Η χρωματοθεραπεία, είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί το χρώμα και το φως για τη θεραπεία ορισμένων ψυχικών και σωματικών παθήσεων.

Ωστόσο, φαίνεται πως η αξιοποίηση των χρωμάτων στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής διαδικασίας δε συνιστά σύγχρονη κατάκτηση.

Η ιαματική δύναμη των χρωμάτων ήταν ήδη γνωστή και σε αρχαίους πολιτισμούς.

Αρχαία Αίγυπτος

Σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, η χρωματοθεραπεία καθιερώθηκε από τον θεό Θωθ.

Καθώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τον ήλιο, πίστευαν ότι η ακτινοβολία των ακτίνων του ήλιου μέσω χρωματιστών κρυστάλλων θα διείσδυε στο σώμα σε συγκεκριμένα σημεία και θα θεράπευε τις ασθένειες. Άλλωστε, το χρώμα είναι απλώς φως διαφορετικού μήκους κύματος, κάθε χρώμα έχει τη δική του συχνότητα

Με βάση αυτή τη γνώση, οι Αιγύπτιοι έχτισαν ναούς αφιερωμένους αποκλειστικά στη θεραπεία μέσω του φωτός, με διαφορετικά δωμάτια αφιερωμένα στις θεραπευτικές δυνάμεις διαφορετικών χρωμάτων.

Υπάρχουν στοιχεία για την αρχαία αιγυπτιακή χρωματοθεραπεία που εκτείνονται μέχρι το 1550 π.Χ., γεγονός που καθιστά τους Αιγύπτιους προδρόμους της σύγχρονης πρακτικής της χρωματοθεραπείας.

Αρχαία Ελλάδα

Όπως και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έτσι και οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν ναούς για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στην Αρχαία Ελλάδα η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιούνταν  για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Σύμφωνα με την Δρ Linda Mayer και τον Καθηγητή Rashid Bhikha (2014), η χρήση των χρωμάτων μπορούσε να λάβει δύο διαφορετικές μορφές:

1. Έμμεση θεραπεία:  περιελάμβανε τη χρήση λίθων, βαφών, ελαίων, αλοιφών και επιθεμάτων.

2. Άμεση θεραπεία: περιελάμβανε την έκθεση στο ηλιακό φως.

Κάποια από τα λαμπρότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο, για να “ξεκλειδώσουν” τις θεραπευτικές δυνάμεις του χρώματος.

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης διεξήγαγε μερικές από τις πρώτες μελέτες χρωματοθεραπείας, ανακαλύπτοντας ότι δύο χρώματα αναμεμειγμένα μαζί μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τρίτο χρώμα. Συγκεκριμένα, πήρε ένα κομμάτι κίτρινο και ένα κομμάτι μπλε γυαλί δημιούργησε το πράσινο.

Παράλληλα, ο Ιπποκράτης βασίστηκε στα ευρήματα του Αριστοτέλη και σημείωσε τη σχέση μεταξύ υγείας και χρώματος.

Aρχαία Ινδία

Αρχαία ινδικά γλυπτά, όπως το Atharvana Veda, μαρτυρούν τη χρήση της χρωματοθεραπείας σε έναν ακόμη αρχαίο πολιτισμό.

Εκτός από την αξιοποίηση του φωτός μέσω των κρυστάλλων, οι αρχαίοι Ινδοί ασκούσαν την παράδοση της “Αγιουρβέδα” ή την επιστήμη του φωτός.

Αυτή η πρακτική συνδύαζε τις θεραπευτικές δυνάμεις του φωτός (που διαθλάται για να δημιουργηθεί το χρώμα) με τα στοιχεία της γεύσης (γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και στυπτικό).

Αντί να χρησιμοποιούν τα χρώματα για την εξωτερική θεραπεία, οι αρχαίοι ινδικοί πολιτισμοί πίστευαν ότι τα χρώματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν στο σώμα και να απομακρύνουν τα μπλοκαρίσματα στα εσωτερικά ενεργειακά κέντρα – γνωστά ως τσάκρα.

Πηγές: Aspiral Design, Very Well Mind

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνDeepak Chopra: Τι κάνω κάθε πρωί για βέλτιστη ψυχική και σωματική υγεία

Τι είναι η θεραπεία μέσω του γέλιου και γιατί να τη δοκιμάσετε;

Ψυχόδραμα: ένας θεραπευτικός δρόμος

 

 

Comments are closed.