Temple Grandin πιστεύει ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και του ζωικού κόσμου. Υπάρχουν παραδείγματα παρόμοιων συμπεριφορών αυτιστικών παιδιών και ζώων, όπως σε σχέση με δυνατούς ήχους.

Όταν ακούγονται δυνατοί θόρυβοι ή ξεσπά καταιγίδα, τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές πολλών ζώων.

Αυτή η γυναίκα διαβεβαιώνει ότι «όλα τα μυαλά είναι απαραίτητα»:  ο τρόπος σκέψης των αυτιστικών παιδιών μπορεί να προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες λύσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Πηγή: i miei animali

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΌταν τα ζώα παραδίδουν μαθήματα…ενσυναίσθησης

Ρούντι: Ένα κυνηγόσκυλο δίπλα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες

Φωτογραφίες: Αυτός ο μπαμπάς ζωντανεύει τις ζωγραφιές των παιδιών του!

 

Comments are closed.