Ακόμα και όταν κοιμάστε βαθιά, έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σας από ό,τι ίσως συνειδητοποιείτε.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρακολουθεί συνεχώς το περιβάλλον, υποβάλλοντας σε επεξεργασία τους ήχους, για να αποφασίσει αν πρέπει να ξυπνήσετε.
Η αναγνώριση άγνωστων φωνών
Ο Manuel Schabus, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Salzburg στην Αυστρία, και οι συνάδελφοί του θέλησαν να δουν σε τι είδους επεξεργασία θα μπορούσε να προχωρήσει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οι ερευνητές έβαλαν να παίζει μια ηχογράφηση, ενώ οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν.
Η ηχογράφηση περιελάμβανε οικείες και άγνωστες φωνές που έλεγαν διαφορετικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αυτών που συμμετείχαν στο πείραμα.
Το αν οι συμμετέχοντες άκουγαν το όνομά τους ή όχι δεν είχε καμία επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η οικειότητα της φωνής έκανε τη διαφορά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) και είδαν ότι ένα συγκεκριμένο μοτίβο δραστηριότητας, γνωστό ως σύμπλεγμα Κ, ήταν διαφορετικό ανάλογα με την οικειότητα της φωνής.
Τα συμπλέγματα Κ είναι διμερείς αιχμές στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου ως απάντηση σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, όπως θόρυβος, φως ή άγγιγμα. .
Όταν τα άτομα που κοιμόντουσαν άκουγαν άγνωστες φωνές, ο εγκέφαλός τους κατέγραφε περισσότερα και μεγαλύτερα συμπλέγματα Κ από ό,τι όταν η φωνή ήταν οικεία.
“Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται, στην ασυνείδητη κατάστασή του, αν μια φωνή είναι οικεία ή άγνωστη”, δήλωσε ο Schabus.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Αυτή η ικανότητα είναι πιθανότατα ένας εξελικτικός αμυντικός μηχανισμός, καθώς οι οικείες φωνές μπορούν να εξαιρεθούν με ασφάλεια για να εξασφαλιστεί ένας καλός ύπνος, αλλά οι άγνωστες φωνές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια απειλή για τον ανυπεράσπιστο κοιμώμενο.
“Οι άγνωστες φωνές δεν θα έπρεπε να σας απευθύνονται τη νύχτα”, δήλωσε ο Schabus.
“Αν οι ηχογραφήσεις μας είχαν συνεχιστεί πέρα από μία μόνο λέξη, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι οι άνθρωποι θα ξυπνούσαν”.
Ο Thomas Andrillon, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού στη Γαλλία, επισημαίνει ότι η μελέτη αυτή βασίζεται στην πρόσφατη συνειδητοποίηση μεταξύ των νευροεπιστημόνων ότι ο εγκέφαλος που κοιμάται δεν είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από το περιβάλλον του, ακόμη και όταν το άτομο δεν ανταποκρίνεται.
Η ικανότητά μας να μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου
Εκτός από το να ανιχνεύουν πιθανές απειλές, τα άτομα φάνηκε επίσης να μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι αντιδράσεις του συμπλέγματος Κ ήταν λιγότερο έντονες στο δεύτερο μισό της νύχτας, γεγονός που οι ερευνητές απέδωσαν στο γεγονός ότι οι άγνωστες φωνές έγιναν πιο οικείες μέσω της επανάληψης.
Ο Schabus δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι δυνατόν να μαθαίνουμε νέες πληροφορίες στον ύπνο μας.
Πηγή: Inside Science
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Γιατί ο εγκέφαλός μας αγαπά την τέχνη;
Όταν χάνουμε κάποιον, ο εγκέφαλός μας παλεύει να επανασχεδιάσει τον νευρωνικό του χάρτη
Η επιστήμη εξηγεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κάποιου που παραπονιέται κάθε μέρα
Comments are closed.