Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε το «Σύνδρομο της Βασίλισσας Μέλισσας»…

Ίσως να σου έχει συμβεί και εσένα… Πολλές γυναίκες, όταν επικεφαλής τους τυγχάνει να είναι μία άλλη γυναίκα, έχουν αναφέρει ότι ο εκφοβισμός στη δουλειά τους είχε περάσει σε άλλο επίπεδο. Τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με τον Independent, το Ινστιτούτο Εκφοβισμού στο Χώρο Εργασίας  διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υφίστανται bullying έως και 80% από άλλες γυναίκες στην δουλειά τους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αναφέρονται επαγγελματικά σε άλλες γυναίκες βιώνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα εκφοβισμό, κακοποίηση και σαμποτάζ στη δουλειά τους.

Το φαινόμενο είναι τέτοιο που έχει ακόμη και όνομα! Αποκαλείται ως «Σύνδρομο της Βασίλισσας Μέλισσας».

Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 και μέχρι και σήμερα αποτυπώνει στο ακέραιο αυτό το πρόβλημα: συνήθως μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που σκόπιμα κρατούν πίσω στην καριέρα τους άλλες γυναίκες λόγω φύλου.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Speak Out Revolution», που ως αποστολή έχει το να δώσει ένα τέλος στην κουλτούρα της σιωπής γύρω από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό στους χώρους εργασίας, οι πιο συνηθισμένες τοξικές συμπεριφορές που αναφέρθηκαν είναι:

  •  οι χειριστικές συμπεριφορές σε ποσοστό 72%,
  • οι καθημερινές υποτιμήσεις σε ποσοστό 67% και
  • η υπερβολική παρακολούθηση της εργασίας σε ποσοστό 62%.

Έρευνα της Glassdoor έδειξε, επίσης, ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εκφοβισμού σε σχέση με τους άνδρες, ενδεχομένως επειδή οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση στο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

 Αυτού του είδους η συμπεριφορά όχι μόνο είναι ανησυχητικά συχνή, αλλά τείνει να γίνει «κανονική». Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στη νέα σεζόν του «Emily in Paris», της επιτυχημένης σειράς του Netflix με πρωταγωνίστρια τη Lily Collins.

Βλέπουμε το αφεντικό της Emily, τη Sylvie, να έρχεται αντιμέτωπη με το αφεντικό της, τη Madeline, σε μια διαμάχη που φτάνει στο αποκορύφωμά της, όταν και οι δύο εμφανίζονται σε μια εκδήλωση φορώντας τα ίδια ρούχα.

Προφανώς, αυτού του είδους οι συμπεριφορές, που συμβάλλουν στην τοξικότητα που βλέπουμε να εξελίσσεται μεταξύ των γυναικών στην εργασία, καλλιεργούν μια κουλτούρα άγριου ανταγωνισμού που δυστυχώς προβάλλεται και από τα ΜΜΕ.

Θα ήταν εύκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εκφοβίζουν άλλες γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο, το κάνουν από απλή ζήλεια ή λόγω του Συνδρόμου της Βασίλισσας Μέλισσας εν δράσει.

«Ο κόσμος είναι μια φρικτή, αλλά πολύ επιτυχημένη και αποτελεσματική πατριαρχία και όλοι μας μεγαλώνουμε για να ζούμε και να εργαζόμαστε μέσα σε αυτήν», εξηγεί η συγγραφέας, ψυχολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος της Victim Focus, Dr Jessica Taylor.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια μαθαίνουν από νωρίς ότι βρίσκονται σε ανταγωνισμό με άλλες γυναίκες και κορίτσια. Ποια είναι η πιο όμορφη; Ποια είναι η πιο έξυπνη; Βλέπετε, μπορεί να υπάρχει μόνο μία», προσθέτει.

Σήμερα, από τις 500 εταιρείες του καταλόγου «Fortune 500», μόλις το 8,8% των διευθύνοντων συμβούλων είναι γυναίκες. Και αυτό θεωρείται βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα ποσοστά…

Ευτυχώς, οι εργοδότες ευαισθητοποιούνται για το θέμα του εκφοβισμού στον χώρο εργασίας, μεταξύ γυναικών ή όχι.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι συνήθως καλά εξοπλισμένες με τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.

Ωστόσο, για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να μιλήσουν κατά του εκφοβισμού στον χώρο εργασίας, θα μπορούσε επίσης να χρειαστεί μια ευρύτερη αλλαγή κουλτούρας.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά στους χώρους εργασίας, προκειμένου οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουρες στον εργασιακό χώρο.

Σε ατομικό επίπεδο, ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Το να μάθει κανείς να μην αντιδρά σε κάθε είδους εκφοβισμό είναι ζωτικής σημασίας, όταν πρόκειται να αποτρέψει τη χειροτέρευσή του.

Αυτό σημαίνει να αντισταθείτε στην ανάγκη να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας έναντι ψευδών κατηγοριών, για παράδειγμα, και να δαγκώνετε τη γλώσσα σας όταν έρχεστε αντιμέτωποι με σκληρά ή συγκαταβατικά σχόλια.

Ξεκινώντας από το 2014, το «Girl Boss» ήταν ένας όρος που προοριζόταν για γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Για ένα διάστημα, θεωρήθηκε ότι είναι το προπύργιο του σύγχρονου φεμινισμού.

Γρήγορα, όμως, αυτό κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο ίδιος ο όρος «Girl Boss» να αποτυπώνει σήμερα την ψεύτικη φεμινιστική ηγεσία.

Αποδίδεται πλέον σε γυναίκες που πρόδωσαν τα ιδανικά που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν. Αντιθέτως, βασίζονται στον ατομικισμό και την κουλτούρα της βίας.

Διάβασε εδώ μία συνέντευξη με την ιστορία της γυναίκας πίσω από το The Abstract Girl! 

Πηγή: independent.co.uk

 

Write A Comment