Τα κοινωνικά δίκτυα ολοένα και περισσότερο διαμορφώνουν την αντίληψή μας για τη ζωή και επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση.

Ένα σύνηθες σύμπτωμα όλων όσοι περιηγούνται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το FOMO (Fear of missing out), το οποίο γίνεται όλο και πιο κοινό. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι μπορούν να καταφύγουν στο JOMO , το οποίο λειτουργεί ως αντίδοτο για το FOMO.

Tι είναι το FOMO (Fear of missing out);

Το FOMO μεταφράζεται  ως «ο φόβος να μείνεις εκτός».

Ο όρος επινοήθηκε από τον Αμερικανό επιχειρηματία και μελετητή Patrick McGinnis, τότε φοιτητή, σε ένα άρθρο για το Harvard Business Review .

Με αυτόν τον όρο περιέγραψε αυτό που είδε να συμβαίνει σε αυτόν και στους συμμαθητές του: όλοι να τρέχουν από το ένα γεγονός στο άλλο, με το φόβο μήπως χάσουν κάτι «που δεν χάνεται» και έτσι να μην συμβαδίζουν με τους άλλους.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το FOMO σε μέτρια επίπεδα είναι ένα συναίσθημα που υπήρχε πάντα: από το παιδί που δεν θέλει να κοιμηθεί για να μην χάσει τίποτα που συμβαίνει γύρω του, μέχρι τον ηλικιωμένο που θα ήθελε να έχει εγγονάκι, όπως όλοι οι συνομήλικοί του.

Τι είναι το JOMO (Joy of missing out);

Το JOMO αντιπροσωπεύει την ευχαρίστηση της απώλειας, δηλαδή την αντίθετη αντίδραση από το FOMO. Όταν κάποιος βιώνει το FOMO, νιώθει ότι χάνει πολλά πράγματα λόγω αυτού που βλέπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως φωτογραφίες και βίντεο άλλων ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τη ζωή.

Αν και αυτές οι εικόνες συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης και κενού, καθώς μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν απολαμβάνουμε τη ζωή όπως οι άλλοι.

Οι υποστηρικτές του JOMO, από την άλλη, δεν αφήνουν τον εαυτό τους να παρασυρθεί από τις εντυπώσεις που παρουσιάζονται στα social media και προτιμούν να αφιερώνουν χρόνο στις δικές τους ανάγκες παρά να ακολουθούν τους άλλους.

Με άλλα λόγια, ευνοούν την ποιότητα έναντι της ποσότητας και κυρίως την αυθεντικότητα.

Πώς να καλλιεργήσετε περαιτέρω το JOMO;

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Psychologue, για σταματήσετε να αισθάνεστε άβολα με αυτό που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ενισχύσετε το  JOMO , μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

1. Ζήστε τη στιγμή: Οι άνθρωποι που ανησυχούν συνεχώς μήπως χάσουν κάτι, δυσκολεύονται να απολαύσουν την παρούσα στιγμή και μπορεί να σκέφτονται συνεχώς το παρελθόν ή το μέλλον.

Για να αποφύγετε αυτό το συναίσθημα, είναι σημαντικό να εστιάσετε στα όμορφα στοιχεία της κατάστασης που βιώνετε και να νιώσετε ευγνωμοσύνη για αυτά.

2. Αποσύνδεση: Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση του FOMO και την ενθάρρυνση του JOMO είναι να αποσυνδέεστε από τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά διαστήματα.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να μην τις χρησιμοποιούμε, αλλά να έχουμε στιγμές μέσα στην ημέρα κατά τις οποίες δε θα μας αποσπά η τεχνολογία.

3. Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας: Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ή να πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνετε τη ζωή με τον ίδιο τρόπο, επικεντρωθείτε στο να μάθετε να εκτιμάτε αυτό που είστε.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους -η καλύτερα την κατασκευασμένη εικόνα τους- και δώστε περισσότερη προσοχή σε αυτό που σας αρέσει στον εαυτό σας.

4. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας: Οι άνθρωποι που κάνουν πολλές δραστηριότητες δεν αισθάνονται απαραίτητα πιο ευτυχισμένοι.

Είναι σημαντικό να έχετε χρόνο για να μείνετε μόνοι και να αναλογιστείτε τα προβλήματά σας, τους φόβους σας, όσα δεν έχετε βιώσει και τους στόχους σας, ώστε να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας.

5. Μάθετε να λέτε όχι: πείτε το ξεκάθαρα και χωρίς να δικαιολογείτε την επιλογή σας, εστιάζοντας στο τι θα κερδίσετε κάνοντας το.

Εργαστείτε στην αυτοεκτίμησή σας, ώστε να μην επηρεαστείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το FOMO.

Ολοκληρώνοντας…

Τα νέα ψηφιακά περιβάλλοντα συχνά υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή μας και την ψυχική μας ισορροπία.

Ωστόσο, πάντοτε έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τη δική μας στάση απέναντι στην ¨πραγματικότητα¨ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η αυτεπίγνωση, το μέτρο, η αγάπη και ο σεβασμός για τον θαυμάσιο εαυτό μας είναι τα μυστικά για να παραμείνουμε αλώβητοι σε έναν κόσμο που υπογραμμίζει συνεχώς τις ελλείψεις μας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΚλονίστηκε η αυτοεκτίμησή σου; 5 τρόποι να την επαναφέρεις

Αυτοσυγχώρεση μέσα από 7 απλά βήματα

Καλλιεργήστε τη συμπόνια για τον εαυτό σας με έναν διαλογισμό ευγένειας κι αγάπης προς αυτόν

Comments are closed.