Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ευλογία να ξεκινήσουμε τη ζωή μας ως μαθητές και να παραμείνουμε μαθητές μέχρι να περάσουμε το κατώφλι της ενήλικης ζωής. 

Κάποια στιγμή αλλάζουμε. Σταματάμε να μαθαίνουμε. Γινόμαστε από μαθητευόμενοι  γνώστες. Παραδόξως, όταν είσαι κάποιος που «ξέρει» σταματάς να είσαι κάποιος που «μαθαίνει».

Ωστόσο, οι επιτυχημένοι άνθρωποι, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο forbes, δε σταματούν ΠΟΤΕ να μαθαίνουν για τους εξής λόγους:

Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς που χρειάζεται άσκηση

Όταν σκεφτόμαστε την «άσκηση», οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας ιδρωμένους ανθρώπους στο γυμναστήριο που τρέχουν σε διαδρόμους και σηκώνουν βάρη.  Αλλά, ο εγκέφαλος είναι επίσης ένας μυς. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να «προπονούμε» τον εγκέφαλό μας, ώστε να παραμένει δραστήριος και υγιής.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο εγκέφαλός μας δεν σταματά να αναπτύσσεται μετά την εφηβεία. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να δημιουργεί νέους νευρώνες που σχετίζονται με τη μάθηση, το συναίσθημα και τη μνήμη σε όλη την ενήλικη ζωή. Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτής της συνεχούς εξέλιξης εξαρτώνται εν μέρει και από τις δικές μας προσπάθειες.

Η εκγύμναση του εγκεφάλου μας μπορεί να γίνει μια δια βίου συνήθεια – όπως το να πηγαίνουμε για ένα πρωινό τρέξιμο ή στο γυμναστήριο στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Η γνώση είναι η απόλυτη επένδυση

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffet είπε χαρακτηριστικά :

«Υπάρχει μια επένδυση που αντικαθιστά όλες τις άλλες: Επενδύστε στον εαυτό σας. Κανείς δεν μπορεί να σου αφαιρέσει αυτό που έχεις μέσα σου και όλοι έχουν δυνατότητες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα».

Είναι λογικό, σωστά; Άλλωστε, τα υλικά αντικείμενα μπορεί να κλαπούν ή να χαθούν. Η γνώση που αποκτάμε μέσω της συνεχούς μάθησης δεν μπορεί.

Όταν επενδύουμε στην επέκταση των γνώσεών μας, επενδύουμε πραγματικά στον εαυτό μας.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνομιλίας με τον Scott Lee, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Gooroo , η εταιρεία του οποίου κυκλοφόρησε πρόσφατα την πλατφόρμα εκμάθησης βίντεο Gooroo Courses .

Ο Lee επισημαίνει:

«Όλη η μάθηση ουσιαστικά καταλήγει σε αυτοβελτίωση. Είτε βελτιώνετε μια ακαδημαϊκή δεξιότητα, επιλέγετε ένα νέο χόμπι ή προσπαθείτε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας, οι προσπάθειές σας οδηγούν σε ουσιαστική προσωπική ανάπτυξη. Οι γνώσεις σας είναι μια επένδυση γιατί σας βοηθούν να γίνετε πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Σας βοηθά να συνδεθείτε με άλλους. Σου δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να πετύχεις σε άλλους τομείς της ζωής σου».

Η εργασιακή πραγματικότητα αλλάζει συνεχώς

Από την πρόοδο της τεχνολογίας έως τους νέους ανταγωνιστές που εισέρχονται στο χώρο σας, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Δεν έχει σημασία σε ποιον κλάδο εργάζεστε ή  ποιον τύπο πελατών εξυπηρετείτε. Αργά ή γρήγορα, το τρέχον status quo σας πρόκειται να ανατραπεί…

Και αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά και ξανά…

Η προσαρμοστικότητα είναι το όνομα του παιχνιδιού στην επιχειρηματικότητα και στην εργασιακή πραγματικότητα. Η μάθηση καθιστά πιο εύκολη την αλλαγή των συνηθειών μας — ή ακόμα και ολόκληρο του επιχειρηματικού μας μοντέλου — όταν χρειάζεται. Επεκτείνοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις αλλαγές.

Εκείνοι που ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα είναι αυτοί που πορεύονται στο δρόμο της επιτυχίας.

 

Διαβάστε ακόμηΜπορεί ο πλούτος και η δόξα να μας προσφέρουν μια καλή ζωή; Τι σημαίνει το να ζούμε καλά;

 

 

 

Write A Comment