Πριν πεθάνει, η Frida Kahlo αποτύπωσε την ιστορία της και τα βάσανά της σε ένα ημερολόγιο με εικόνες και λέξεις, υπενθυμίζοντάς μας με τρόπο μοναδικό τη λυτρωτική δύναμη της τέχνης.

Όλοι γνωρίζουμε την τέχνη της Frida Kahlo, της γνωστής Μεξικανής ζωγράφου, για τη ζωντάνια των χρωμάτων, την υπερβολή και τη δημιουργικότητα.

Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής της, όταν η ασθένεια δεν της επέτρεπε πλέον την πρόσβαση στους καμβάδες, η Frida Kahlo ξεκίνησε ένα νέο, μοναδικό και διαφορετικό αυτοβιογραφικό έργο: ένα  ημερολόγιο με εικαστική και ποιητική αφήγηση των τελευταίων της χρόνων.

Από αυτήν την αρμονική σύνδεση της εικόνας και της γραφής άντλησε τη δύναμη για να υπερκεράσει πολλές δυσκολίες της ύπαρξής της.

Άλλωστε, η Frida Kahlo είχε μια ζωή γεμάτη σωματικά βάσανα: προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα ως παιδί, είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα , χρειάστηκε να υποβληθεί σε μακροχρόνιες νοσηλείες και δραματικές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού.

Ένα υπόδειγμα ψυχικής ανθεκτικότητας

Ανθεκτικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που σε αντίξοες συνθήκες «λυγίζουν, αλλά δε σπάνε» και καταφέρνουν -ενίοτε κόντρα σε όλες τις πιθανότητες- να δώσουν νέα ώθηση στη ζωή τους ακόμα και να πετύχουν σημαντικούς στόχους.

Η  Frida Kahlo είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα ψυχικής δύναμης και ανθεκτικότητας.

Η ίδια διέθετε την ικανότητα όχι μόνο να αντιστέκεσαι στις δυσκολίες, αλλά και να προσαρμόζεται σε αλλαγές ακραίες και δραματικές, χωρίς να χάνει την ταυτότητά της.

Η Frida χρησιμοποίησε την αυτοαφήγηση, ένα εργαλείο που έχει θεμελιώδη λειτουργία στο θεραπευτικό πεδίο.

Όσοι καταφεύγουν σε αυτήν την πρακτική ενισχύουν τον εσωτερικό τους κόσμο, φέρνουν τάξη στις εμπειρίες τους και εξασφαλίζουν μια αίσθηση ενότητας, ενώ κατανοούν σε βάθος τι τους συμβαίνει.

Η τέχνη ως θεραπεία

Το ημερολόγιό της είναι ένας ύμνος στη δύναμη του φανταστικού της κόσμου και στην προσωπική της δημιουργικότητα, με στόχο να μεταδώσει την τέχνη της, αλλά πάνω από όλα να αφήσει μια μαρτυρία της ζωής της

Για το λόγο αυτό, τα έργα της μας προκαλούν έντονα συναισθήματα: συχνά εκφράζουν  έντονο πόνο, προκαλώντας ακόμη και ένα αίσθημα δυσφορίας σε όλους όσοι την θαυμάζουν.

Η Frida Kahlo μεταμορφώνει τα δραματικά γεγονότα της ζωής της σε μια πολύχρωμη συλλογή σουρεαλιστικών αναμνήσεων.

Οι σελίδες του ημερολογίου της συχνά κοσμούνται από ακουαρέλες που συνδυάζονται με γραπτό κείμενο και σύμβολα, αντλημένα από τους μύθους της μεξικανικής παράδοσης.

Η γραφή της είναι γρήγορη, αποκαλύπτει την αμεσότητα των αισθήσεων, που μεταδίδονται αμέσως στο χαρτί για να γίνουν ανεξίτηλες.

Συνοψίζοντας…

Η ιστορία της Frida -και ιδιαίτερα το ημερολόγιό της- μας προσφέρει  μια σημαντική διδασκαλία: κάθε άτομο -είτε είναι καλλιτέχνης,  ασθενής ή  απλώς περίεργος και ευαίσθητος άνθρωπος- θα μπορούσε να ενθαρρύνεται να δημιουργήσει – έστω και μόνο με τη δική του φαντασία – εικόνες θεραπείας.

Αυτές οι θεραπευτικές εικόνες θα μπορούσαν να αναδυθούν ως φάρμακα για να απαλύνουν τις πληγές της ψυχής, να στηρίξουν το άτομο στη μοναξιά και να το κάνουν πιο δυνατό μπροστά στη δυσκολία.

Πηγή:  psiche 

Διαβάστε ακόμηΔύναμη, ποια η πραγματική της φύση;

Write A Comment